Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Brukselka w różnych odsłonach

edytowano października 2013 w Kuchnia
Poszukuję inspiracji i sprawdzonych pomysłów. 
Bo brukselka sama w sobie, jako dodatek do drugiego dania nie wszystkim domownikom wchodzi :)

Można na pewno zrobić jakąś zupę, ale co jeszcze... 

«1

Komentarz

  • Marcelina podawała gdzieś przepis na duszoną w śmietanie chyba

    @Marcelina!!!! Pozwól tu na momencik :)
  • W wątku z przepisani Ani D. jest przepis na brukselkę duszoną w marchewce i cebuli. Bardzo smaczna. I nie taka tucząca jak ze śmietaną :-P
  • Ja dziś będę robić ryż z warzywami - właśnie z brukselką, fasolką, marchewką.
    Taki bardziej kleisty - jakby risotto ;)

    Ostatnio też o to pytałam i Katarzyna odesłała mnie do wątku z przepisami Ani D - tam podobno jest przepis na brukselkę duszoną z cebulą i marchewką.
    Ja jeszcze do niego nie dotarłam, ale może Tobie się uda :)
  • Przygotowywalam juz kilka razy brukselke wg przepisu AniD. Jak dla mnie to smaczne, ale brukselka pozostaje brukselka ;) 
    Tez poprosze o przepis @Marceliny ze smietana, teraz jestem w ciazy, wiec nikt nie zauwazy, ze przytylam ;)
  • ooooo dzięki wielkie dziewczyny znalazłam..

    z wątku Ani.D

    Brukselka jest warzywem, z którego można robić wiele ciekawych potraw. Jedna z moich ulubionych to Brukselka w marchewce (przepis w poście niżej). Brukselkę lubimy też gotowaną w małej ilości wody, podaną z bułeczką. Ugotowaną brukselkę odcedzam (zawsze gotuję warzywa w minimalnej ilości wody, w garnku jest wody tak na wysokość ok. 1,5 cm), posypuję domową bułką tartą i daję trochę oleju. Przykrywam, potrząsam garnkiem i gotowe.
    Polecam też bardzo pieczoną brukselkę. Jest ona wtedy delikatnie słodka, bardzo zyskuje na smaku. Osoby, które nie lubią brukselki mogą się do tak podanej kapustki przekonać. Można ją piec samą lub z dodatkiem np. pieczarek. Umytek, pokrojone na połówki brukselki układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy lekko olejem. Pieczemy pod przykryciem w temp. ok. 200 st. do miękkości (ok. 30-40 min). Podajemy jako warzywo obiadowe.

    Brukselka w marchewce

    30 dag brukselki
    3 marchewki
    3 cebule
    olej
    majerranek
    sól

    Brukselkę umyć, pokroić na połówki (mniejsze główki) lub ćwiartki (większe główki). gotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać startą na grubej tarce marchew, dusić mieszając kilka minut. Dodać brukselkę, przyprawić majerankiem i solą.
    Brukselka doskonale smakuje z marchewką, gdyż traci większość swojej goryczki, a zyskuje delikatnie słodki smak.
  • Hardkorowa wersja brukselki polega na smażeniu jej na maśle, pokrojonej w ćwiartki. Wersja mega hardkorowa polega na podlewaniu jej w trakcie słodką śmietanką - brukselka ją wchłania. Podlewa się tak długo, jak długo wchłania. Pudełko na patelnię mniej więcej. Tylko trzeba dobrze doprawić, żeby nie była mdła. Pyszne, ale nie ośmielę się napisać że zdrowe.
    Pieczona też na pewno jest dobra. Zrobię może jutro i się wypowiem.
  • Moja kolezanka gotuje brukselke w wodzie z dodatkiem mleka, przeypomnialo mi sie.
  • Ale po tym nabiałowym podlewaniu intensywny posmak kapuściany zostaje??
  • czyli brukselkowych cudów nie ma
    :P
  • Moim zdaniem, z marchewka i cebulą brukselka w znacznym stopniu traci swoją gorycz. Generalnie, nie jestem fanką brukselki ale w tym wydaniu bardzo lubię.
  • Własnie jak przeczytałam opis tej brukselki Ani D. to stwierdziłam, że to to, czego poszukuję, bo chodzi o zbicie troszkę tej goryczki. 

