Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!
Fale Dunaju
Składniki na ciasto:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Składniki na krem:
Do garnka wlać mleko, wsypać proszek budyniowy, cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch), odstawić do ostudzenia.
Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo - maślanej. Chwilę odczekać, aż czekolada stężeje.
Komentarz
to najlepsze ciasto na świecie
- 1/2 kg tłustego sera
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- aromat waniliowy
Margarynę utrzeć z cukrem i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao , a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować kremem kakaowym (zostawiając ok. 2-3 łyżki), na to położyć drugą warstwę herbatników , a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek z masy kakaowej , całość złożyć w "trójkąt" i wstawić do lodówki.
Polewa:
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka kakao
- 2-3 łyżki wody
Margarynę , cukier , kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku , dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto.
A czarny las to gdzie?
Ew.(żeby ni piec) możesz zrobić tort w oparciu o kupne blaty bezowe (upiornie słodkie) lub biszkoptowe (średnio smaczne)...
Faktycznie, chatka lepsza
Można jeszcze zrobić torcik z (tu już chyba koniecznie, bo odpadną) moczonych w mleku herbatników przekładanych masą z jogurtu/serka/innego nabiału i płynnej galaretki w kilku kolorach.
Duzo przepisow na serniki na zimno i podobne ciasta jest na niesmiertelnych moich wypiekach.
składniki ( na ok. 25 sztuk wielkości małej mandarynki): - duże opakowanie( 400 ml) serka homogenizowanego ( naturalnego lub waniliowego) lub 300 g zmielonego, białego sera - dwie szklanki mąki - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru pudru jeśli serek był słodki, homogenizowany, 3 łyżki - jeśli używamy białego sera lub serek był naturalny - szczypta soli - kieliszek wódki, spirytusu lub octu (by pączki wchłaniały mniej tłuszczu) - cukier puder do posypania lub drobny cukier wymieszany z cynamonem - ok. 1 l oleju do smażenia Ser wymieszać z jajkami i cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać na jednolitą masę. W dużym, niezbyt wysokim garnku lub frytownicy rozgrzać olej (cały!) do temperatury ok. 170 st i starać się ją utrzymać do końca smażenia. Przy pomocy małej łyżki do lodów lub innej porcjującej łyżeczki (np. od mleka w proszku, syropu itp.) nabierać porcje i wrzucać do garnka. Łyżeczkę z ciastem wycierać o brzeg miski, pączki i tak wyjdą okrągłe. Można ją zanurzać co jakiś czas w zimnym oleju, by ciasto łatwo się od niej odklejało. Smażyć do dość mocnego zrumienienia po obu stronach. Pączki łatwo się obracają, lekko popchnięte widelcem. Wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, oprószyć cukrem - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-paczki-serowe.html#sthash.sct9KEeC.dpuf
Ta bomba wyglada rewelacyjnie. Musze sie zaopatrzyć w odpowiednia miske i do dziela :-):-)
składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście
- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek
Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut.
stąd http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html
A ja znow mam ochotę na mak. Juz w zeszla Niedzielę mialam blaszke makowego ciasta, do srody sobie jadlam. A dzis znow mam ogromna ochote na makowe ciacho.
Na mnie wczoraj też patrzyły makowce w markecie i jeszcze rogale, takie zwykłe, suche, szczodrze obsypane makiem, no nie wiem co jest z tym makiem.
Już w czasie Świąt się ze mnie podśmiewali, bo w sumie nie przepadam za makowcem, a z grzeczności zjadłam kawałek tortu i sernika (podobno sernik bardzo lubię ), a tak to non stop makowiec jadłam, aż mi teściowa na drogę zapakowała sporą porcję i tegoż samego wieczoru pochłonęłam ogrom makowca i ciągle makowiec i makowiec.
Dramat jakiś!
Już nawet guglowałam, co tam ma ten mak w sobie i wyszło, że tłuszczu dużo i dobry na wzrok. To tego się trzymam, słabego wzroku jestem, to po maku mi się pewnie polepszy .