Okazało się, że pod rzeczami, które wyleciały z szafki ( dla zainteresowanych- patrz: wątek Nasze kataklizmy) leżą świetlówki.
Zobaczyłam, że część z nich stłuczona
Jak to posprzątać odpowiednio i na ile realnie to szkodliwe (dla mnie i dziecka) jeśli leżało tam sobie 2 dni bez wietrzenia. Bo się zestresowałam.
Teraz oczywiście otworzyłam okno i wietrzę.
Komentarz
Historyjka "na pocieszenie": w laboratorium na mojej uczelni ktoś kiedyś stłukł termometr, taki wielki. Nie wiadomo, kto i kiedy, kałużę rtęci odnaleziono pod deskami podłogi przy ich zmienianiu. Może całe lata truła...
Chyba więcej tej rtęci w termometrze, a takich zaleceń nie ma...
A posypywać chyba też za bardzo nie ma czego ( z tego co widziałam), bo z tych świetlówek nic się nie wysypało (chyba) - za bardzo się nie przyglądałam...
Tutaj nawet nie ma pojemników, gdzie mogłabym taką świetlówkę wrzucić bezpiecznie (tak samo jak nie ma pojemników na stare leki itp.).
@MagdaCh
a do stłuczonego termometru też byś strażaków wzywała?
Może to z przemytu?
@Savia
ale taką świecącą? I co zrobiłaś?
Ja się stresuję ze względu na Brzuszek...
Nie,nie świeciła się, to w dzień było.
Jak przyszłam to okazało się, ze 6latek juz pozamiatal. Mnie zostało wykręcić resztki z lampy. Nic więcej nie zrobiłam, bo nie wiedziałam, ze coś trzeba.
I walały się przy koszach, dzieci się tym tłukły, zalegały w piwnicach itp.
I co - wtedy nie były trujące??
A czy ktoś wie jaka ilość rtęci jest w świetlówce, a jaka w termometrze?
:-?
Ze szkodliwością, natomiast, to jest tak jak i z innymi toksynami. Wszyscy wiedzą, że np. palenie papierosów szkodzi, ale to nie znaczy że każdy palacz dostanie raka. Podobnie rtęć - jest szkodliwa w każdej formie i dawce, ale nie każdy zaraz będzie miał widoczne objawy zatrucia.
http://www.oit.cm-uj.krakow.pl/tresc.php?id=rtec
http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,183,stluczony-termometr-zatrucie-rtecia,box-spec
A co do ilości rtęci znalazłam takie dane - w termometrze ok. 500 - 3000 mg, w świetlówkach - 5 mg.
Oburzające są fakty dotyczące działalności greenpeace w toku ustawodawczym w UE.
tu np. jest o tym mowa: żarówkowi ściemniacze
Jednak w wyniku tych filmowych - prawdziwych pomiarów przykładowa ilość rtęci była porównywana z tymi oficjalnymi - 4,4 mg.
Warto jednak podkreślić, że nacisk w filmie idzie na szkodliwy wpływ świetlówek, ze względu na ich ilość zużywaną w Europie i niewłaściwą utylizację.
Mimo wszystko 4-5mg to naprawdę dość, żeby zaszkodzić człowiekowi.
i opieranie się na wyniku badania aż 5 próbek jest niepoważne i daje podstwy do podejrzeń...