Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Fale Dunaju, czarny las, domek Baby Jagi

edytowano sierpnia 2013 w Kuchnia
  • Fale Dunaju


    Składniki na ciasto:

    • 3 jajka
    • 150 g cukru
    • 150 ml oleju
    • 150 ml mleka
    • 2 szklanki mąki
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki mleka
    • 350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście)

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując.

    Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.

    Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.

    Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

    Składniki na krem:

    • 400 ml mleka
    • budyń waniliowy w proszku (40 g)
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 250 g masła (w temp. pokojowej)
    Ponadto:
    • 200 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)
    • 70 g masła

    Do garnka wlać mleko, wsypać proszek budyniowy, cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch), odstawić do ostudzenia.
    Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując.

    Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo - maślanej. Chwilę odczekać, aż czekolada stężeje.

«1

Komentarz

  • edytowano lipca 2013
    Tak mi przyszło do głowy. Przepis nie był przeze mnie testowany, zrobię to dziś.

    image
  • Testuj śmiało. Polecam. Efektowne i pyyyyyyyyyyyszne. Tylko zwiększ proporcje na większą blachę. :)
  • domek Bany Jagi...
    myślałam, że o którąś adminkę chodzi...
    :D
  • zamiast wiśni możesz dodać jabłka pokrojone w ćwiartki
    to najlepsze ciasto na świecie
  • Fale Dunaju wyszły świetnie.
  • Teraz myślę o Chatce Baby Jagi

    Składniki:
    - 1/2 kg tłustego sera
    - 1 kostka margaryny
    - 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
    - 1 łyżka kakao
    - 36 sztuk herbatników
    - aromat waniliowy

    Margarynę utrzeć z cukrem i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao , a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować kremem kakaowym (zostawiając ok. 2-3 łyżki), na to położyć drugą warstwę herbatników , a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek z masy kakaowej , całość złożyć w "trójkąt" i wstawić do lodówki. 

    Polewa:
    - 1/4 kostki margaryny
    - 1/2 szkl. cukru
    - 3 łyżki mleka w proszku
    - 1 czubata łyżka kakao
    - 2-3 łyżki wody

    Margarynę , cukier , kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku , dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto. 
  • W wersji mi znajomej herbatniki najpierw moczy się w mleku. Jeśli dobrze pamiętam (bo oczywiście nigdy mi się nie chciało tego robić :D ) efekt jest rozkosznie wilgotny i chłodny - w sam raz na lato :D

  • herbatniki same nawilgną od masy serowej.

    A czarny las to gdzie?
  • edytowano lipca 2013
    Zrobiłam dziś, niczego nie moczyłam wcześniej, wyszło super.

    Czarny las przy następnej niedzieli może?
  • Myślę, że dobry tort dla dwulatka.

    I względnie tani jak na tort.
  • Myślę, że nawet lepsza niż wiele tortów.

    Ew.(żeby ni piec) możesz zrobić tort w oparciu o kupne blaty bezowe (upiornie słodkie) lub biszkoptowe (średnio smaczne)...

    Faktycznie, chatka lepsza :D
  • Ja też kawowy, acz nie całkiem gorzki :)

    Można jeszcze zrobić torcik z (tu już chyba koniecznie, bo odpadną) moczonych w mleku herbatników przekładanych masą z jogurtu/serka/innego nabiału i płynnej galaretki w kilku kolorach.
  • Mozna jeszcze zrobic jakis taki piankowy na zimno (te wszystkie przepisy na bazie serkow, mleka skondensowanego, jogurtu, z owocami i galaretka), wtedy wystarczy albo sie jednak poswiecic i upiec cienki biszkopt albo olac zupelnie i na dol dac gotowe biszkopty (te "paluszki"). Ladnie przybrane takie ciasto spokojnie moze robic za tort. Wersja dla bardziej ambitnych (tu trzeba sie poswiecic z upieczeniem biszkopta i zrobic roladki, ale reszta to tez juz chlodzenie) to charlotte royale, np. stad http://zpiekarnika.blogspot.de/2010/06/bomba.html Ta bez watpienia robi wrazenie.
    Duzo przepisow na serniki na zimno i podobne ciasta jest na niesmiertelnych moich wypiekach.
  • Rety, ale zakręcone ciasto! Ale to dla pracusiów, nawet nie wgryzam się w przepis :)
  • Dostałam dziś skrzynkę jabłek. Sezon na szarlotkę rozpoczęty. Zachęcam do wklejania.
  • Szybkie pączki serowe

