Lubie kompot z rabarbaru i ciasto jogurtowe z rabarbarem. Ale najlepsze z rabarbaru co do tej pory jadlam (pilam) to byl syrop/ mocny wywar rabarbarowy zalany winem musujacym vel szampanem.
Crumble z rabarbarem, kruszon z rabarbarem, tarta z rabarbarem. Dżem rabarbarowy moja siostra robi. Ja sobie w tym roku zamroziłam rabarbar w kostkę pokrojony, bo mi kiedyś nadmiar został.
Ja robiłam dżemy truskawkowe z rabarbarem i rabarbar z imbirem, do mięsa, szarlotka z rabarbarem pyszna, tylko ze rabarbar zbiera się do 24/06 potem juz nie nadaje sie
dzem 1 kg rabarbaru, obranego i pociętego na nieduże kawałki 500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych 1 szklanka cukru (zaczynałam od 3/4 szklanki) lub więcej, wedle smaku sok z połowy cytryny
Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje; dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni.
Wszystkie składniki umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować do powstania gładkiej kuli ciasta. Można również klasycznie - do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło i pozostałe składniki, posiekać, następnie szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 nierówne części: 2/3 i 1/3. Owinąć je folią, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Nadzienie rabarbarowo - jabłkowe:
700 g rabarbaru
400 g kwaśnych jabłek
1/2 - 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (np. muscovado)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
1 łyżka bułki tartej
4 białka
pół szklanki cukru pudru
Rabarbar obrać, pokroić na grubsze plastry, wrzucić do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem, dodać przyprawę do piernika lub cynamon, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować, jak konfiturę, bez przykrycia - by odparowała większość wody (gotowałam około 20 minut). Oprószyć mąką ziemniaczaną (najlepiej przez sitko, by nie zrobiły się grudki), wymieszać. Zdjąć z palnika, przestudzić.
Podczas gdy rabarbar się gotuje obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą z rabarbaru.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć 2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno i boki formy (boki do wysokości około 3 cm). Spód oprószyć bułką tartą. Następnie na spód wyłożyć masę rabarbarowo - jabłkową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na masę owocową, na górę zetrzeć na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
Piec w temperaturze 190°C przez około 60 minut. Piana potrafi urosnąć bardzo wysoko, nad foremkę, a potem opaść. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić, wystudzić ciasto.
Biszkopt z rabarbarem, a nawet wystarczy łży-biszkopt.
Kiedyś dostałam od znajomej zamrożone zmiksowane truskawki, troszkę rozmroziłam i wymieszałam z b. esencjonalnym kompotem - wyszła fantastyczna zupa owocowa.
Komentarz
1 kg rabarbaru, obranego i pociętego na nieduże kawałki
500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
1 szklanka cukru (zaczynałam od 3/4 szklanki) lub więcej, wedle smaku
sok z połowy cytryny
Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje; dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni.
2 szklanki mąki razowej orkiszowej
4 żółtka (białka odłożyć, bedą potrzebne później)
200 g masła, zimnego
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
Wszystkie składniki umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować
do powstania gładkiej kuli ciasta. Można również klasycznie - do miski
wsypać mąkę, dodać zimne masło i pozostałe składniki, posiekać,
następnie szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 nierówne części: 2/3 i
1/3. Owinąć je folią, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Nadzienie rabarbarowo - jabłkowe:
700 g rabarbaru
400 g kwaśnych jabłek
1/2 - 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (np. muscovado)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
1 łyżka bułki tartej
4 białka
pół szklanki cukru pudru
Rabarbar obrać, pokroić na grubsze plastry, wrzucić do garnka z grubym
dnem. Zasypać cukrem, dodać przyprawę do piernika lub cynamon,
wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować, jak konfiturę, bez
przykrycia - by odparowała większość wody (gotowałam około 20 minut).
Oprószyć mąką ziemniaczaną (najlepiej przez sitko, by nie zrobiły się
grudki), wymieszać. Zdjąć z palnika, przestudzić.
Podczas gdy rabarbar się gotuje obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne,
pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą z rabarbaru.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć 2/3
schłodzonego ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno i boki formy (boki do
wysokości około 3 cm). Spód oprószyć bułką tartą. Następnie na spód
wyłożyć masę rabarbarowo - jabłkową. Białka ubić na sztywną pianę, pod
koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, łyżka po łyżce. Ubitą
pianę wyłożyć na masę owocową, na górę zetrzeć na tarce pozostałą część
schłodzonego ciasta.
Piec w temperaturze 190°C przez około 60 minut. Piana potrafi urosnąć
bardzo wysoko, nad foremkę, a potem opaść. Wyłączyć piekarnik i lekko
uchylić, wystudzić ciasto.
Podawać oprószone pudrem i/lub z bitą śmietaną.
Smacznego :-).
Biszkopt z rabarbarem, a nawet wystarczy łży-biszkopt.
Kiedyś dostałam od znajomej zamrożone zmiksowane truskawki, troszkę rozmroziłam i wymieszałam z b. esencjonalnym kompotem - wyszła fantastyczna zupa owocowa.
Przepis na ciasto super! W sobotę będę eksperymentować z przerobieniem go na bezjajeczny (ew. przepiórka) i bezmaślany.