A ja mam teraz trzy cudowne ciucholandy w mieście, w których raz w tygodniu jest przecena o połowę, po czym następnego dnia wszystko po złotówce. Się nie opłaca szyć, przeszywać... Jak mi się kurtka skórzana wypaćkała bananem to nie opłacało się jej czyścić- czyszczenie 35 zł a "nowa" 10.
W Ikei (domyślam się, że każdej) przy wyjściu jest taki "dyskont". Kiedyś nabyłam tam za kilka złotych całkiem sporą ilość materiału w ptaszki... i się marnuje, póki co. Tzn., nie marnuje, tylko czeka na sposobna chwilę
No w tych "moich" wszystko jest wyceniane, więc waga jest nieistotna Tylko mam pecha, bo moje okna strasznie wysokie są i standardowe zasłony na nie nie pasują. Firanki takoż...
Teraz nawet w lumpeksach trudno dostać fajne zasłony Bo najczęściej sä z podszewką, i bardzo ciężkie , czyli ważą dużo, czyli kosztują tyle samo dużo Dawniej można było się oblowić na dostawach, teraz kicha A i sprzedawcy wyczuli interes Ten rynek lumpeksowy to nie to samo co trzy lata temu, w materiały i zasłony
Jak znalazlam te moje - bawelniane, ciężkie, takie w sam raz na obszycie tylko ciut jasne... pomyslalam ze słono zapłacę, ale mowie - niech tam. Podchodze do kasy, pani zważyła, wezwala Boga na daremno i powiedziala ze dam jej 20zł za obie i bedzie dobrze, przeciez nie weźmie więcej bo to przesada...... :P
A nasze łoże 2m na 2... Bede musiala cos na poduchy dokupić bo nie starczy niestety
@Sylwunia - w BB w outlecie Wójcika. Wysyłam siostrę. Materiały piękne - ale trzeba zapytać sprzedawcę, kiedy będzie ich dostawa, bo możesz trafić na kurtki, czy sukienki. Ostatnio kupiłam świetny materiał na obrus - biały, komunijny. 2,5 zł za metr. Stół mam 5 metrowy - sama sobie oblicz ile wydałam na obrus. Obrusy na duże stoły są koszmarnie drogie. W Wójciku są świetne tiule, koronki, co tylko chcesz - naprawdę tanio. Sama wysyłam siostrę na zakupy, bo codziennie przejeżdża obok sklepu. A za wielki wór tkanin raczej nie płacę więcej niż 30 zł. Przypomniałaś mi, że mam jeszcze kilka metrów do użycia. Spódniczki uszyję sobie i dziewczynkom.
mam taką czarną, nosi się świetnie, nawet od biedy karmić w niej można i zapragnęłam mieć taką samą ino innokolorową i o długości ulubionej mej do kostek
Ale wiesz, że z tego Ci nie wyjdzie do ziemi? Bo jak rozumiem,chcesz te bordery mieć u góry i na dole, czyli po szerokości.Znaczy,że musisz kupić tyle na długość ile masz w obwodzie w najszerszym miejscu plus jakieś 20 cm zapasu na zmarszczenie i szwy. Jak chcesz z rękawami to dolicz do tego obwód ramienia. Chyba, że rękawy długie, to dwa razy obwód.
Nie, ja tylko w zakresie podstawowym mam wiedzę wyniesioną z kursu krawieckiego. Potrafię wyrysować podstawowy wykrój, obliczyć ilość materiału albo na własny użytek przerobić coś z czegoś. Ale czasem ilość inwektyw, jaka ze mnie wypływa w czasie szycia, jest niewspółmierna do efektów...
Da się, gorzej jest z przerobieniem spódnicy na sukienkę
Musisz odciąć górę z zapasem na podłożenie, wcześniej wypruwając zamek. A następnie wszyć zamek o odpowiedniej długości.
Dziękuję za poradę. To pójdę do naszej krawcowej. Jakoś się wstydziłam zbłaźnić, bo w dodatku trzeba tam przymierzyć, a ta sukienka w biuście mi się całkowicie nie dopina. Za to materiał śliczny. A jak mówisz, że jest szansa, to się zmobilizuję
Ale wiesz, że z tego Ci nie wyjdzie do ziemi? Bo jak rozumiem,chcesz te bordery mieć u góry i na dole, czyli po szerokości.Znaczy,że musisz kupić tyle na długość ile masz w obwodzie w najszerszym miejscu plus jakieś 20 cm zapasu na zmarszczenie i szwy. Jak chcesz z rękawami to dolicz do tego obwód ramienia. Chyba, że rękawy długie, to dwa razy obwód.
ale to ma na szerokości 150 cm
ja w całości 160
odrzucając głowę i os kostek w dół, sądziłam, że wystarczy
A ja zamówiłam w Dnvera - i jestem b. zadowolona z elastyczności i kontaktu - Panie mogą uszyć w razie potrzeby w innej długości niż na stronie internetowej, w ogóle bardzo przyjemne.
Ja jak mieli przeceny kupilam trzy sukienki i tez jestem zadowolona - w jednej bylam na rodzinnej uroczystosci a opedzialam sprawe za niecale 30 pln WSZYSTKIE RAZEM Z PRZESYLKA NIECALE 100
Tylko kupowalam przez allegro - tu jest minimalnie taniej 2x model sk44 - bordowy i grafitowy i jeden inny
Jak podasz na priv swoje nazwisko, to im napiszę, kto polecił/zareklamował - może ułatwi kontakty - albo sama się powołaj, że dałąś tutaj ich adres - to się ucieszą. Sądzę, że by i z Twojego materiału uszyli. Ja odnoszę wrażenie, że teraz, w wakacje - krawcowa po prostu odebrała telefon (ten ich pierwszy, komórkowy) - a i zamówień może nie mają bardzo dużo. Omówiłam z nią mój wzrost, problem figury poporodowy etc. i ustaliłyśmy, że obydwie prześle dłuższe, a ja na miejscu najwyżej sobie skrócę, jak już przymierzę. Bo mnie bardzo zależy, aby były solidnie za kolana, ale nie do kostek. Mam taką długość, w której wyglądam optymalnie dobrze. Ale nie umiałam jej zaocznie podać, bo zawsze, jak się założy, to biust i tusza nieco podnoszą sukienkę. Jeszcze ustalała termin wysyłki, aby mi pasowało.
Komentarz
Aż żal czasem, że szyć nie ma po co
Tylko mam pecha, bo moje okna strasznie wysokie są i standardowe zasłony na nie nie pasują. Firanki takoż...