Mnie, odkad odkrylam olej lniany Lenvitol (ten mi smakuje najbardziej), bardzo spodobalo sie polaczenie twarog + olej lniany zamiast smietany + sol albo jakas przyprawa z sola (ja daje "Jarzynke" z sola morska).
Twaróg miksujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy małe bułeczki. Bułeczki kładziemy na blasze posmarowanej margaryną. Wierzch bułeczek smarujemy wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Blaszkę z bułkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Mi wyszły 4 zgrabne bułeczki. Są bardzo smaczne i zdrowe. Następnym razem będę robić z podwójnej porcji
Dzis robiłam po raz drugi, z podwójnej porcji, tylko jajko dałam jedno i tak samo jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i też wyszły. Czy takie do końca to zdrowe - nie wiem, mam wątpliwości odnośnie proszku do pieczenia i zastanawiam się, czy mozna by go np. zastąpić drożdżami. Ale faktycznie smaczne. I proste. I szybko się robią.
Komentarz
Składniki:
kostka twarogu -250g
jajko
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki otrębów pszennych
2 łyżki siemienia lnianego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cukru i szczypta soli
Wykonanie:
Twaróg
miksujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie
wyrabiamy ciasto. Formujemy małe bułeczki. Bułeczki kładziemy na
blasze posmarowanej margaryną. Wierzch bułeczek smarujemy wodą i
posypujemy siemieniem lnianym. Blaszkę z bułkami wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Mi wyszły 4
zgrabne bułeczki. Są bardzo smaczne i zdrowe. Następnym razem będę
robić z podwójnej porcji
Przepis pochodzi stąd: http://owsianakraina.blogspot.com/2012/08/owsiane-bueczki-twarogowe.html
Dzis robiłam po raz drugi, z podwójnej porcji, tylko jajko dałam jedno i tak samo jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i też wyszły. Czy takie do końca to zdrowe - nie wiem, mam wątpliwości odnośnie proszku do pieczenia i zastanawiam się, czy mozna by go np. zastąpić drożdżami. Ale faktycznie smaczne. I proste. I szybko się robią.