U nas dziś deser własnego pomysłu:d na spód poruszone pierniczki, potem kasza jaglana zmiksowana z masłem orzechowym na to plasterki banana posypane kakaem, jeszcze wyżej bita śmietana a na niej pokrojone suszone śliwki. Wyszło pysznie i sycaco.
Dla smak dzieciństwa to sernik gotowany- znalazłam w internecie przepis i robiłam jak przepaliła mi się spirala w piekarniku. Moja mama robiła polany grubo lukrem i posypany takimi kolorowymi kawałeczkami cukrów. A ja polewam górę czekoladą
ciastka były pyszne, ale nasza wersja musiała ulec modyfikacji, płatków brakowało a dodaliśmy wiórków kokosowych, wyszły kokosanki owsiane ;;)
a co do oleju do smażenia pączków, to zniechęcona jestem, burzył się okropnie biedronkowy rzepakowy ( macie coś sprawdzonego, bo pączki się nam marzą, zwłaszcza jak tak kuszą w internetach
Robię czarny las dla taty na imieniny w formie tortu, biszkopt ciemny zrobilam wyższy i podzieliłam na trzy części..zobaczymy jutro jak smakowo..i jeszcze mała modyfikacja,wiśnie moczyłam w spirytusie z sokiem..
WIem, że moje pytanie kłoci się z wątkiem stylizacje maskujące brzucho - ale proszę o radę - czy ktoś robił bakalie i orzechy maczane w miodzie? Czy jest coś istotnego o czym trzeba wiedzieć, czy może spleśnieć etc.? Popróbowałam tego cuda smaku i chciałabym np. na prezenty takich kilka słoiczków przygotować, oraz dla siebie rzecz jasna
@Isako ja tylko jadłam robiony przez koleżankę z przepisu z moich wypieków i był według mnie bardzo smaczny-ani za słodki ani za tłusty szpinak dawał tylko efekt kolorystyczny
ja niezmiennie polecam ciasto o głupiej nazwie styropian
proste, wydajne, szybki i tanie
u mnie robią je dzieci
Styropian Przepis: • 3 szklanki mąki • pół szklanki cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 5 żółtek • 250 g masła Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część włożyć do lodówki, drugą wylepić dno blachy (25x33), całość schować do lodówki.
Masa • 5 białek • szklanka cukru pudru • duży budyń śmietankowy • 3 duże jogurty greckie • 200 g wiórków kokosowych • ł łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno z cukrem. Budyń, proszek, wiórki, jogurty wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Masę jogurtową połączyć z białkami. Masę wylać na ciasto, a na nią zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec 45 minut w 180 stopniach C
@Isako na moich wypiekach jest przepis na lesnu mech ktory ja robie. Do kremu do srodka daje granat, krem na gore ., trawka i potem znowu grant. U nas im wiecej granata tym lepiej. Ulubiona odslona. Z truskawkamk nie bylo dla nas tak dobre.
pawlowa z malinami i smietana tez ma nigella zarabista.. a z pieczenia zrezygnowalam na rzecz lodow z sowy.. mangomarakuja czekoladowe.. mniam. imieniny wczorajsze zaliczone ;-)
Komentarz
Wyszedł pysznie... :-)
Edit: przepis stąd:
Wyszło pysznie i sycaco.
a co do oleju do smażenia pączków, to zniechęcona jestem, burzył się okropnie biedronkowy rzepakowy ( macie coś sprawdzonego, bo pączki się nam marzą, zwłaszcza jak tak kuszą w internetach
A może niezawodny przepis?
No i... hm... czy mocno szpinak czuć?
Lubimy szpinak, ale nie wyobrażam go sobie w słodkiej odsłonie.
Ja bym tam dała jako przełożenie dodatkowo jakiś owoc, albo krem cytrynowy
Ja szpinaku nie czułam, ale ciasto jak dla mnie mało wyraźne w smaku.
Plus za super efekt wizualny.
@Skatarzyna, Zosi pewnie smakowało! )
A może mniej ciasta a więcej kremu-kremówki?
Popróbowałam tego cuda smaku i chciałabym np. na prezenty takich kilka słoiczków przygotować, oraz dla siebie rzecz jasna
Jutro robię dwie napoleonki i ciastka owsiane i kokosanki na wynos.
Ale więcej też wchłoną.
proste, wydajne, szybki i tanie
u mnie robią je dzieci
Styropian
Przepis:
• 3 szklanki mąki
• pół szklanki cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 5 żółtek
• 250 g masła
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część włożyć do lodówki, drugą wylepić dno blachy (25x33), całość schować do lodówki.
Masa
• 5 białek
• szklanka cukru pudru
• duży budyń śmietankowy
• 3 duże jogurty greckie
• 200 g wiórków kokosowych
• ł łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z cukrem. Budyń, proszek, wiórki, jogurty wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
Masę jogurtową połączyć z białkami. Masę wylać na ciasto, a na nią zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Piec 45 minut w 180 stopniach C
ciasto wygląda tak
http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/11/sernik-bez-sera-styropian.html