mój repertuar surówkowy nie jest zbyt bogaty:
- mizeria (do wyboru z koperkiem, cebulką, czosnkiem, szczypiororkiem)
- pomidory (cebula, czosnek)
- marchewka + jabłko
- por + jabłko + śmietana
- colesław
z dzieciństwa pamiętam jeszcze buraczki - na ciepło i na zimno, ale nie potrafię odtworzyć tych smaków. Jeśli ktoś zechciałby mnie poratować fajnymi przpisami to byłabym wdzięczna:)
Ostatnio jadłam w restauracji marchewkę z chrzanem - była przesmaczna. Niestety w domu nie udało mi się jej dobrze odtworzyć (więc jeśli ktoś ma sprawdzony przepis to ja poproszę:)
A Wy co fajnego podajecie do obiadu?
Komentarz
tzn wrzucam do miski co mi się akurat pod rękę nawinie
-trzeba spróbować aby polubić-ja lubię bardzo
Nie wiem kitek jaką wersję jadłaś.
o takkk surowy kalafior w sałatce jest rewelacyjny, z tym, że ja go nie trę na tarce tylko kroję drobno, własnie by nie mieć konsystencji białego sera. Nawet mój mąż zachwycił się tą surówką, można dać z czosnkiem, śmietaną, koperkiem
Albo ćwikła czyli tarte buraki z chrzanem.
Moja mama robi super buraczki na ciepło ale dzieciaki za ciepłymi to nie przepadają.
Grecka sałatka króluje każdy ją u nas lubi. Sałata oliwki ogórek pomidor cebula ser feta i sos winegret.
Surowy szpinak ze śmietaną albo jogurtem i solą.
To samo z rukolą i roszpunka czasem z dodatkiem pomidora i cebuli.
Awokado starte z dodatkiem młodej cebulki i szczypiorku drobno posiekanrgo doprawiony sokiem z limonki lub cytryny i solą. To fajnie smakuje z tortilla albo chrupkim pieczywkiem.
@ProMama gorąco prosi @Pompejanka o przepis na sałatkę z brokułami i fetą. Dziewczę spać nie może z powodu niezaspokojenia swoich pragnień kulinarnych
I ja dołączam się do prośby.