U nas odwrotnie - mąż mój ma żelaza sporo ponad normę, w zw. z tym namierzamy wszystkie bomby żelazowe i ograniczamy w diecie.
Ulubione danie mojego męża to właśnie gryczana z buraczkami, na deser paczka rukoli i to wszystko popijane rooibosem - po takim daniu kilka razy w tygodniu poprawa gwarantowana )
od lat wielu anemia biorę różne preparaty z różnym skutkiem
próbuję nie pić kawy i herbaty do posiłków , ale tylko próbuję
Zbadałabym ukryte nietolerancje pokarmowe, jeśli Cię stać (niestety drogie badanie bardzo). Nietolerowane produkty niszczą kosmki jelitowe, przez co jest upośledzone wchłanianie. Niezależnie od badań ograniczenie glutenu może pomóc, bo gluten zapycha jelita, przez co jest zaburzone wchłanianie.
Ja zawsze miałam hemoglobinę poniżej normy i nic jej nie podnosiło, a po 6-tyg diecie w-o i potem przejściu na 3xbez hemoglobinę mam do teraz powyżej 13 (wcześniej wynik nieosiągalny), mimo po drodze ciąży i poronienia z trzytygodniowym krwawieniem.
zachęcam do picia naparu z pokrzywy pewna miła Forumowiczka przysłała mi suszoną pokrzywę zbieraną w lesie i po czterech miesiącach hemoglobina podskoczyła mi z 9 do 13 nigdy wcześniej nie miałam takich wyników hgb
Komentarz
pietruszkę też
za mięsem się rozejrzę
od lat wielu anemia
biorę różne preparaty z różnym skutkiem
próbuję nie pić kawy i herbaty do posiłków , ale tylko próbuję
U nas odwrotnie - mąż mój ma żelaza sporo ponad normę, w zw. z tym namierzamy wszystkie bomby żelazowe i ograniczamy w diecie.
Ulubione danie mojego męża to właśnie gryczana z buraczkami, na deser paczka rukoli i to wszystko popijane rooibosem - po takim daniu kilka razy w tygodniu poprawa gwarantowana )
- buraki
- natka pietruszki
- kasza gryczana
- miód gryczany
- rukola
- zółtka jaj
- morele suszone
- orzechy (tylko jakie? - wszystkie?)
- dla jedzących mięso - czerwone mięso
Do tego dodawać to, co zawiera dużo wit. C, a unikać kawy/herbaty czarnej.
Słyszałam jeszcze o: sardynki, tuńczyk, pokrzywa do picia, sok z marchewki, warzywa strączkowe (jakie konkretnie?) Prawda to?
Coś jeszcze @Katarzyna?
Niezależnie od badań ograniczenie glutenu może pomóc, bo gluten zapycha jelita, przez co jest zaburzone wchłanianie.
Ja zawsze miałam hemoglobinę poniżej normy i nic jej nie podnosiło, a po 6-tyg diecie w-o i potem przejściu na 3xbez hemoglobinę mam do teraz powyżej 13 (wcześniej wynik nieosiągalny), mimo po drodze ciąży i poronienia z trzytygodniowym krwawieniem.
O wszystko o czym słyszałam, to też pomaga?
bez przesady - ja to nawet zaskoczona jestem, że z tylu rzeczy można wybierać!
;-)
Bo tu u nas bardzo popularne jest? Ja nie lubie tego Ale może się przełamię...
pewna miła Forumowiczka przysłała mi suszoną pokrzywę zbieraną w lesie
i po czterech miesiącach hemoglobina podskoczyła mi z 9 do 13
nigdy wcześniej nie miałam takich wyników hgb