Potrzebuję przepis na dżem "niskosłodzony". Najlepiej
jakąś wersję do zrobienia w termomixie. Na syrop też może być, choć
jakiś znalazłam.
I pytanie, czy zamiast cukru do przetworów też można
dawać np. ksylitol, czy zmienia się dawkę i czy to warto w ogóle (czy
się opłaca).
Termomix mam od kilku miesięcy, a dżemów akurat nigdy nie robiłam.
A może co innego...
A jak macie jakieś termomixowe pomysły nazagospodarowanie świeżych truskawek, to też napiszcie.
Generalnie mogę sporo zamrozić, ale może zamrozić też już jakoś przetworzone. Jakieś sorbety, lody...
Będę wdzięczna
@};-
Komentarz
Owoce (maliny, truskawki itp.), daktyle, agar.
Owoce i daktyle gotuję w wodzie (nie za dużo) i rozpuszczam agar. Jak się chwile podgotują to miksuję i wlewam do pojemnika i studzę , potem do lodówki, lub zamrażalnika. Można osobno zrobić "miód" daktylowy (zalać daktyle wrzątkiem i zmiksować po chwili na gładka masę) i dosładzać tyle truskawki w trakcie gotowania, ile będzie nam pasowało.
a w poniedziałek już po 5 zl
zajadamy się
Podjerzewam, ze na targu po 3 zl juz moga byc.
I u nas tez pada.
cały garnek truskawek (ok 1 kg)
ok 300 gr cukru
1 żelfix
same truskawki miksowałam ok 8 sek na 6 (jesli ktoś woli mniej homogenny to na 5), dodałam resztę i gotowałam w 100 st, 15 minut, obr 3 (ważne, jeśli się da mniejsze może się przypalić).
Pytanie:
czy pasteryzujecie taki dżem?
i czy znacie sposób, żeby robić dżem bez żelfixu a nie był taki lejący (bo moje dzieci nie lubią) tylko taki do smarowania chleba?
wersja 2- też bardzo smaczne- daje się ok 700 gr truskawek i 300 gr banana:) reszta ak wyżej, trochę wtedy daję mniej cukru.
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_na_zimno_truskawkowy/przepis.html
Tylko radykalnie zmniejszylam ilosc cukru, ser dalam pol na pol z mascarpone. Naprawde polecam, jest inny od wszystkich sernikow na zimno.