Zielony, młody jęczmień - liofilizowany proszek pozyskany z pędów młodego jęczmienia.
Jęczmienny proszek, przez naukowców nazywany „zieloną krwią” lub „zielonym mlekiem”, zawiera naturalne substancje odżywcze, takie jak:
-chlorofil, w końcu sama nazwa podkreśla zielony barwnik, który ma skład podobny do składu hemoglobiny. Chlorofil m.innymi: oczyszcza jelita i wątrobę, pomaga zapobiegać nowotworom, reguluje menstruację, zwalcza anemię, wspomaga układ naczyniowy nóg, działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, zwalcza bakterie beztlenowe z ust, leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła, poprawia wzrok, przyspiesza gojenie się ran;
- witaminy C, E, B1, B2, B6,
- selen, zabezpieczający organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiegający nowotworom,
- 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu i pięć razy więcej żelaza niż zwykła pszenica, a poza tym beta-karoten, kwas foliowy,mangan, cynk i krzem.
Działa odkwaszająco na organizm.
Do kupienia w aptekach internetowych i na allegro (ostrożnie!, taniej , ale często kiepskiej jakości).
chyba się skuszę na taką egzotykę jak ten zielony, młody jęczmień spożywałabym po trochu, na przemian z innymi produktami ale ile to jest trochę? i czy najlepiej kupić te całe ziarna ?
no i jeszcze sok z pokrzywy czy z 2-3 łyżki na szklankę wody byłoby ok? ( tak co 1-2 dni jak się przypomni) może ktoś zna jakieś dobre źródło?
Komentarz
słyszałam, ze taka przemielona, w saszetkach ze sklepu spożywczego nie ma wiele wartości
owszem - pijałam pokrzywę i floradix - ale jak to ja... sporadycznie / mocno nieregularnie
podstawa - zdrowa dieta (natchnienie forumowe)
K
- chlorofil, w końcu sama nazwa podkreśla zielony barwnik, który ma skład podobny do składu hemoglobiny. Chlorofil m.innymi: oczyszcza jelita i wątrobę, pomaga zapobiegać nowotworom, reguluje menstruację, zwalcza anemię, wspomaga układ naczyniowy nóg, działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, zwalcza bakterie beztlenowe z ust, leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła, poprawia wzrok, przyspiesza gojenie się ran;
- witaminy C, E, B1, B2, B6,
- selen, zabezpieczający organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiegający nowotworom,
- 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu i pięć razy więcej żelaza niż zwykła pszenica, a poza tym beta-karoten, kwas foliowy,mangan, cynk i krzem.
Działa odkwaszająco na organizm.
Do kupienia w aptekach internetowych i na allegro (ostrożnie!, taniej , ale często kiepskiej jakości).
spożywałabym po trochu, na przemian z innymi produktami
ale ile to jest trochę? i czy najlepiej kupić te całe ziarna ?
no i jeszcze sok z pokrzywy
czy z 2-3 łyżki na szklankę wody byłoby ok? ( tak co 1-2 dni jak się przypomni)
może ktoś zna jakieś dobre źródło?