Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Menopauza

edytowano listopada 2013 w Pomagajmy sobie
Znajoma się mnie pyta, gdzie we Wrocławiu lub w Warszawie (prywatnie) można przejść kompleksowe badania hormonów etc. po tym kątem - oraz ewentualnie mieć opiekę lekarską - ale chodzi o naturalne w miarę sposoby, a nie jakieś siłowe terapie hormonalne.
«13

Komentarz

• A to choroba jest, że trzeba diagnozować i leczyć? Nie bardzo rozumiem problem owej znajomej.
  • może ma jakieś uciążliwe dolegliwości związane z i chciałaby je złagodzić
  • Chodzi o to, że szuka, gdzie u zdrowej kobiety dokładnie przebadają poziomy hormonów i poobserwują, czy wszystko jest w porządku, czy można jednak jakoś pomóc.
  • A dokładnie nie wypadało mi pytać. Zwróciła się do mnie z takim zapytaniem, zaczęłam się zastanawiać i nie mam pomysłu, co poradzić.
  • Kiedy mi się zaczęły "problemy", po prostu systematycznie chodziłam do lekarza, żeby sparwdził, czy to to, czy choroba jakaś. Jeden z młodych lekarzy proponował mi leki hormonalne. Kiedy mu powiedziałam, że ja tylko chcialam stwierdzić, czy to nie choroba i leków żadnych na menopauzę nie chcę, był oburzony.
    Najbardziej wtedy uciążliwa może być dolegliwość związana z nerwami. 
    Dlatego warto dokłądnie wiedzieć, czego się chce, żeby nie zaczęto leczyć, bo to - jak pisze Katarzyna -  nie choroba.
  • edytowano listopada 2013
    Dobrym ginekologiem-endokrynologiem jest s. Elżbieta Woźna, przyjmuje prywatnie w Warszawie, bodajże na Dobrej, myślę że zleci stosowne badania i wskaże gdzie je wykonać.
  • Jeśli ma jakieś dolegliwości niepokojące, to powinna się do ginekologa zgłosić.
  • wiem, że wrocławianki chwalą sobie dr Preeti Agraval. Dużą wagę przywiązuje do diety i trybu życia. kiedyś poznałam osobę, której właśniej w menopauzie pomogła.
  • Dziękuję za opnie - jakby się co jeszcze komuś przypomniało to poproszę. Dobra rada na wagę złota!
  • chodzę do lek. ginekologa właśnie
    i po raz drugi na badaniu krwi byłam
    bo miesiac temu badane tarczycowe i prolaktyny miałam
    a dzisiaj aspat , altat

NFZ skąpi na badania
    i trzeba przerzucać na następny miesiąc

aha mocz drugi raz zaniosłam ;)
  • Polecam dr Mariolę Małecką - przyjmuje w przychodni u Bonifratrów (prywatnie niestety).
  • Podbiję sobie - dziękując za dotychczasowe informacje.
  • A co, nie istnieje? :O

Marzyłam o niej od menarche :((
  • jak przechodziłyście menopauzę? Brałyście jakieś leki, zioła na złagodzenie objawów? Gimnastka, joga?
  • edytowano stycznia 2014
    @kitek, joga? :@)
    Pytasz, bo masz, czy tylko na zapas? Na zapas nie warto wiedzieć. Jak masz, mogę coś powiedzieć. Obyłam sie bez gimnastyki i na pewno bez jogi, bez ziół i bez leków. Tylko każdy jest inny.
    Wydaje mi się, że teraz wmawiają nam, że na  wszystko musimy brać leki. Jak ludzie żyli do końca XX wieku bez tej ilości leków i suplementów diety do tej pory? Leki to także skutki uboczne, kóre nie od razu są widoczne. Powtarzam się, ale naukowcy zbadali tych, kórzy mają chore nerki i większość z nich regularnie łykało witaminy. 
     To taka dygresja, bo sama menopauza istnieje i nie jest łatwa, ale da się przeżyć.
  • @mamababcia niestety już mam. Wiem że może przebiegać różnie, (moja praca magisterska była właśnie o menopauzie:)  ), ja niestety należę chyba do tych kobiet dla których nie będzie to łatwy czas, a jak sobie przypomnę jak to wyglądało u mojej mamy to.... nie chcę tego robić moim dzieciom :(. Dopiero się zaczyna a ja już czuję się koszmarnie - fizycznie i psychicznie.
  • A tak realnie to w jakim wieku przychodzi?
    I jak ją rozpoznać?
    .
  • w wieku 38 lat - w mojej rodzinie niestety kobiety wchodza w menopauzę dość wcześnie. Oczywiście najwazniejszym objawem jest zatrzymanie okresu - od kilku miesięcy miałam duze zaburzenia, skrócenie cyklu, coraz bardziej skąpe okresy, ostatni okres to już raczej tylko drobne plamienia, nie odczuwam już przedmiesiączkowych bólów brzucha itd. Do tego dochodzą mdłości, coraz bardziej sucha skóra, ogromna drażliwość i płaczliwość (potrafię wybuchnąć płaczem absolutnie bez żadnego powodu na środku kuchni podczas gotowania obiadu).
  • @kitek, największym problemem są nerwy. Kiedy byłam młodą kobietą, czytałam książkę, której autor opisywał to tak obrazowo, że zapamiętałam do dziś. Mówił on, że ta nerwowość może być tak wielka, że gdyby kobieta powiedziała co wtedy czuje, posądzano by ją o chorobę psychiczną. To może być prawda. Takie stany warto wesprzeć farmakologicznie lub ziółkami. 
  • Mówił on, że ta nerwowość może być tak wielka, że gdyby kobieta powiedziała co wtedy czuje, posądzano by ją o chorobę psychiczną. To może być prawda. Takie stany warto wesprzeć farmakologicznie lub ziółkami. 

o jak ja bardzo to rozumiem:( i właśnie dlatego pytam o te tabletki czy zioła.
  • Tak, tu mozna się wesprzeć.
  • Ja już ponad 10 lat biorę hormony, ale złamaniu łapki to nie zapobiegło. :(
    Niemniej nie odważę się odstawić, gdy spróbowałam to tak fatalnie czułam się psychicznie, że już wolałabym raczej kopnąć w kalendarz.
    Działań ubocznych nie zauważyłam - wszystko O.K.
  • u mnie hormony odpadają z powodów problemów z krążeniem i żylaków, szukam środków alternatywnych.
  • edytowano stycznia 2014
    Hormony brane dłużej powodują zwiększone ryzyko raka. Niestety przerabiamy to rodzinne, bo przez dziesięć lat lekarz przepisywał htz, zamiast badania zrobić. A to tarczyca była chora, i powodowała nerwowość i inne dolegliwości. Tarczyca wyleczona, ale przyszło raczysko.
  • Kitek, na memopauzę polecany jest olej z wiesiołka, czerwona koniczyna, mleczko pszczele. Jednak skonsultuj sie z lekarzem czy to na pewno menopauza tak wcześnie.
  • Ma ktoś jakieś doświadczenia z testami menopauzalnymi?
  • I kiedy wiadomo, że trzeba się hormonami wesprzeć?
  • Test menopauzalny robi się dwa razy w odstępie tygodnia. Jeśli oba wskazują na wysoki poziom hormonu folikulotropowego, to należy z tego wnioskować o menopauzie.
  • To coś jak testy gimnazjalne? ;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.