Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Rabarbar

edytowano czerwca 2014 w Kuchnia
Ulubione przepisy i patenty?

A może już był taki wątek?

Komentarz

  • Lubie kompot z rabarbaru i ciasto jogurtowe z rabarbarem. Ale najlepsze z rabarbaru co do tej pory jadlam (pilam) to byl syrop/ mocny wywar rabarbarowy zalany winem musujacym vel szampanem.
  • Crumble z rabarbarem, kruszon z rabarbarem, tarta z rabarbarem. Dżem rabarbarowy moja siostra robi. Ja sobie w tym roku zamroziłam rabarbar w kostkę pokrojony, bo mi kiedyś nadmiar został.
  • Ja robiłam dżemy truskawkowe z rabarbarem i rabarbar z imbirem, do mięsa, szarlotka z rabarbarem pyszna, tylko ze rabarbar zbiera się do 24/06 potem juz nie nadaje sie
  • Ale przepisy, przepisy dawajcie a nie tylko same hasła!
  • dzem
    1 kg rabarbaru, obranego i pociętego na nieduże kawałki
    500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
    1 szklanka cukru (zaczynałam od 3/4 szklanki) lub więcej, wedle smaku
    sok z połowy cytryny

    Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje; dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni.

    • 2 szklanki mąki razowej orkiszowej

    • 4 żółtka (białka odłożyć, bedą potrzebne później)

    • 200 g masła, zimnego

    • 1/3 szklanki cukru pudru

    • 1 łyżka zimnej wody


    Wszystkie składniki umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować
    do powstania gładkiej kuli ciasta. Można również klasycznie - do miski
    wsypać mąkę, dodać zimne masło i pozostałe składniki, posiekać,
    następnie szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 nierówne części: 2/3 i
    1/3. Owinąć je folią, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.


    Nadzienie rabarbarowo - jabłkowe:


    • 700 g rabarbaru

    • 400 g kwaśnych jabłek

    • 1/2 - 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (np. muscovado)

    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu

    • 1 łyżka bułki tartej

    • 4 białka

    • pół szklanki cukru pudru


    Rabarbar obrać, pokroić na grubsze plastry, wrzucić do garnka z grubym
    dnem. Zasypać cukrem, dodać przyprawę do piernika lub cynamon,
    wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować, jak konfiturę, bez
    przykrycia - by odparowała większość wody (gotowałam około 20 minut).
    Oprószyć mąką ziemniaczaną (najlepiej przez sitko, by nie zrobiły się
    grudki), wymieszać. Zdjąć z palnika, przestudzić.


    Podczas gdy rabarbar się gotuje obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne,
    pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą z rabarbaru.


    Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć 2/3
    schłodzonego ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno i boki formy (boki do
    wysokości około 3 cm). Spód oprószyć bułką tartą. Następnie na spód
    wyłożyć masę rabarbarowo - jabłkową. Białka ubić na sztywną pianę, pod
    koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, łyżka po łyżce. Ubitą
    pianę wyłożyć na masę owocową, na górę zetrzeć na tarce pozostałą część
    schłodzonego ciasta.


    Piec w temperaturze 190°C przez około 60 minut. Piana potrafi urosnąć
    bardzo wysoko, nad foremkę, a potem opaść. Wyłączyć piekarnik i lekko
    uchylić, wystudzić ciasto. 


    Podawać oprószone pudrem i/lub z bitą śmietaną.


    Smacznego :-).

  • Biszkopt z rabarbarem, a nawet wystarczy łży-biszkopt.

    Kiedyś dostałam od znajomej zamrożone zmiksowane truskawki, troszkę rozmroziłam i wymieszałam z b. esencjonalnym kompotem - wyszła fantastyczna zupa owocowa.

  • edytowano lipca 2014
    @manka
    Przepis na ciasto super! W sobotę będę eksperymentować z przerobieniem go na bezjajeczny (ew. przepiórka) i bezmaślany.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.