Macie jakies ciekawe przepisy na cukinie jako jarzyne do obiadu? Taka od razu, nie ze sloika?
Na dzis zrobilam cukinie z pomidorami, czosnkiem i ziolami:
pokrojona cukinie wrzucam na chwilke na oliwe
dodaje przecisniety czosnek, pokrojone pomidory (mozna dodac troche przecieru),ziola (suszone) i juz.
Nie mozna za dlugo dusic, zeby nie powstala papka. Na koniec swieza bazylia i inne zielska.
Dobre na zimno z octem balsamicznym i odrobina startego parmezanu
Czasem podsmazam plastry cukinii mocno na patelni, dodaje czosnek, ziola, troche octu i tak marynuje w sloiku.
Dobre na nastepny dzien jak smaki sie przegryza.
Komentarz
Dobre na ciepło do obiadu.
Potem wrzucam na grill, rumieni się od spodu, odwracam i kładę na górze plasterek sera pleśniowego typu lazur lub jakiegoś ostrzejszego. Spód się opieka, a ser topi...
Pychota!
@Katarzyna, a Ty w ogóle nie masz zębów? Bo młodziutka jest miękka jak masełko.
aż tak daleko nie mam
Kruche na spod, cukinia starta i podsmazona na oliwie z czosnkiem, wyłożyć na podpieczony spod,wyłożyć cukinie i zalać śmietaną wymieszana z 2 jajkami, parmezanem i szczypiorkiem.
Dokładnie umyć cukinię i obrać ze skórki.
Obierki nie wyrzucać! Posolić i Tylko podsmażyć na maśle lub oliwce parę minut na małym ogniu.
Mmmmmmm...
8->
podsmażam pora (także tę ciemnozieloną część, wysmaża się na miękko), dorzucam np.paprykę albo inne warzywko (wszystko robię "na winie") i kostki cukinii. Jak już gotowe, mieszam na patelni z paseczkami żółtego sera, do tego kasza gryczana i jest super-obiad
Kostki cukinii lubię też wrzucać do dowolnej zupy - smaku nie zmieni, bo nie ma, a jest więcej niskokalorycznej paszy
PS.Moje psy uwielbiają cukiniowe obierki - kiedyś mało się nie pogryzły
te sklepowe jeszcze bardzo drogie i nie mam przekonania czy smaczne i zdrowe
jednak poczekam do sierpnia
wolę by stało się to nieco później...
@uJa nasze cukinie już chyba w połowie lipca będą.
Truskawek też jeszcze w tym roku nie jadłam
Ani nie robiłam ciasta z rabarbarem (
Ale może jutro...
sorry, tak mi się skojarzyło...
o tej porze roku (a tym bardziej zimą) nie da się eko, bo za mało słońca jest. Nawet jak w Hiszpanii wyprodukują (choć tam więcej chemizuje się niż u nas) to też pędząc, bo mimo wszystko słońca mało. A potem muszą do nas przyjechać, więc coś trzeba zrobić by młoda cukinia zachowała świeżość...
choć oczywiście cukinia/ogórki przez skórkę mniej chłoną chemii niż pomidory.