    Dzięki dziewczyny, wiedziałam, że można na Was liczyć.  :) 
  • Chabrowa, ale goryczki też nie ma po tej śmietanie, smak dużo delikatniejszy.
  • edytowano października 2013
    Nie rozumiem. Przecież właśnie ta goryczka stanowi integralną część bukietu smaków brukselki. Osłabiając ja, niszczy się smak brukselki. Po co zmuszać się do jedzenia brukselki, jeżeli ktoś nie lubi smaku brukselki? Brukselka bez smaku to jak łagodny czosnek albo piwo bez alkoholu. Brukselka do jedzenia nie jest najgorsza, ta druga za to jest kompletnie niestrawna.
  • Pieczona w piekarniku wg przepisu AniD jest pyszna, słodkawa, absolutnie nie jest gorzka:)
  • Ja całe lata nienawidziłam brukselki, bo widywałam ją tylko jako ohydny rozmiękły kapeć w zupie. Jak pierwszy raz ugotowałam na parze, to w szoku byłam, jakie to smaczne!
    dokłądnie tak - na parze!!! i lekko chrupiąca
  • Mój dzisiejszy ryż z warzywami wyszedł rewelacyjnie!

    A brukselka smakowała w nim obłędnie!! :)
  • Zrobiłam tą brukselkę w marchewce :) pyyyyycha :) nie mogę się oderwać...  właśnie dojadam :D
  • Narobiłyście mi smaka na brukselkę. A u nas jeszcze się sezon nie zaczął :-(
  • Mi tez się zachciało brukselki.
    Mogę jutro na obiadek?
    @Katarzyna?
  • Jak na parze ugotujesz, to bym nie widziała wielkiego problemu ale może skonsultuj się z Roseą jeszcze. Ona ma praktykę bezpośrednią.
  •  A czemu tę pieczoną trzeba przepoławiać? Nie można w całości?
  • Podbiję sobie, bo dziś ugotowałam na parze, a jutro, hm... upiekę? 
  • Hyh, ja się boję ryzykować brukselki ;) W piątek negatywną (przekwiczany przez Małą wieczór) próbę przeszła kapusta kiszona, na razie brak odwagi na kolejne eksperymenty... ;)
  • @E.milia

    zrób taką z ryżem - fajowa jest i masz 2w1
  • Robiłam brukselkę z przepisu Marceliny razem z cebulą i marchewką  w plasterki. Pycha!
  • brukselka w marchewce - pychota!!!!
  • Brukselka ze śmietaną wg. przepisu Marceliny - pyyychota!

    Ino ja nie podlewałam non stop śmietanką - z prostej przyczyny ZAPOMNIAŁAM DOKUPIĆ- więc miałam jedną małą śmietankę.

    Więc, brukselka na masełko, odrobina soli, pieprzu, cukru.
    Podlałam wodą, poddusiłam chwilkę na małym ogniu
    Potem odparowałam wodę, zalałam śmietanką, zredukowałam ilość płynu i JUŻ :D

  • Przez brukselkę, w zamiarze pieczoną-mam 4 szwy na wewnętrznej stronie lewego kciuka, na "stawie"
    Się mi brukselki chciało kroić trzymając je w reku, poległam na pierwszej ale teraz po powrocie z szycia dałam jej radę i się aktualnie piecze
  • Chciałam właśnie o Tobie napisać,szaleńcze!
  • Przez brukselkę, w zamiarze pieczoną-mam 4 szwy na wewnętrznej stronie lewego kciuka, na "stawie"
    Się mi brukselki chciało kroić trzymając je w reku, poległam na pierwszej ale teraz po powrocie z szycia dałam jej radę i się aktualnie piecze
    Brukselka JEST tego warta! ;) A pieczona szczególnie... Ja jestem w rozpaczy, bo dziś NIE jadłam na obiad brukselki, nie dotelepałam się do warzywniaka a zapasy mi się skończyły...  :(( Czy ktoś przyśle ciężarnej na finiszu z pięć kilo brukselki?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.