Gdzieniegdzie na forum pojawiały się wzmianki o amarantusie, ale chyba nie było wątku jako takiego.Do czego można go użyć? Proponuję dzielić się pomysłami i przepisami.
Dla przypomnienia - amarantus to zboże uprawiane w Andach przez starożytnych Inków i wspołczesnych mieszkańców Peru. Zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies. Zawarte w nim białko jest bardziej wartościowe niż to w soi, a skrobia bardziej lekkostrawna niż ta w kukurydzy.
Kupiłam ostatnio (po raz pierwszy) amarantus ekspandowany. Na opakowaniu było napisane, że można dodawać m.in. do wszystkich wypieków, zastępując nim 10% mąki. Dodałam dziś do domowego chleba zamiast ziaren słonecznika, które akurat mi się skończyły. I wysypałam nim nasmarowane tłuszczem foremki. Efekt - w ogóle nie zmienił smaku chleba, mimo, że dałam go sporo.
Komentarz
;;)
To nie zboże? Piekłam kisz z maki ale spód bez jajka wyszedł sypki. Chętnie posłucham sprawdzonych przepisów ;;)
W sobotę byłam na warsztatach kulinarnych robiliśmy tam fajne bułki.
Bułki o smaku pizzy
500 ml amarantusa ekspandowanego
2 jaja
sól, pieprz do smaku
suszone pomidory i oliwki wedle upodobań ilość, na warsztatach było po około garści.
Całe jaja ubić z solą na puszystą masę, dodać amarantus i wymieszać. Dodać pokrojone suszone pomidory oraz pokrojone oliwki. Dłonią zmoczoną w wodzie formować podłużne lub okrągłe bułeczki o grubości kilku centymetrów. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, aż się zarumienią. Bułeczki można zjadać jak zwykłe pieczywo.
Naprawdę smaczne były bułeczki.
Już gdzieś podawałam przepis na ciasteczka, ale pozwolę sobie rąbnąć raz jeszcze.
Ciastka z amarantusem
100 g mąki pełnoziarnistej (może być zwykła, ale tak są pełnowartościowe)
30 g amarantusa ekspandowanego (1 szklanka)
50 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo (opcjonalnie)
Utrzyj masło z cukrem, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Na samym końcu amarantus i mieszamy wszystko dokładnie. Z masy lepimy kuliki wielkości orzecha włoskiego i układam na blasze wyłożonej papierem, na końcu każdą kulkę delikatnie rozpłaszczam dłonią. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piecyku przez 15 min.
Składniki
Bardzo smaczne i zdrowe placki. Z dodatkiem sosu smakują nieźle, choc i mozna jeść same.
Etapy przygotowania
Zagotować bulion. Ziarna amarantusa podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć do bulionu i doprowadzić do wrzenia. Gotować na słabym ogniu 15 minut. Następnie przykryć, zdjąć z ognia i dostawić do napęcznienia i ostudzenia. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Jajka ubić widelcem, dodać razem z mąką do ostudzonych ziaren amarantusa. Wymieszać. Dodać pokrojoną cebulę i zioła, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, układać porcje ciasta i smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Ciepłe podawać z sosem. http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/placki_z_amarantusa
DESER ORZECHOWY:
dla 4 osób, przygotowanie 15 minut
Składniki:
Przygotowanie:
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/co-zrobic-z-ziaren-amarantusa-przepisy-na-desery-z-poppingu,17_35988.htmlpodgrzej miód i masło, dodaj orzechy i popping, dokładnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na folii – utwórz mniej więcej 2-centymetrową warstwę, mocno przyciśnij ją deseczką. Gdy masa ostygnie, pokrój w niewielkie kwadraty.
KASZA JAGLANA Z AMARANTUSEM I MORELAMI:
1 porcja
ok. 50 g kaszy jaglanejok. 30 g ziarna amarantusakilka słodkich morelimleko- ok. 300mlłyżka płatków migdałowychłyżeczka cukruPonieważ amarantus gotuje się dłużej od kaszy proponuję go ugotować wcześniej, ale po prostu dłużej czekać na pyszny posiłek
Kaszę jaglaną ugotować na mleku. Dodać ugotowany amarantus i pokrojone morele.
Dosłodzić cukrem- mi wystarczy łyżeczka.
Płatki migdałowe uprażyć. Kaszę z morelami przełożyć do miseczki i posypać płatkami migdałowymi. Najlepsze na ciepło.
