Pyszna starta marchewka + drobno pokrojona kapusta (zwykła)+cukier+sól+kapka cytryny. Jak poleży około 30min w lodówce to puszcza pyszny sok...:) a tymi sałatkami/surówkami z surowego kalafiora to mnie zdziwiłyście, u mnie kalafior zawsze gotowany z zasmażką
Pyszna starta marchewka + drobno pokrojona kapusta (zwykła)+cukier+sól+kapka cytryny. Jak poleży około 30min w lodówce to puszcza pyszny sok...:) a tymi sałatkami/surówkami z surowego kalafiora to mnie zdziwiłyście, u mnie kalafior zawsze gotowany z zasmażką
a pekińska by sie nadawała? bo mam jedną w lodówce i muszę ją koniecznie szybko wykorzystać
Czerwoną kapustę drobno posiekać dodać pora w półtalarach i jabłko starte,natkę pietruszki i ekstra dodatek śliwki w pól plastry, doprawić solą i pieprzem..i dodać oliwę lub majonez..
nie widziałam wcześniej wątku, a teraz czytam i mam ochotę ugryźć monitor...
u nas hitem do obiadu od zawsze jest hitem sałata lodowa z... tym co się nawinie + odrobiną oliwy i ziołami, które się nawiną. Moja ulubiona wersja z pomidorami i ziarnami słonecznika, posypana bazylią, ale np. Z. zdecydowanie woli z oliwkami, a P. z mozzarellą.
Czerwoną kapustę można poszatkować na Coleslaw plus jabłko, marchewka i koniecznie majonez ) nooo wieeem )
colesław u nas koniecznie ze specjalnym sosem majonez+kapka octu+cukier+sól+sok z cytryny w odpowiednich proporcjach. Tak, kapustę to my lubimy w każdym wydaniu...
Moja mama robi taka salatke z czerwonej kapusty: Gotuje sie poszatkowana czerwona kapuste i studzi. Dodaje sie fasolke szparagowa z puszki, tarte jablko i drobno posiekana cebule. Na wszystko troche oleju/ majonezu z krapka musztardy, sol, cukier, cytyna i pieprz do smaku.
Up. Może ktoś coś odkryl ciekawego w tzw. międzyczasie i się podzieli. Szukam konkretnie pomysły na kapustę pekińską. Robię z ogórkiem, pomidorem, kukurydzą i majonezem. Może coś z oliwą? Na kimchi też mam od dłuższego czasu ochotę, ale jeszcze się nie odważyłam. Nie wiem, czy moi by to zjedli...
Ja do pekinskiej wrzucam co mam i zalewam sosem "vinegret" (olej, sok z cytryny, sol, pieprz, czosnek). Od jakiegos czasu czesto robie sos miodowo musztardowy (miod, ostra musztarda, sok z cytryny i olej, trzeba sobie samemu proporcje na smak ustawic). Tym sosem moge jesc polana sama pekinska. Ale moze to byc pekinska z ogorkiem, pomidorem i papryka.
U nas zazwyczaj ten sam zestaw (pekińska, papryka, ew. pomidor, kukurydza, ogórek kiszony) ze śmietaną i odrobiną majonezu i wszyscy go tak lubią, że mogliby jeść codziennie. Czasami kukurydzę zastępujemy z groszkiem, ale to jest gorsze.
Natomiast zrobiłam kiedyś pekińską z ananasem z puszki i pomarańczami/mandarynkami. Też ciekawy smak wychodzi, taki słodko-kwaśny.
Komentarz
a tymi sałatkami/surówkami z surowego kalafiora to mnie zdziwiłyście, u mnie kalafior zawsze gotowany z zasmażką
u nas hitem do obiadu od zawsze jest hitem sałata lodowa z... tym co się nawinie + odrobiną oliwy i ziołami, które się nawiną.
Moja ulubiona wersja z pomidorami i ziarnami słonecznika, posypana bazylią, ale np. Z. zdecydowanie woli z oliwkami, a P. z mozzarellą.
Tak, kapustę to my lubimy w każdym wydaniu...
Gotuje sie poszatkowana czerwona kapuste i studzi.
Dodaje sie fasolke szparagowa z puszki, tarte jablko i drobno posiekana cebule.
Na wszystko troche oleju/ majonezu z krapka musztardy, sol, cukier, cytyna i pieprz do smaku.
Szukam konkretnie pomysły na kapustę pekińską. Robię z ogórkiem, pomidorem, kukurydzą i majonezem. Może coś z oliwą?
Na kimchi też mam od dłuższego czasu ochotę, ale jeszcze się nie odważyłam. Nie wiem, czy moi by to zjedli...
Od jakiegos czasu czesto robie sos miodowo musztardowy (miod, ostra musztarda, sok z cytryny i olej, trzeba sobie samemu proporcje na smak ustawic). Tym sosem moge jesc polana sama pekinska. Ale moze to byc pekinska z ogorkiem, pomidorem i papryka.