my robimy uszka bezglutenowe (ze strony smakołyki alergika) może kutię strzelę ale nie mam jeszcze przepisu... no a reszta... śledzie w oleju. Ryba po grecku (ale w mące kukurydzianej i jaju kaczym), zupa z kapustą i grzybami (dajecie taką dzieciom ok 2 letnim???)
Ciasta piekłam tylko z ksylitolem, kruche z miodem. Zamroziłam i czekają na święta. Egoistycznie gości nie będziemy ciastami częstować choć nad nie częstowaniem teściowej waham się nieco
kurcze nie przypominam sobie ale zobaczcie na smakoterapie jeśli coś podawałam to pewnie przepis z tamtąd albo jakąś jefo modyfikacje ( bo u mnie zwykle nie ma tych cudnych orzechów, migdałów czy innych kosztownych dobroci:/ )
Nie było trudno 2 szklanki mąki gryczanej zalane jedną szklanką wrzątku plus łyżka oleju. Ciasto wychodzi ładne, dobrze się wałkuje i skleja. Prawie nie widać różnicy w porównaniu z pszenną wersją.
A z mixu c można coś ciekawego zrobić? Np drożdzowe paszteciki ? Tylko czy z taka maka to inny przepis??? Na farsz mam albo pieczarki albo katarzynowa przepyszna kiszona kapuste ktorej moze szkoda???
W zeszłym roku zrobiliśmy kutię z...jaglanką i pierwszy raz nic nie zostało do zamrożenia Pierogi dobre wychodzą z mieszanki mąk: kukurydzianej, jaglanej i gryczanej, z dodatkiem gluta z siemienia, gorącej wody i mąki ziemniaczanej. Nie podam niestety proporcji, bo robiłam na oko.
tam jest przedziwny przepis na pierogi z cukrem?! jajkiem?! i innymi takimi... ale najbardziej mnie nurtuje pytanie: czy moge zrobić pierogi (optymistycznie zakładam, że uda mi się je ulepić) i je zamrozić na surowo, a dopiero w wigilię wyjąć i do wody? czy lepiej je ugotować i wtedy zamrozić?
Ciasteczka z migdałów. Bardzo smaczne. 30 dkg migdałów zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Przesuszyć przez czas jakiś, żeby dały się zmielić w młynku. Dodać 4 łyżki miodu i zagnieść jak kruche ciasto. Rozwałkować pomiędzy dwoma foliami, wyciąć kółeczka np. szklanką lub kieliszkiem (ok. 30 szt. ciastek). Piec w 140 st, C, 8 do 10 min., uważając, aby za mocno nie zbrązowiały.
Zrobiłam pierogi i uszka bezglutenowe-masakra jakaś ile sie nameczylam ale sa w zamrażalniku...;-)Bigos zrobiony i kapusta postna tez. W tym roku sernik i seromakowiec i jabłecznik- wszystko bezglutenowe;-) Pierniczki mam glutenowe -o wiele łatwiej sie robi a ja jesc nie musze ale zrobiłam mince pie - super bezglutenowe i podjadam;-)
Komentarz
http://www.smakolykialergika.pl/2013/12/12-wigilijnych-potraw-dla-alergikow.html
kurcze nie przypominam sobie
ale zobaczcie na smakoterapie jeśli coś podawałam to pewnie przepis z tamtąd albo jakąś jefo modyfikacje ( bo u mnie zwykle nie ma tych cudnych orzechów, migdałów czy innych kosztownych dobroci:/ )
to z moich wypieków
dobre dobre bardzo dobre (ale ostatnio mi nie wyszło nie wiem czemu)
Pierogi dobre wychodzą z mieszanki mąk: kukurydzianej, jaglanej i gryczanej, z dodatkiem gluta z siemienia, gorącej wody i mąki ziemniaczanej. Nie podam niestety proporcji, bo robiłam na oko.
http://www.smakolykialergika.pl/2013/12/bezglutenowa-kutia.html
edit: i widzę, że muszę naszykować oko do tej diety
bez oka ani rusz, wszystko na oko :P
http://www.smakolykialergika.pl/2013/12/piernik-dyniowy-bez-cukru-i-miodu.html
Z mąką gryczaną i zblendowanymi daktylami.
Synek zachwycony
30 dkg migdałów zalać wrzątkiem i obrać ze skórki.
Przesuszyć przez czas jakiś, żeby dały się zmielić w młynku.
Dodać 4 łyżki miodu i zagnieść jak kruche ciasto.
Rozwałkować pomiędzy dwoma foliami, wyciąć kółeczka np. szklanką lub kieliszkiem (ok. 30 szt. ciastek).
Piec w 140 st, C, 8 do 10 min., uważając, aby za mocno nie zbrązowiały.
W tym roku sernik i seromakowiec i jabłecznik- wszystko bezglutenowe;-)
Pierniczki mam glutenowe -o wiele łatwiej sie robi a ja jesc nie musze ale zrobiłam mince pie - super bezglutenowe i podjadam;-)