byliśmy w Rzymie jesienią jednego wieczora na Placu św. Piotra zagadnęliśmy przechodzącego księdza z pytaniem o miejsce skąd strzelano do JP II. z jednego pytania zrobiła się ponad 1 godzinna pogawędka ....
ale ad rem - jedno odnośnie apartamentów, powiedział nam: zapalone światła w oknach apartamentów papieskich od wieków były znakiem, że papież jest w Rzymie i nawet dla nas, jak późnym wieczorem patrzyliśmy na te okna z zapalonym światłem wiedzieliśmy, że jest tam papież niby nic - ale jednak
Hotel dla papieża. Koszty ochrony znacznie większe niż w apartamentach. Może mu się ten przedsoborowy ołtarz nie podobał?
A niby dlaczego koszty ochrony miały by być większe? W tym hotelu mieszkają tylko wysoko postawieni duchowni, nie mają tam wstępu osoby świeckie. Poza tym - jestem przekonana, że papież jest bardziej bezpieczny w hotelu, aniżeli w przeznaczonych dla siebie apartamentach.
Dodam jeszcze, że to co widzimy na górnym zdjęciu, to jest tylko makieta papieskiego apartamentu: rozkład pomieszczeń, itd. W rzeczywistości bowiem papieskie mieszkanko wygląda tak:
_Joanna_, Klarcia: wiecie ile kosztuje zmiana planów ochrony osobistej? Znaczy planów dla personelu chroniącego? Już nie wpsominając o technologii która jest w apartamentach a której nie ma w hotelu
Komentarz
No bogato jakoś specjalnie nie jest, bez przesady.
A widziałaś w moim wpisie sugestię zlikwidowania kaplicy?
Nie było.
Gregorius nie dopowiadaj czegoś czego nie napisałam.
Pozostałe pokoje można tak zaaranżować, że wejdzie 30 osób bez uszczerbku na kaplicy.
jednego wieczora na Placu św. Piotra zagadnęliśmy przechodzącego księdza z pytaniem o miejsce skąd strzelano do JP II. z jednego pytania zrobiła się ponad 1 godzinna pogawędka ....
ale ad rem - jedno odnośnie apartamentów, powiedział nam:
zapalone światła w oknach apartamentów papieskich od wieków były znakiem,
że papież jest w Rzymie
i nawet dla nas, jak późnym wieczorem patrzyliśmy na te okna z zapalonym światłem
wiedzieliśmy, że jest tam papież
niby nic - ale jednak
:-B
chyba, że Franciszek chce chodzić spać, hm .... wcześniej
W tym hotelu mieszkają tylko wysoko postawieni duchowni, nie mają tam wstępu osoby świeckie.
Poza tym - jestem przekonana, że papież jest bardziej bezpieczny w hotelu, aniżeli w przeznaczonych dla siebie apartamentach.
W rzeczywistości bowiem papieskie mieszkanko wygląda tak:
Sypialnia:
Moim zdaniem - wygląda okropnie, niczym grobowiec.
pokój, chyba gościnny:
wg moich szacunków kaplica ma około 130 m2 (16mx8m) - przyjęłam, że szerokość drzwi to 100cm