To ponawiam pytanie @Ania77 - czy pasteryzujecie taki dżem?
Czy ta ilość cukru vs truskawek to ilość z opakowania żelfiksu, czy dawałaś mniej cukru? Ja bym chciała taki mało słodki, ale nie wiem jaką minimalną ilość mogę dać, żeby nie spleśniało za dwa tygodnie....
Cukier żelujący też ma konserwanty (chyba kwas sorbowy właśnie).
A jak stosować agar? Ja bym chętnie spróbowała bo przemysłowych żelujących patentów nie lubię a truskawki, jagody i wiśnie fajnie jak są czymś zagęszczone.
Robiłam z agarem. Poprostu sypałam po 2 łyżeczki do gotujacego się dżemu, chwilę pogotowałam i wlewałam na talerzyk łyżkę dżemu i na chwilkę do lodówki, żeby stężał. Jak po schłodzeniu był za rzadki to znów dodawałam agar. Dżemy truskawkowe robiłam ponad dwa tygodnie temu i na razie nie spleśniały bez grama cukru, tylko słodzone daktylami i pasteryzowane ok. 20 min. w piekarniku.
Wczoraj robiłam dżem bananowo-gruszkowo-pomaranczowy z agarem - ten nie wymagał już dosładzania. Pycha!
Podbijam wątek bo akurat na czasie. Kupilam na razie 10 kg po 5 zł . Musze sprawdzic ile mi w piwnicy truskawek zostalo. Moze głupie pytanie ale gdzie sie agar kupuje? A pektyne sama mozna? ktoś probował? Ja tylko słyszałam.
... Co robicie z truskawek. Ja robiłam dzemy, kompoty, mroziłam w całosci. W wersji musu do słoików tu przeczytałam i uwazam ze fajny pomysł - potem jako wsad do jogurtów lub polewa do gofrow czy nalesnikow/racuchów idealne.
... Teraz nie mam zelfixu w domu, wiec chcialam zrobic dzem smazony - ktos ma jakis przepis? chcialam smazyc dzis i jutro (moze pojutrze), a potem cukrem zasypac , zagotowac i do słoikow... wyjdzie?
Wlasnie to by mi sie bardzo przydalo. Niestety chcialam byc sprytniejsza i rozdrobnilam truskawki. Teraz chyba tylko na mus do sloikow sie nadaja, albo do dlugiego smazenia zeby sok odparowal... bo samego soku juz sie nie odleje.
@Bea gdzie trzymasz te truskawki zasypane cukrem? Po prostu w kuchni? A sok potem zagotwujesz czy pasteryzujesz? I jakie proporcje dajesz? Pytam, bo pomysł mi się spodobał.
Przypomniałam sobie właśnie, że robiłam podobnie z wiśniami. A sok zmieszałam z wódką i wyszła super wiśniówka.Truskawkowy też pewnie można.
No ja wlasnie nadwyzke ktora nie zmiescila sie juz nigdzie tez zasypalam cukrem i wystawilam na balkon. Mam nadzieje ze na cieple i sloncu puszcza sok szybciej. Tak robie z malinami wiec moze z truskawkamj tez bedzie dobrze? @Bea @kulka - jakies szczegoly dotyczace soku z wisni? Bo mnie czeka w tym roku, chcialabym taki do rozcienczania z woda zrobic.
Komentarz
A jak stosować agar? Ja bym chętnie spróbowała bo przemysłowych żelujących patentów nie lubię a truskawki, jagody i wiśnie fajnie jak są czymś zagęszczone.
Kupilam na razie 10 kg po 5 zł . Musze sprawdzic ile mi w piwnicy truskawek zostalo. Moze głupie pytanie ale gdzie sie agar kupuje?
A pektyne sama mozna? ktoś probował? Ja tylko słyszałam.
...
Co robicie z truskawek.
Ja robiłam dzemy, kompoty, mroziłam w całosci.
W wersji musu do słoików tu przeczytałam i uwazam ze fajny pomysł - potem jako wsad do jogurtów lub polewa do gofrow czy nalesnikow/racuchów idealne.
...
Teraz nie mam zelfixu w domu, wiec chcialam zrobic dzem smazony - ktos ma jakis przepis? chcialam smazyc dzis i jutro (moze pojutrze), a potem cukrem zasypac , zagotowac i do słoikow... wyjdzie?
Przypomniałam sobie właśnie, że robiłam podobnie z wiśniami. A sok zmieszałam z wódką i wyszła super wiśniówka.Truskawkowy też pewnie można.
@kulka - jakies szczegoly dotyczace soku z wisni? Bo mnie czeka w tym roku, chcialabym taki do rozcienczania z woda zrobic.