Jak wyżej
Jako, że trochę nas tu jest, mogłoby to być miejsce wymiany wiedzy, ciekawostek, itp.
Nie ukrywam, że mam w tym obecnie osobisty "interes", ale wydaje mi się, że wątek może być pożyteczny dla wszystkich
Wywołuję
@AgaMaria ,
@Dorotak ,
@Olesia i zapraszam innych do ujawnienia się (i może też powiedzenia kilku słów o swoich badaniach/zainteresowaniach w temacie). Oczywiście wszyscy amatorzy i zaciekawieni tematem też są mile widziani :-h
Ja osobiście "zajmuję się" aktualnie genezą i specyfiką tonalności w językach indoeuropejskich i poszukuję jakichkolwiek informacji na ten temat.
Czy mamy u nas ekspertów od litewskiego, łotewskiego czy norweskiego?
W najbliższej przyszłości będę się zajmować tonalnością mandaryńskiego i kantońskiego (analiza akustyczna) oraz muzyczną teorią pochodzenia języka (Jackendoff).
Interesuje mnie również typologia, głównie pod kątem uniwersaliów implikacyjnych Greenberg'a i gramatyki uniwersalnej, zwłaszcza jeśli chodzi o szyk rzeczownik - przymiotnik.
Jeśli masakruję terminologię, z góry bardzo przepraszam. Niestety dotychczas nie miałam w ogóle kontaktu z publikacjami w języku polskim. W razie czego- poprawiajcie mnie.
Na początek, zarówno "ekspertom" jak i szerokiej publiczności polecam dwa bardzo użyteczne źródła wiedzy o językach świata:
stary i pewnie dobrze znany World Atlas of Language Structures:
oraz dostępny od zaledwie kilku miesięcy Atlas of Pidgin and Creole Language Structures:
Komentarz
to nie moja liga
)
od tego zalezy, czy i na ile sie wlacze w dyskusje, a z tel nie widze:-D
Nie widzą was niezarejestrowani użytkownicy.
Zupełnie nic nie rozumiem
Nie wiem, co to znaczy "ergatywny", jednak pomijając jasne zasady wymowy (jak polski, włoski, a nie ma tego np. angielski) chyba wszystko w węgierskim jest różne. Zobacz jak się tworzy składnia:
munka - praca
munkám, munkád - moja, twoja praca
sok munkám - mam dużo pracy, sok munkám volt - miałem dużo pracy (volt - był)
autó - samochód
autója - jego (jej) samochód
autója nincs - on/ona nie ma samochodu
Lengyelország, Lengyelországban ale Magyarország, Magyarországon - W Polsce - NA Węgrzech
Varsóba, Budapestre - do W-wy, do Budapesztu (czyli na Budapeszt, jak na... Węgry. "Węgry" to chyba jedyny albo jeden z niewielu kraj (nie dzielnica, jak Śląsk, Litwa czy Ukraina), łączący się w polskim z "na"...
- kalka w wyrażeniu przyimkowym?
W słownikach podaje się 3 os. czasu ter. czasowników, nie bezokolicznik:
być - van (chociaż "być" to jest "lenni", a "van" to "jest")
ciekawostka słowiańska: targ to piac, a plac to tér (ale przecież w YU plac czyli tér to trg!)
Fajnie, że możecie to robić zawodowo, to bardzo ciekawe jest
@AgaMaria musisz znać i węgierski i niemiecki i pewnie grecki, turecki...
ad cseresznye: człowiek twierdził, że "czereśnia" (nb cseresznye to wiśnia, a czereśnia to vadcseresznye czyli "dzika wiśnia") przyszła razem z desygnatem od turków czy chazarów jakowyś. Nawet toto było podobne do tejże trześni
ogolnie, wartosciowanie i perswazja jezykowa (tematy lic.i mgr), poza tym wspolczesny j.p.: norma a uzus, wplyw internetu na socjolekty, kreatywnosc jezykowa mlodziezy na popularnych stronach www.
;-)
ostatnio wpadlam na szalony pomysl pojscia na slawistyke od pazdziernika... @AgaMaria, zameczylabym Cie wtedy :-D
a Twoja ksiazke, to bede pamietac jako wspaniala przygode intelektualna:-D jak mi sie ja dobrze czytalo!
zdarzylo mi sie popelnic referat o jezykowym obrazie rodziny wielodzietnej na w.org:-D
Wierzbicka od niej zaczynalam przygody z jezykoznawstwem:-D
co znaczy, że się sprzedaje? i co się sprzedaje?:D
Teraz bardziej serio: jestem ignorantem, po raz pierwszy słyszę.