Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

święta 3x BEZ

edytowano grudnia 2013 w Kuchnia
Mamy już kilka pomysłów na świąteczne menu, ale szukamy kolejnych inspiracji.

Jakie macie pomysły na świąteczne potrawy bezmleczne, bezjajeczne i bezglutenowe?

Czy ktoś robił np. Bezglutenowe pierogi?


«1

Komentarz

  • @Patia dziekuję za wątek :D 


    my robimy uszka bezglutenowe (ze strony smakołyki alergika) może kutię strzelę ale nie mam jeszcze przepisu... no a reszta... śledzie w oleju. Ryba po grecku (ale w mące kukurydzianej i jaju kaczym), zupa z kapustą i grzybami (dajecie taką dzieciom ok 2 letnim???) 

    no ze słodkim mam BIG PROBLEM :(
  • Ciasta piekłam tylko z ksylitolem, kruche z miodem. Zamroziłam i czekają na święta. Egoistycznie gości nie będziemy ciastami częstować  ;) choć nad nie częstowaniem teściowej waham się nieco  :D

  • Ktoś robił jakieś kluseczki z mąki kukurydzianej?
  • Widzę, że na stronie smakołyki alergika już jest wigilijne menu:
    http://www.smakolykialergika.pl/2013/12/12-wigilijnych-potraw-dla-alergikow.html

  • @AB zarzuć przepisem na tarte z serkiem z nerkowców i ten makowiec. Ja jajko daję przepiórcze albo kacze... mleko roślinne też przecież mogę :D
  • @AB a dasz przepis? :D
  • a brownie? ;)
  • edytowano grudnia 2013
    Mielisz ryż na mąkę czy może być taka kupiona mąka ryżowa (Melvit chyba) ?

  • ok, spróbujemy :)
  • uJa gdzies podawała, nie znajde...

    ja??

    kurcze nie przypominam sobie :/
    ale zobaczcie na smakoterapie jeśli coś podawałam to pewnie przepis z tamtąd albo jakąś jefo modyfikacje ( bo u mnie zwykle nie ma tych cudnych orzechów, migdałów czy innych kosztownych dobroci:/ )
  • a to brownie jaglankowe

    to z moich wypieków :)

    dobre dobre bardzo dobre (ale ostatnio mi nie wyszło nie wiem czemu)
  • Zrobiłam pierogi gryczane z soczewicą :) Bardzo dobre. Miały być na święta, ale już zjedliśmy na kolację, żeby przetestować ;)
  • Nie było trudno :) 2 szklanki mąki gryczanej zalane jedną szklanką wrzątku plus łyżka oleju. Ciasto wychodzi ładne, dobrze się wałkuje i skleja. Prawie nie widać różnicy w porównaniu z pszenną wersją.
  • Z takiej porcji wyszło ok. 35 pierogów.
  • Konkurencja dla mixu B! ;) spróbuje bo mega mi sie chce!;)
  • A z mixu c można coś ciekawego zrobić? Np drożdzowe paszteciki ? Tylko czy z taka maka to inny przepis??? Na farsz mam albo pieczarki albo katarzynowa przepyszna kiszona kapuste ktorej moze szkoda???
  • Sama jestem ciekawa, ja z miksu C tylko ciasteczka robiłam, u nas niestety inne mixy odpadają, bo nietolerancja pszenicy i trochę też ryżu :-(
  • dobra a przepis na kutie? jakiś fajny ktoś ma? bo w necie same jakieś dziwne :P
  • W zeszłym roku zrobiliśmy kutię z...jaglanką i pierwszy raz nic nie zostało do zamrożenia ;)
    Pierogi dobre wychodzą z mieszanki mąk: kukurydzianej, jaglanej i gryczanej, z dodatkiem gluta z siemienia, gorącej wody i mąki ziemniaczanej. Nie podam niestety proporcji, bo robiłam na oko.
  • na oko! na oko!

    jak ktoś nie ma oka?! do proporcji?! ludzie! zlitujcie się :P
  • O właśnie - mi do kutii (choć robiłam tylko raz w życiu z pszenicą) bardziej by jaglanka niż ryż pasowała. Ale chyba najbardziej gryczana niepalona.
  • edytowano grudnia 2013
    taka znalazłam siedząc od wczoraj i poszukując inspiracji:
    http://www.smakolykialergika.pl/2013/12/bezglutenowa-kutia.html

    edit: i widzę, że muszę naszykować oko do tej diety
    bez oka ani rusz, wszystko na oko :P
  • dobra! mąż zamienił mix c na takie coś: image

    tam jest przedziwny przepis na pierogi z cukrem?! jajkiem?!  i innymi takimi... ale najbardziej mnie nurtuje pytanie: czy moge zrobić pierogi (optymistycznie zakładam, że uda mi się je ulepić) i je zamrozić na surowo, a dopiero w wigilię wyjąć i do wody? czy lepiej je ugotować i wtedy zamrozić?
  • Serio?! Ale robiłaś wg przepisu z opakowania czy swojego na oko:P
  • Maka gryczana dodaje i do chleba,nalesnikow,muffinek,pierogow wszelkich itd.Jest rewelacyjna:-)
  • Podbiję, może ktoś podzieli się jakimś ciekawym pomysłem :)
  • Wczoraj zrobiłam na próbę takie ciasto:
    http://www.smakolykialergika.pl/2013/12/piernik-dyniowy-bez-cukru-i-miodu.html
    Z mąką gryczaną i zblendowanymi daktylami.

    Synek zachwycony ;)
  • Ciasteczka z migdałów. Bardzo smaczne.
    30 dkg migdałów zalać wrzątkiem i obrać ze skórki.
    Przesuszyć przez czas jakiś, żeby dały się zmielić w młynku.
    Dodać 4 łyżki miodu i zagnieść jak kruche ciasto.
    Rozwałkować pomiędzy dwoma foliami, wyciąć kółeczka np. szklanką lub kieliszkiem (ok. 30 szt. ciastek).
    Piec w 140 st, C, 8 do 10 min., uważając, aby za mocno nie zbrązowiały.
  • Zrobiłam pierogi i uszka bezglutenowe-masakra jakaś ile sie nameczylam ale sa w zamrażalniku...;-)Bigos zrobiony i kapusta postna tez.
    W tym roku sernik i seromakowiec i jabłecznik- wszystko bezglutenowe;-)
    Pierniczki mam glutenowe -o wiele łatwiej sie robi a ja jesc nie musze ale zrobiłam mince pie - super bezglutenowe i podjadam;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.