Składniki:
½ l wrzątku, 2 łyżki ziarna amarantusa, 6-7 łyżek kaszy
jaglanej, szczypta cynamonu, mała szczypta imbiru (na czubku noża),
sól (do smaku), sok z cytryny (do smaku), płynny miód lub syrop z
agawy (do smaku)
do
podania: "dżem" daktylowy
Wykonanie:
Do wrzątku dodać amarantus, gotować ok. 4-5min. Dodać kaszę
jaglaną, cynamon. Po chwili imbir. Gotować do miękkości. Posolić
do smaku. Dodać soku z cytryny, do smaku. Dodać odrobinę wrzątku
lub tyle by jaglanka miała odpowiednią konsystencję. Posłodzić
do smaku i od razu podawać, np. z "dżemem" daktylowym. z ksiazki "amarantus w polskiej kuchni"
SAŁATKA Z CYKORII Z AMARANTUSEM:
Składniki:
400 g
cykorii, 2 małe cebule, 200 g ananasa w kawałkach, rzeżucha,
koperek, pietruszka, 4 łyżki poppingu z amarantusa
Sos
sałatkowy: 3
łyżki majonezu kętrzyńskiego (jest z amarantusem!), sok z
cytryny, miód do smaku, sól, pieprz
Wykonanie:
Sos sałatkowy: majonez wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą
i pieprzem. Cykorię umyć i wydrążyć gniazda oraz pokroić w
drobne paski. Dodać drobno posiekaną cebulę, ananas, amarantus i
zioła. Polać sosem sałatkowym i wymieszać.
z ksiazki "amarantus w polskiej kuchni"
KOTLECIKI "BOMBA ZELAZOWA":
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej, pół szklanki słonecznika, pół szklanki
poppingu z amarantusa, kilka łyżek suszonej lub świeżej
pietruszki, sól i dowolne przyprawy
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy "na klejąco", po ugotowaniu
dodajemy amarantus, namoczony słonecznik, pietruszkę i przyprawy.
Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości
oleju lub pieczemy. Podawać można z dowolnymi sosami.
z ksiazki "amarantus w polskiej kuchni"
JABŁKA PIECZONE Z AMARANTUSEM
Składniki:
4 jabłka,
filiżanka popping z amarantusa, 3 łyżki ziaren słonecznika, łyżka
miodu, 1 łyżeczki cynamonu, masło do smarowania naczynia
żaroodpornego
Wykonanie:
Jabłka
przed pieczeniem umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda
nasienne. Wymieszać ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa,
cynamonem i miodem. Napełnić jabłka. Ułożyć w żaroodpornym
naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlać wodą, aby nie pękała
skórka jabłek. Piec ok. 30 min w temp. 200°C.
z ksiazki "amarantus w polskiej kuchni"
PORRIDGE: (Sycąca
i zdrowa, owsianka z poppingiem amarantusowym.)
Składniki
(dla
1 osoby): 60 g płatków orkiszowych, 300 ml wody, sól, suszony
ananas, suszona żurawina, borówki amerykańskie, popping z
amarantusa, syrop daktylowy do smaku.
Wykonanie:
Wodę zagotować w garnuszku, posolić, wrzucić płatki i gotować
na wolnym ogniu 20 minut. Zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki.
Dodać rodzynki, żurawinę, ananasa i troszkę syropu daktylowego.
Po przestygnięciu dorzucić umyte borówki i posypać poppingiem.
z ksiazki "amarantus w polskiej kuchni"
Naleśniki:
Składniki:
1
szkl. zmielonych płatków owsianych, 3 szkl. mąki graham, kilka
łyżek mąki z amarantusa, woda, sól, 2 łyżki oleju, na kolor
dobrze dać troszkę kurkumy.
Wykonanie:
Składniki wymieszać,
odstawić na min. 30 min. Piec naleśniki
z ksiazki "amarantus w polskiej kuchni"
AMARANTUS Z WARZYWAMI:
Składniki:
20 dag nasion amarantusa, ¾ litra wody, 2 łyżki oliwy, 3
marchewki, 2 pory, seler, pietruszka, strąk papryki, 3 ziemniaki,
przyprawy: sól, pieprz, tymianek.
Wykonanie:
Nasiona amarantusa zagotować w potrójnej ilości wody i gotować
przez około 15 minut. Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Na
głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucać kolejno pokrojone w
drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, pory,
paprykę. Obsmażyć. Zalać wodą i dusić pod przykryciem około 25
minut. Pod koniec duszenia wymieszać z ugotowanym amarantusem. Dusić
jeszcze dodając przypraw około 10 minut.
z ksiazki "amarantus w polskiej kuchni"
A gdzie kupujecie tego amarantusa? Macie jakiś sprawdzonych dostawców, czy tam gdzie taniej?
na opakowaniu pisze ze proporcja 1:1 przez 20 min.ale na wrzatek ten amarantus czy na zimna wodę?
Jak używam? gotuję razem z jaglanką na śniadanie na słodko lub słono
oraz do zup
choć ja to bym mogła sam ten amarantus jeść
Gulasz wołowy na słodko? Eksperymentatorka )
No to to kurka pomówienie jest. Każde dziecko wie, że czekolada zawiera NAŁATWIEJPRZYSWAJALNĄ formę magnezu!!!