@Agnieszka5 przepis banalny: 1szklanka mąki z ciecierzycy, 1 szklanka wody, 2 łyżki oliwy, 0,5 łyżeczki soli. Wszystko mieszamy i wkładamy na min. godzinę do lodówki, potem smażymy. Tylko ostrzegam, z tej porcji wyszło mało nawet dla nas
Z moimi własnymi powidłami wiśniowymi wyszły zarąbiaste
Aczkolwiek ilość faktycznie śladowa. Tym niemniej czuję się najedzona, gdyż albowiem najpierw położyłam dzieci spać a dopiero potem wzięłam się za smażenie
Ha!!! Kruche spody zrobiłam do mazurków. Wyszły prima sort! Kruchutkie i w smaku prawie takie jak prawdziwe.
Jakby kto chciał to daje przepis: 200g mąki jaglanej 100g mąki kukurydzianej albo ryżowej 50g mąki ziemniaczanej 4 jajka przepiórcze 1 łyżka koziego jogurtu (dwa powyższe można zastąpić glutem z dwóch łyżek siemienia lnianego zalanego wrzątkiem) 2-3 łyżki cukru
Wyrobić jak kruche, wstawić do lodówki na parę godzin. Potem piec ok. 40 min na 180st
Czy ktos moze mi polecic dobre ciasto bezglutenowe ( tylko nie sernik, bo juz piekę taki bez ciasta i mąki ) ????? Mam gosci na diecie bezglutenowej i chce upiec cos co bedzie smaczne, wyprobowane i reszta gosci nie zorientuje sie, że to bezglutenowy produkt. ( prosze o przepis !!!)
Tusia, no czuje sie zaszczycona, zebslawa ciasta tak sie rozrosla
200g ciemnej czekolady (moze byc taka do wypiekowbz lidla) 200g cukru 200g masla ----------- roztopic razem na malym ogniu, ostudzic. Dodac 4 cale jajka, zmiksowac. Mozna dodac wanilie, orzechy wloskie, zurawine, sliwke sudzona, cynamon (nie wszystko na raz ). Ta ilosc pasuje na standardowa tortownice. Piec 40 minut w 180 st C. Warto upiec dzien wczesniej i schlodzic. Mozna podawac z bita smietana/ lodami i swiezymi owocami. Albo upiec w foremkach muffinowyh.
.@Quintana 300 gr surowej kaszy, półtora kg jabłek startych na grubych oczkach, cynamon, można miód jeśli jabłka kwaśne. Wymieszac, przełożyć di wysmarowanej i obsypanej formy, piec 1,5 godz w 150-160 st, po godz można wierzch przykryć folią, inaczej będzie chrupiacy, bo kasza nie zmieknie. Wyjmowac po ostygnieciu. Duża porcja:)
A czy moze znasz jakis tort bezglutenowy z daktylami??? moja siostra przylatuje za 3 tyg i na jej urodziny chcialam upiec cos dobrego : uwielbia czekolade i daktyle, migdaly itp. Jest na bezglutenowej diecie i bez nabialu( lub ograniczona ilosc)
@Quintana Nie wiem czy ujdzie za tort ale ja zrobiłam na święta mazurek daktylowy. Przepis na spód kruchy bezglutenowo-bezmleczny masz wyżej, jak zrobisz w okrągłej tortownicy to może ujdzie? Do tego masa z daktyli - trzeba je zagotować z tartym jabłkiem pół na pół a potem zmiksować. Można dać dowolną ilość orzechów, rodzynek etc. Ja dałam jeszcze trochę żelatyny ale to dlatego że spód mi wyszedł bardzo kruchy i chciałam żeby masa robiła za spoiwo.
Komentarz
1szklanka mąki z ciecierzycy, 1 szklanka wody, 2 łyżki oliwy, 0,5 łyżeczki soli. Wszystko mieszamy i wkładamy na min. godzinę do lodówki, potem smażymy.
Tylko ostrzegam, z tej porcji wyszło mało nawet dla nas
Z moimi własnymi powidłami wiśniowymi wyszły zarąbiaste
Aczkolwiek ilość faktycznie śladowa. Tym niemniej czuję się najedzona, gdyż albowiem najpierw położyłam dzieci spać a dopiero potem wzięłam się za smażenie
Elastyczność daje tylko gluten niestety
Jak dla mnie te naleśniki, to fajna odmiana po gryczanych I mają tą zaletę,że są w zasadzie neutralne w smaku.
Mi też pasuje smak. Za gryczanymi nie przepadam.
Kruche spody zrobiłam do mazurków. Wyszły prima sort! Kruchutkie i w smaku prawie takie jak prawdziwe.
Jakby kto chciał to daje przepis:
200g mąki jaglanej
100g mąki kukurydzianej albo ryżowej
50g mąki ziemniaczanej
4 jajka przepiórcze
1 łyżka koziego jogurtu
(dwa powyższe można zastąpić glutem z dwóch łyżek siemienia lnianego zalanego wrzątkiem)
2-3 łyżki cukru
Wyrobić jak kruche, wstawić do lodówki na parę godzin. Potem piec ok. 40 min na 180st
Oczywiście, że z tłuszczem!!!
250g oleju kokosowego
E.
Beza jeszcze może być:)
200g ciemnej czekolady (moze byc taka do wypiekowbz lidla)
200g cukru
200g masla
-----------
roztopic razem na malym ogniu, ostudzic.
Dodac 4 cale jajka, zmiksowac. Mozna dodac wanilie, orzechy wloskie, zurawine, sliwke sudzona, cynamon (nie wszystko na raz ). Ta ilosc pasuje na standardowa tortownice. Piec 40 minut w 180 st C. Warto upiec dzien wczesniej i schlodzic. Mozna podawac z bita smietana/ lodami i swiezymi owocami. Albo upiec w foremkach muffinowyh.
może być spodem to tortu, mazurka, ciasta z kremem itp.
z komórki pisałam więc skrótu myślowego użyłam
http://www.mojewypieki.com/tag/przepisy-bezglutenowe
A czy moze znasz jakis tort bezglutenowy z daktylami??? moja siostra przylatuje za 3 tyg i na jej urodziny chcialam upiec cos dobrego : uwielbia czekolade i daktyle, migdaly itp. Jest na bezglutenowej diecie i bez nabialu( lub ograniczona ilosc)
Nie wiem czy ujdzie za tort ale ja zrobiłam na święta mazurek daktylowy. Przepis na spód kruchy bezglutenowo-bezmleczny masz wyżej, jak zrobisz w okrągłej tortownicy to może ujdzie?
Do tego masa z daktyli - trzeba je zagotować z tartym jabłkiem pół na pół a potem zmiksować. Można dać dowolną ilość orzechów, rodzynek etc. Ja dałam jeszcze trochę żelatyny ale to dlatego że spód mi wyszedł bardzo kruchy i chciałam żeby masa robiła za spoiwo.