Poszukuje inspiracji na potrawy z białym serem; jak do tej pory robię pierogi, naleśniki i serniki; sąsiadka w swej dobroci obdarowuje nas coraz częściej porządną porcją porządnego twarogu - brak mi pomysłów; Pomóżcie
kluski z serem (tyle samo sera co ziemniaków, trochę mąki, jajko. wyrobić i uformować kluseczki. Pyszne na słodko z masełkiem i cukrem albo na słono z podsmażaną cebulką)
Tyle samo sera co ziemniaków a potem to zagniatasz, uklepujesz na płasko i dzielisz na 4 równe części. Jedną część wyjmujesz i wsypujesz mąki tylko żeby wypełnic tą brakująca część. Dodajesz to co wyjełas, jaja i ugniatasz Prościej zrobic niz opowiedzieć
Jeśli twaróg świeży, słodki to na chleb razem z miodem albo z dżemem - i koniecznie popijać mlekiem. Naleśniki polecam też kombinowane - serek z owocami albo jakimś dżemem, konfiturami, musem... No i nieśmiertelne danie biwakowe "makaron z serem" - może być w grudkach z grubym makaronem, albo z nitkami "spaghetti serowe" z serkiem zmiksowanym/zhomogenizowanym. Dodam jeszcze że w takich daniach wszystlo zależy od jakości składników - z byle czego będzie byle co, a ze świetnego sera "niebo w gębie"
Zgadzam się z Wandealem, że dobremu twarogowi i zwykły chleb pasuje, ale proponuję raczej z odrobiną soli i dużą ilością bazylii - działa przeciwmdłościowo, przynajmniej u mnie No i takie kanapki są pyszne
To popularne danie w wielkopolsce - po poznańsku "pyry z gzikiem". Twaróg miesza się ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulą i podaje z ziemniakami (czyli pyrami). Każdy poznaniak to zna.
Lila, jak mi powiesz, kiedy P. będzie w Gl, to będziesz mieć twaróg prosto od krowy. W piątki i wtorki przywozi mi pod dom kobieta taki twaróg, że ja takiego od dzieciństwa nie jadłam... Chętnie Ci kupię i podam P.
jak już mowa o białych serach, to wspomnę że do moich ulubionych serów należy "bunc" - radzę spróbować przy następnej wycieczce na Podhale. Oscypka to już każdy zna...
jak już mowa o białych serach, to wspomnę że do moich ulubionych serów należy "bunc" - radzę spróbować przy następnej wycieczce na Podhale. Oscypka to już każdy zna...
a propos jedzenia serów "na słono" - nie ograniczajcie swojej wyobraźni... sery są dobre i na słono i na ostro i na słodko - a górale to niby z czym podają smażone oscypki? -z dżemikiem żurawinowym! A próbowaliście chleb z żółtym serem i miodem? -jeśli nie, to polecam!
Czasem coś wygląda na "kulinarne bluźnierstwo" a smakuje znakomicie. Ja np. kiedyś się krzywiłem, jak kumpel zaczął jeść piernika ze... smalcem - i bardzo się zdziwiłem, jak sam spróbowałem
@Cart&Pud, a ja przywiozłam ze wsi zapas dżemu wiśniowego, to się zamienimy
Yes, yes, yes!!! Twój dżem wiśniowy jest najlepszy na świecie, na księżycu i na Marsie (jak mawiał Javi) A już sobie wyobrażam, jak będzie smakował na żytnim chlebie z masłem i twarogiem
Ja robię twarożek ze wszystkim do chleba w różnych wersjach z czosnkiem, ze szczypiorkiem, z rzodkiewką, papryką, cebulą rybami wędzonymi najczęściej tuńczyk, makrela, sardynki pietruszką zieloną, koperkiem gotowanym jajkiem Dzieciaki to sobie też same robią twaróg z kakao, cukrem, śmietaną Czasem im daję po prostu plastry białego sera z konfiturami ( różnymi jakie tylko mam )
Komentarz
)
a propos jaglanki...
Ja dodaję twaróg do ukręconego z cukrem jaja. można dodać śmietany. koniecznie rodzynki.
proporcje: ile masz;-)
i warstwami w naczyniu żaroodpornym: jaglanka, ser, jaglanka, ser...
do pieca.
pyszne, faktycznie
Chętnie Ci kupię i podam P.
Tylko muszę wcześniej wiedzieć.
Twój dżem wiśniowy jest najlepszy na świecie, na księżycu i na Marsie (jak mawiał Javi) A już sobie wyobrażam, jak będzie smakował na żytnim chlebie z masłem i twarogiem
z czosnkiem,
ze szczypiorkiem,
z rzodkiewką,
papryką,
cebulą
rybami wędzonymi najczęściej tuńczyk, makrela, sardynki
pietruszką zieloną, koperkiem
gotowanym jajkiem
Dzieciaki to sobie też same robią twaróg z kakao, cukrem, śmietaną
Czasem im daję po prostu plastry białego sera z konfiturami ( różnymi jakie tylko mam )