torty maja, ale to nie jest ich tradycja, raczej importowane z Europy. Bardziej jakies kawalki owocow, cos smazonego, kulki ryzowe na slodko, koktajle. no pierdolki takie
Nie idź tą drogą. Moje widzą ryż i teraz bez pałeczek nie zjedzą, a jak widzą psa to się oblizują. Do picia tylko woda po ryżu, a zamiast kawy każą mi pić wodę z przypalonego gara.
moje też się oblizywały ale im wytłumaczyłem, że psy się długo gotują i szerść w gardło drapie to im przeszło... B-)
Savia, zrobilabym panna cotte kokosowa. Szybkie, proste, a dzieciom bedzie smakowalo. Sama robisz mleko kokosowe z wiorek (w watkach o zdrowym zywieniu jest napisane jak to zrobic, albo podeprzec sie tym przepisem: http://smakoterapia.blogspot.de/2013/01/zdrowe-sodkosci-czyli-kokosowe-mleczka.html), dodajesz zelatyne, czy agar i przelewasz do foremek/ pucharkow. Na gore sos z jakiegos zmiksowanego owocu, idealnie po prostu marakuja (ale wiem, ze moze byc ciezko z dostepnoscia).
Z ciast, to wietnamskie ciasto bananowe (pelno przepisow w necie). Ale to tez taka pol-tradycja
Dokładnie: dorób do tego sushi zupę miso. Kupujesz tylko pastę, tofu i glony. W sklepach online to w smiesznych cenach. Jak kupisz kilogram pasty miso, starczy Ci na kilka lat
Aha, jak dasz na priva adres to ci przyślę trochę glonów i pasty, mam zapas Pasta sie nie psuje, szczególnei w taką pogodę
jakbyś robiła sushi, pamiętaj kluczowa sprawa to dobry ryż i dobra do niego zaprawa. To jest jedyny etap, gdzie trzeba z aptekarską dokładnością przestrzegać proporcji i procedury. Reszta to wolna amerykanka Jak sie zdecydujesz na sushi, to ci podeślę idealny przepis na zaprawę do ryżu
A w sumie z tego sushi można niezły tort skleić. Już mi wyobrażnia pracuje: w tortownicy ukłądasz warstwy ryżum przekładasz rybami, nori, wasabi, innymi składnikami.... Dajesz świeczki itd...
Aaaaaa... tej małej bździny nie napisałam. Ech, dobrze że to wyszło, bo pierwsza czekolada mi się zważyła i już była pólnoc, więc drżałam by poszło jakoś. :-)
Komentarz
http://rrcooking.com/baozi/
http://www.kuchniaazjatycka.com/2011_09_01_archive.html
http://wizaz.pl/kulinaria/przepis,3649,pierogi-na-parze
to juz bardziej
Dobre pytanie :-)
B-)
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/szefowie-kuchni-z-tajwanu-lepia-pierozki,98277.html
Aha, jak dasz na priva adres to ci przyślę trochę glonów i pasty, mam zapas Pasta sie nie psuje, szczególnei w taką pogodę
Jak sie zdecydujesz na sushi, to ci podeślę idealny przepis na zaprawę do ryżu
A w sumie z tego sushi można niezły tort skleić. Już mi wyobrażnia pracuje:
w tortownicy ukłądasz warstwy ryżum przekładasz rybami, nori, wasabi, innymi składnikami....
Dajesz świeczki itd...
Tort mocno czekoladowy, a to fota robocza. Doszły jeszcze świeczki, więc zrobił się weselszy.
No i chińszczyzna. W garze czekały warzywka z mięsem, ale ostatecznie był jeszcze ryżowy makaron i surówka. Proste i wszyscy zachwyceni.
Dzięki za pomoc i wszelkie podpowiedzi. :-*