    składniki ( na ok. 25 sztuk wielkości małej mandarynki): - duże opakowanie( 400 ml) serka homogenizowanego ( naturalnego lub waniliowego) lub 300 g zmielonego, białego sera - dwie szklanki mąki - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru pudru jeśli serek był słodki, homogenizowany, 3 łyżki - jeśli używamy białego sera lub serek był naturalny - szczypta soli - kieliszek wódki, spirytusu lub octu (by pączki wchłaniały mniej tłuszczu) - cukier puder do posypania lub drobny cukier wymieszany z cynamonem - ok. 1 l oleju do smażenia Ser wymieszać z jajkami i cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać na jednolitą masę. W dużym, niezbyt wysokim garnku lub frytownicy rozgrzać olej (cały!) do temperatury ok. 170 st i starać się ją utrzymać do końca smażenia. Przy pomocy małej łyżki do lodów lub innej porcjującej łyżeczki (np. od mleka w proszku, syropu itp.) nabierać porcje i wrzucać do garnka. Łyżeczkę z ciastem wycierać o brzeg miski, pączki i tak wyjdą okrągłe. Można ją zanurzać co jakiś czas w zimnym oleju, by ciasto łatwo się od niej odklejało. Smażyć do dość mocnego zrumienienia po obu stronach. Pączki łatwo się obracają, lekko popchnięte widelcem. Wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, oprószyć cukrem - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-paczki-serowe.html#sthash.sct9KEeC.dpuf
  • domek mój mąż uwielbia,zawsze mu robię z przyjemnością,różne wariacje, kiedyś dodałam do jednej części białej masy trochę kawy rozpuszczalnej i też waniliowo kawowy bardzo mu smakował.Polecam taką wersję!
  • Ja robilam chatke z tego przepisu a moja mama z innego (do sera zoltka sie dodawalo I herbatniki nasaczane herbata byly) I jednak mojej mamy byla lepsza.
  • edytowano maja 2015
    @mamuma, zrób z serka śmietankowego Delfiko w wiaderku. Bez żółtek i bez herbaty... i jednak Twoja będzie lepsza ;)
  • to tylko dorośli jedzą?
  • A gdzie jest czarny las sie pytam? :-)
    Ta bomba wyglada rewelacyjnie. Musze sie zaopatrzyć w odpowiednia miske i do dziela :-):-)
  • Dziś testuję ciasteczka owsiane

    składniki:

    - 2 szklanki płatków owsianych
    - półtorej szklanki mąki
    - 2 jajka
    - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
    - 100 g roztopionego masła
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście
    - ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

    Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut.

    stąd http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html
  • O coś na dziś ciastka owsiane niewymagające ;) i ja spróbuję
  • A ja mam tradycyjne pączki. :)
  • Odnośnie pączków, w czym smażycie, bo ja już straciłam cierpliwość do oleju
  • Cały czas na oleju, od lat. Mama moja smażyła na domowym smalcu.
  • Jak ktoś nie może jajek,można mąki ziemniaczanej sypnąć też wychodzą, często robie takie ciastka "na oko".
  • Owsiane robilam kilka razy, z podobnego przepisu. Smaczne, miekkie mi wychodziły.

    A ja znow mam ochotę na mak. Juz w zeszla Niedzielę mialam blaszke makowego ciasta, do srody sobie jadlam. A dzis znow mam ogromna ochote na makowe ciacho. :)
  • edytowano stycznia 2016
    @AB, za dobre robisz, po prostu :).
    Na mnie wczoraj też patrzyły makowce w markecie i jeszcze rogale, takie zwykłe, suche, szczodrze obsypane makiem, no nie wiem co jest z tym makiem.

    Już w czasie Świąt się ze mnie podśmiewali, bo w sumie nie przepadam za makowcem, a z grzeczności zjadłam kawałek tortu i sernika (podobno sernik bardzo lubię ;) ), a tak to non stop makowiec jadłam, aż mi teściowa na drogę zapakowała sporą porcję i tegoż samego wieczoru pochłonęłam ogrom makowca i ciągle makowiec i makowiec.
    Dramat jakiś!

    Już nawet guglowałam, co tam ma ten mak w sobie i wyszło, że tłuszczu dużo i dobry na wzrok. To tego się trzymam, słabego wzroku jestem, to po maku mi się pewnie polepszy ;).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.