Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Azjatycki przysmak

2»

Komentarz

  • edytowano grudnia 2013
    Mam! BAO lub BAOZI?
    http://rrcooking.com/baozi/
  • o, i to jeszcze wrzucę, bo inne fajne pomysły poniżej
    http://www.kuchniaazjatycka.com/2011_09_01_archive.html
  • Tak, takie tez. Raz jadlam nawet cos bardziej pierogatowego, z Chin bylo.
  • Znalazłam jeszcze inne, Tajwańskie, ale potrzeba do nich galaretki ze skór wieprzowych :D
  • W zasadzie na daser to by cos z kokosem pasowalo, np. Takie galaretki kokosowe.
  • torty maja, ale to nie jest ich tradycja, raczej importowane z Europy.  Bardziej jakies kawalki owocow, cos smazonego, kulki ryzowe na slodko, koktajle. no pierdolki takie ;)
  • sushi nigdy nie jadłam, muszę wpierw jakąś restaurację obskoczyć, nie wiem czy mi przez gardło przejdzie
    Nie wiem jak wygląda kwestia tortów w Azji?
    Dobre pytanie :-)
  • A w ciasteczka, zamiast chińskich wróżb pozawijać życzenia :)
  • Nie idź tą drogą. Moje widzą ryż i teraz bez pałeczek nie zjedzą, a jak widzą psa to się oblizują. Do picia tylko woda po ryżu, a zamiast kawy każą mi pić wodę z przypalonego gara.
    moje też się oblizywały ale im wytłumaczyłem, że psy się długo gotują i szerść w gardło drapie to im przeszło...
    B-)
  • Jak czasem mi męża chwyci bakcyl gotowania, to sięga po przepisy tu: http://www.kuchnieorientu.pl/portal/
  • edytowano grudnia 2013
    Savia, zrobilabym panna cotte kokosowa. Szybkie, proste, a dzieciom bedzie smakowalo. Sama robisz mleko kokosowe z wiorek (w watkach o zdrowym zywieniu jest napisane jak to zrobic, albo podeprzec sie tym przepisem: http://smakoterapia.blogspot.de/2013/01/zdrowe-sodkosci-czyli-kokosowe-mleczka.html), dodajesz zelatyne, czy agar i przelewasz do foremek/ pucharkow. Na gore sos z jakiegos zmiksowanego owocu, idealnie po prostu marakuja (ale wiem, ze moze byc ciezko z dostepnoscia).

    Z ciast, to wietnamskie ciasto bananowe (pelno przepisow w necie). Ale to tez taka pol-tradycja ;)
  • chrzescijanie z Tajwanu? ;)
  • Dokładnie: dorób do tego sushi zupę miso. Kupujesz tylko pastę, tofu i glony. W sklepach online to w smiesznych cenach. Jak kupisz kilogram pasty miso, starczy Ci na kilka lat :)

    Aha, jak dasz na priva adres to ci przyślę trochę glonów i pasty, mam zapas :) Pasta sie nie psuje, szczególnei w taką pogodę
  • jakbyś robiła sushi, pamiętaj kluczowa sprawa to dobry ryż i dobra do niego zaprawa. To jest jedyny etap, gdzie trzeba z aptekarską dokładnością przestrzegać proporcji i procedury. Reszta to wolna amerykanka :)
    Jak sie zdecydujesz na sushi, to ci podeślę idealny przepis na zaprawę do ryżu

  • Sushi  + miso  idelany klasyk :) i prosty i szybki

    A w sumie z tego sushi można niezły tort skleić. Już mi wyobrażnia pracuje:
    w tortownicy ukłądasz warstwy ryżum przekładasz rybami, nori, wasabi, innymi składnikami....
    Dajesz świeczki itd...  :)
  • Ja bym zrobiła sushi
    Bo mam pałeczki , i ryż i sojowy sos, i te zawiniatka
    Czyli kwestia łososia pozostaje

    I czy ja wiem, czy to sushi aż tak drogo wychodzi??
    Nie wydaje mi się ;)
    Od sushi ma się robaki w głowie.
  • Ja bym zrobiła sushi
    Bo mam pałeczki , i ryż i sojowy sos, i te zawiniatka
    Czyli kwestia łososia pozostaje

    I czy ja wiem, czy to sushi aż tak drogo wychodzi??
    Nie wydaje mi się ;)
    Od sushi ma się robaki w głowie.
    chyba Ty
  • Zrobiliśmy. :-)

    Tort mocno czekoladowy, a to fota robocza. Doszły jeszcze świeczki, więc zrobił się weselszy.

    No i chińszczyzna. W garze czekały warzywka z mięsem, ale ostatecznie był jeszcze ryżowy makaron i surówka. Proste i wszyscy zachwyceni.

    Dzięki za pomoc i wszelkie podpowiedzi. :-*
  • pierwszy ideogram napisany perfekcyjnie, w drugim zabrakło kreseczki, ale i tak świetnie :D
  • Aaaaaa... tej małej bździny nie napisałam. ;) Ech, dobrze że to wyszło, bo pierwsza czekolada mi się zważyła i już była pólnoc, więc drżałam by poszło jakoś. :-)
  • najszybciej i najtaniej :
    image
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.