I to nie tylko mnie niestety. Mój niespełna dwulatek na każdy zakaz, czy niespełnioną prośbę reaguje agresją. Dziś gdyby nie mój refleks dwumiesięczny J zarobiłby samochodzikiem w głowę. Czemu? Bo karmiłam go piersią i nie poszłam natychmiast za ciągnącym mnie S. Co robić droga redakcjo?
Nie jestem zwolenniczką kar cielesnych, ale parę razy już dostał za to po łapach, niestety skutek jest tylko taki, że "oddaje" mocniej.
Jak przetłumaczyć takiemu małemu dziecku, że to co robi jest złe? Zaczynam się bać, że wychowam małego potwora:((
(
(
Komentarz
Moje jak mówiło ze mnie nie kocha to mu odpowiadałam : a ja Ciebie bardzo!
Potem rozmawiali 4 latek z 2,5 latkiem. Kłótnia. Starszy krzyczy nie kocham cię!!! A młodszy do niego - a ja Ciebie tak !
Nasz nie bije, miał krótki epizod popychania dzieci na placu zabaw i bicia nas ale bardzo szybko minęło.
A odnośnie pytania założycielki wątku -jak bije bo jest zazdrosny o brata to faktycznie chyba wiecej czułości, uwagi i opanowania okazać. U nas pierwsze 3 tygodnie były koszmarne jak wrocilam z małą do domu. Chyba ważnym momentem były urodziny, kiedy to wszyscy skupiali się na synku (specjalnie gosci prosilismy żeby najpierw synem się interesowali zamiast nowym członkiem rodziny) 2 tygodnie po porodzie zrobiłam impreza urodzinowa dzieci, ale wszystko i wszyscy skupiali się na synku i chyba poczuł że nadal jest bardzo wazny . A teraz siostre polubił i ciagle całuje (ale samych nie moge zostawiać bo starszak różne pomysły ma...)
Może to bicie to reakcja na konkurencję w postaci młodszego dziecka i strach przed utratą zainteresowania mamy?
A przede wszystkim TRZYMAJ GARDĘ!
biła,biła i to jeszcze jak!
a teraz od kilku lat nawet się nie zamachnie...
sorki że tak trochę obok tematu ale musiałam się pochwalić.
W każdym razie pocieszające że dwulatki rosną i stają się 3 latkami itd(i inne problemy pewnie dochodzą)