Miód tylko ze sprawdzonej pasieki (takiej bez użycia chemikaliów na zwabianie, jeszcze takie są) i trzeba pamiętać, że dodany do gorącej herbaty traci swoje właściwości, po prostu staje się zwykłym cukrem. ----------------------------------------------------------------------------- Mówisz że pod wpływem temperatury fruktoza zamienia się w sacharozę a reszta znika? Nie jestem chemikiem ale może ktoś to wytłumaczy. Na mój chłopski rozum to miód to cukier prosty, a cukier spożywczy to dwucukier w którego skład wchodzi sacharoza i fruktoza.
Mnie się wydawało, że 23-24 stopnie to mają być przy kąpaniu noworodka...?
Ale żeby ktoś nie pomyślał że chodzi o temperaturę wody!!!
Właśnie sama się zastanawiam o czy nie chodziło o temperaturę w pomieszczeniu do kąpania. Tamtego dnia w szkole rodzenia nagadali nam takich głupot że mogło mi się pomieszać;) Np. że bez tych całym emolientów (nie piszę którego żeby nie reklamować za co najmniej 50 zł za butelkę to nie ma się co brać do kąpania noworodka;)
@Taw - w gorącej herbacie osłabia się aktywność części składników, głównie enzymów: diastazy i inwertazy. Więc lepiej odczekać chwilę i dodawać miód do niezbyt gorącej herbaty. Jak już weszliśmy na poziom chemiczny.
Czyli przyswajalność cukrów i różnica w cukrach prostych czy złożonych. (odwieczny problem cukierek czy owocek).
Komentarz
Ale żeby ktoś nie pomyślał że chodzi o temperaturę wody!!!
Receptura na poprawiający odporność syrop czosnkowy. Dostałam ją od przyjaciółki.
Zrobiłam go dopiero wczoraj, więc na razie nie mogę ocenić efektów.
3 cytryny, 2 główki czosnku, mały słoiczek miodu, 1 szklanka wody.
Cytryny wycisnąć, ząbki czosnku zmiażdżyć, wszystko zmieszać razem i odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie zlać przez sitko do słoiczka.
Stosować podczas choroby co 3-4 godziny po 1 łyżce w całęj lub pół szkanki wody (alternatywa dla antybiotyku).
Profilaktycznie 3 razy dziennie po łyżce w szklance wody.
ze sprawdzonej pasieki (takiej bez użycia chemikaliów na zwabianie,
jeszcze takie są) i trzeba pamiętać, że dodany do gorącej herbaty traci
swoje właściwości, po prostu staje się zwykłym cukrem.
-----------------------------------------------------------------------------
Mówisz że pod wpływem temperatury fruktoza zamienia się w sacharozę a reszta znika? Nie jestem chemikiem ale może ktoś to wytłumaczy.
Na mój chłopski rozum to miód to cukier prosty, a cukier spożywczy to dwucukier w którego skład wchodzi sacharoza i fruktoza.
inwertazy. Więc lepiej odczekać chwilę i dodawać miód do niezbyt gorącej
herbaty. Jak już weszliśmy na poziom chemiczny.
Czyli przyswajalność cukrów i różnica w cukrach prostych czy złożonych. (odwieczny problem cukierek czy owocek).