Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Apartamenty papieskie

2»

Komentarz

• Nie łapię, o co chodzi w tym wątku?
  • Eee jakaś lipna ta makieta. A drzwi z tego pokoju gościnnego na zdjęciu Klarci to dokąd prowadzą?

Okna się nijak nie zgadzają.
  • Eee jakaś lipna ta makieta. A drzwi z tego pokoju gościnnego na zdjęciu Klarci to dokąd prowadzą?

Okna się nijak nie zgadzają.
    Aneczka ma rację - zdjęcia są z domu św Marty a makieta z Watykanu, @Klarcia
  • Nie łapię, o co chodzi w tym wątku?
    Gregorius założył, to chyba wiadomo o co ;).
  • edytowano kwietnia 2013
    Faktycznie - teraz dopiero się doczytałam. Te wnętrza są chyba z Domu św. Marty, ale jeszcze dokładnie sprawdzę.
    Niemniej - przedstawiona tutaj makieta nijak się ma do opisu papieskich apartamentów w Pałacu Apostolskim.

"Papieskie apartamenty prywatne zajmują dwadzieścia pokoi. Jan Paweł II zajął dla siebie tylko dwa z nich."

http://www.jp2wielki.za.pl/rzymskidom.htm

Nie znalazłam dotąd zdjęć papieskiego apartamentu, ale jeżeli czytam, że papież nie chce mieszkać w luksusowych papieskich apartamentach. Woli zwykły hotel, którego fotki możemy oglądać, to na bank Pałac Apostolski nie jest tak skromny, jak to nam pokazuje makieta.
    Jak już wspomniałam - prawdopodobnie widzimy tylko rozkład pomieszczeń, ale i tak nie bardzo by się to zgadzało, bo makieta nie pokazuje 20 pokoi.

Dodam jeszcze, że widziałam zdjęcie wnętrza papieskiej prywatnej kaplicy, ołtarz był umieszczony w ten sposób, że papież celebrował Eucharystię przodem do wiernych. Ta kaplica nie wyglądała tak, jak to widać na makiecie.

Myślę, że jednak powodem tego, iż ojciec Franciszek zamieszkał w hotelu nie jest wielkość i ilość papieskich apartamentów, bo wzorem bł. Jana Pawła II mógłby przecież zająć tylko dwa pokoje.
    Ja dziś widziałam filmik, na którym BXVI odprawiał Mszę w tej kaplicy i ołtarz stał pod ścianą tak jak na makiecie, Papież stał tyłem do wiernych. Natomiast kaplica robiła wrażenie dużo mniejszej - przede wszystkim krótszej
    dobra, powiedzmy sobie szczerze, że ta makieta jest bardzo prymitywna
    jakby ją robił "mały Kazio" po prostu
    zapomniał nawet okien wstawić do jadalni, które jak wynika ze zdjęcia elewacji ewidentnie tam są, wstawił do łazienki dwie wanny, a do pokoju gościnnego wstawił dwoje drzwi nie wiadomo po co...

krzesła ustawione niby przy stole w rządku, a stół w kącie
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.