Znacie może kogoś wartego polecenia, kto zajmuje się rehabilitacją niemowląt? Byłam dziś z Jasiem na kolejnej wizycie u pediatry w CZD i radziła pójść gdzieś prywatnie i jeszcze na basen na zajęcia dla niemowląt. Jaś ma skończone 4 m-ce, tutaj więcej pisałam o jego trudnych początkach:Skorygowanego wieku będzie pojutrze 3 miesiące i wciąż nie umie trzymać głowy leżąc na brzuchu. Tzn. ostatnio zaczął trzymać sekundę-dwie, ale tak niepewnie. Bardzo nie lubi leżeć na brzuchu, zasadniczo ukladanie go w tej pozycji wyglądało tak, że kładł głowę na ulubioną prawą stronę, płakał okropnie i czekał w tej pozycji, aż go podniosę, tzn. kompletnie nic nie robił.
Lekarz powiedziała, że jest neurologicznie opóźniony, że ma wzmożone napięcie w nóżkach, że głowę w tym wieku już powinien trzymać pewnie i zaleciła regabilitację. Mieliśmy niedawno tydzień rehabilitacji w CDZ, mamy jeszcze 2 tyg w listopadzie, ale dr powiedziała, że to za mało i za duży odstęp. Dojazd zajmował nam w sumie ponad 2h, ćwiczenia trwały ok. 20 min, z czego Jaś większość czasu darł się w i odmawiał wszelkiej współpracy, więc wychodziłam z tych zajęć z nieco mieszanymi uczuciami. Trochę z tego, co widziałam, próbuję z nim ćwiczyć w domu.
Dziś dr powiedziała, że jak jest dziecko opóźnione w rozwoju, to nie jest tak, że można sobie poczekać i wszystko się jakoś tam póżniej wyrówna (ajk by czytała w moich myślach), tylko że trzeba dużo pracować i to teraz, wytwarzać te różne połączenia nerwowe.
Mam trochę wątpliwości, ale w sumie rehabilitacja zaszkodzić nigdy nie zaszkodzi, a może pomóc.
Kurcze, a neurolog powiedziała, że jest wszystko w porządku, neonatolog też nie miała zastrzeżeń, powiedziała, że jest przekarmiony (6,5kg), duży i dlatego mu tę głowkę trudno trzymać.
Znacie jakiegoś dobrego rehabilitanta? Będę wdzięczna za wszelkie namiary.
Komentarz
Kochana, znam to Tez sie zmagamy z ćwiczeniami.
Napisz do @Kotek ona zna dobra rehabilitantke,wlasnie z Wawy (dla nas niestety za daleko).
A próbę trakcyjna robi juz?
A cwiczyliscie Vojtem czy Bobathem?
edit: znalazłam http://panoramafirm.pl/mazowieckie,miński,sulejówek,kruczkowskiego,7/izabela_porada_rehabilitacja_dziecieca-afzuin_hu.html
http://www.dobry-start.pl/kontakt
Zdaje się, że kolega Zawitkowskiego zresztą.
Korzystaliśmy my w kwestiach błahych (nasze zdrowe dzieci)
Korzystali znajomi, właściwie... długo rehabilitowali (z dużym sukcesem) dziecko po sporych niedotlenieniach i dużych problemach neurologicznych.