Tak, wiem, ciezko miec problem z ogorkami malosolnymi, ale mam. Z powodu uwarunkowan rynkowych.
Kupilam odpowiednie ogorki (1/3 sukcesu). Niestety mam tylko normalny koper, nie taki przerosniety - nada sie? Koper wzrostu slusznego, nie taka bidaczynka z Holandii, ale jednak zielony.
I gorsza sprawa, nie udalo mi sie kupic chrzanu. W desperacji planuje jutro wybrac sie na laki nadrenskie ze szpadelkiem, juz oblukalam w necie, jak chrzan wyglada. Ale czy jest sens nastawiac ogorki bez chrzanu? Bo albo bedzie jutro, albo pojutrze sprobuje atakowac duzy-ruski-supermarket-w- miescie, przy czym oczywiscie nie ma gwarancji, ze jedna lub druga proba zostana zakonczone sukcesem.
Prosze rozwiac watpliwosci emigrantki.
Komentarz
czasem sypnęłam suszony koperek z torebki też były dobre
dzisiaj są z koperkiem i czosnkiem, chrzanu nigdy nie dawałam
To ja dzisiaj okrecilam dobre 50 km po chrzan... Szpadelkiem to nie chrzan, tylko sie walne, w leb. Ale dobra, w takim razie ryzykuje.
O, i Katarzyna mi z nieba spada! Liscie porzeczki dostane prosto z sadu, bez problemu.
Super, nastawiam ogorki , liscie dodam jutro, albo poprosze jakiegos chlopa o porzeczki albo znajde chrzan nad rzeka (liscie latwiej obciac niz wykopac korzen, a potem jeszcze obrac we lzach...).
my się od wczoraj zajadamy i pewnie szybciej się skończą nim ukisną
8-}
Mogłybyście podać jakieś proporcje? Pierwszy raz się za to zabieram :P
Pierwsze małosolne stoją w kamiennym naczyniu od 2 dni. Narazie jeszcze je tylko "wąchamy"..
Miły zapach:)
Miałam kupić ogórki i umałosolnić je,lecz...
kosztują 7zł za kg!!!!!!!!!!!
Jeszcze nie robiłam w tym roku, zresztą surowe ogórki mają u nas wielkie wzięcie, zwłaszcza u Bruneczka...
podbije wątek ogórkowy bo mam dwa pytania może głupie, ale dawno ogórków nie robiłam, w tym roku jakoś mnie wzięło
1. czy one będą kipieć jak je tak zostawię w słoikach?
2. czy pasteryzować je po tym tygodniu jak już się ukiszą czy zostawić w spokoju?
Dzięki
ide robić następne
Ale u mnie to wypas...
ogórki
liść chrzanu
koper z baldachimem
czosnek
liść wiśni
liść porzeczki czarnej
liść winogrona
liść orzecha włoskiego (twardsze są)
Ile to sie musi moczyc? Czy ogorki musza byc cale przakryte woda? Czy czyms przykrywac (scierka/pokrywka)? Gdzie to musi stac (w jakiej temp)? Pytania mnoza sie jak kroliki, helpunku!!!