Moja córka( 9 lat) ma bardzo brzydki zapach z ust. Utrzymuje sie on cały dzień bez względu na to, czy umyje zęby, czy coś zje etc. Wszystkie ząbki ma zdrowe. Dentyste odwiedzamy regularnie. Przeglądamy jej gardło często, bo wielokrotnie miała kamienie migdałowe. Wyciągaliśmy, ale dalej śmierdziało. Od dluższego czasu już nie ma tego, ale nieswieży oddech nadal jest. Wielokrotnie rozmawialiśmy z różnymi lekarzami ( łacznie z laryngologiem) na ten temat i każdy mówił, że taki juz jej urok, że ten zapach na pewno od tego, ale z tym nic się nie robi. Szkoda mi jej, bo niedługo rówieśnicy dadza jej do zrozumienia, że śmierdzi jej z buzi. Poza tym straci pewność siebie etc. Podrzucam jej gumy do żucia, ale to nie jest rozwiązanie. Dziś jak czytała mi książeczke to sama miałam problem, żeby sie nie odsuwać... Bardzo to przykre.
No i pytanie do Was mądre głowy. Jak jej moge pomóc, co to może być, spotkałyście sie z tym u dzieci?
Komentarz
Drogi zakażenia[edytuj | edytuj kod]
Zakażenie bakterią następuje na drodze pokarmowej, najczęściej we wczesnym dzieciństwie przed osiągnięciem 10 roku życia[1] i od tego czasu utrzymuje się przez całe życie, chociaż potwierdzono, że u części dzieci może dochodzić do samoistnego ustąpienia zakażenia[35][36]. Uważa się, że do transmisji infekcji dochodzi z człowieka na człowieka i ustalono, że najczęściej matka zakaża dziecko."
"
Istotne jest, że na obniżenie dokładności badania może wpływać:stosowanie leków z grupy inhibitorów pompy protonowejstosowanie leków z grupy H2-blokerówzażywanie antybiotyków
Badania nieinwazyjne[edytuj | edytuj kod]
Do badań nieinwazyjnych zalicza się ureazowy test oddechowy lub oparty na podobnej zasadzie test moczu, badanie śliny, krwi oraz kału."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori
K