No tak, problem glodu w Afryce rozwiazany: wszystko przez to, ze im cukinie zjadam :P A tak na serio: jak jest i to w dodatku eko (czyli jakies tam normy spelnia) to kupuje.
W sobotę zrobiłam tak: młode cukinie przekroiłam wzdłuż na pół. Obficie posmarowałam oliwą wymieszaną z wyciśniętym czosnkiem i solą. Posypałam startym parmezanem i do piekarnika. Proste, szybkie i smaczne.
Dzis zjadlam ostatniego pomidora kupionego dwa tygodnie temu we Wloszech. Kupilam go czerwonego, pysznego, przez caly czas u mnie lezal poza lodowka i przezyl (do dzisiaj )
Dziś u mnie na obiad były placki z cukini. Dwie cukinie starłam na grubych oczach, dodałam kilka łyżek pszennej mąki pełnoziarnistej i ugotowanej zmiksowanej jaglanki (zamiast jajka, bo nie miałam ). Do tego przyprawy: sól, pieprz i czerwoną paprykę. Placki wyszły jakby trochę za miękkie, ale pyszne, można popracować nad konsystencją.
W tym roku "odkryłam" i pokochałam cukinie. Robię sos słodko-kwaśny =przepis w wątku czas na przetwory chyba na 3 stronie. Mój maż tak zasmakował że jadł na obiad przez 2 tygodnie -dzień w dzień. Robiłam z piersiami kurczka, z kiełbasą lub same warzywa... rewelka
Cukinia pokrojona na cieniutkie paseczki ( a'la spaghetti ), posolić, odstawić, opłukać, na patelnie z oliwą, czosnek ( dużo ),koncentrat pomidorowy, czasem pepperoni świeże, czasem suszone płatki chilli,
zamieszać i już. Jest leciutko podduszona ale wciąż chrupka.
Traktuję też to jako bazę, pod sosy warzywno - mięsne, warzywne + inne warzywa, zapiekanki.
Jem taką cukinię również w jajecznicy
Normalnie i najczęściej jem posypaną serem - najczęściej Dziugasem.
Taki makaron cukiniowy jemy też z zupą pomidorową -( zupa to zmiksowane pomidory w sezonie, bądź pomidory z puszki po za sezonem ) do tego szczypta soli, szczypta cukru, oregano.
My też dziś pialiśmy z zachwytu nad cukinią. Był sos tylko z cukinią i pomidorkami malinowymi a najbardziej smakowała sama cukinia w ziołach na oleju:) Jutro znów cukinia !!!!
Komentarz
A tak na serio: jak jest i to w dodatku eko (czyli jakies tam normy spelnia) to kupuje.
Niestety dobrych (= zupelnie dojrzalych) pomidorow to nawet w czasie sezonu w sklepie kupic nie da rady. Po dobre, prawdziwe pomidory jezdze do Wloch
Wczoraj zupa krem z cukinii - tylko ona i przyprawy
Dzisiaj panierowane tak jak u Brydzi
Bede miala czym testować wasze kulinarne pomysły.