Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

ryba po grecku-przepis

edytowano października 2014 w Kuchnia
podzielicie sie?
«1

Komentarz

  • A to przepis do tego trzeba?
    Smaży się rybę w panierce. Dusi się włoszczyznę na podsmażonej cebuli z liściem laurowym i zielem angielskim i dodaje przecier pomidorowy. Przyprawia się tę duszninę solą, pieprzem i papryką. Układa się w naczyniu warstwami rybę i warzywa i gotowe.
  • Podsmazam szalotkę, cebulę i pora na oliwie z oliwek/maśle klarowanym
    Dodaję w kolejności pokrojone w słupki
    seler, pietruszkę korzeń, marchewkę
    podsmażam wszystko
    dodaję koncentrat pomidorowy
    podlewam lekko wodą i duszę chwilę

    Rybę obtaczam troszkę w mące i smaże jw
    potem w naczyniu żaroodpornym układam warstwami
    ryba, warzywa , ryba , warzywa (żeby te były na spodzie i na górze)
    i do piekarnika, zeby się dobrze zagrzało i "przeszło"
    i już
    doprawiam solą i pieprzem

    robię na oliwie bo my lubimy też później na zimno zjeść 
  • przedpiszczynie  ;))

    ryba świeżutka, a w biedronce nawet makreli w prezerwatywach nie mieli już 
    :-w
  • aa widzicie-wiecie,ze u mnie w domu nigdy sie nie robili,wiec za bardzo pojecia nie miałam.

    a teraz mnie naszło..;)

    a warzywa kroicie,czy tarkujecie?
  • z tartymi na zwykłej tarce, to wygląda, jakby ktoś juz raz jadł  8-}
  • Elunia, a niektórzy tylko Warszawę mają w miarę blisko. 
  • hmmmm....@Skatarzyna

    a niezwykla tarka to jaka?
  • Ja trę na grube wiórki i wygląda OK.
  • spytaj @Maciejka, ja mam tylko cóś podobnego z wyprzedaży w Mango, taka, co tnie w takie kształty jak w mieszance chińskiej na ten przykład. Cieniutkie prostopadłościany. 
  • a rybę koniecznie trza smażyć?
    w parowarze nie można?
  • @chabrowa, wszystko można, najwyżej wymyślisz nową nazwę potrawy ;)
  • w parowarze nie można!
    W rybie najważniejsze jest przesiąknięcie jej zapachem w trakcie smażenia
    ;)

    Bardzo lubię rybę po grecku :) ale next time, jutro pasta z tuńczykiem :)
  • @Skatarzyna - to się nazywa julienne, tak poszatkowane warzywa. Ładnie się nazywa...
  • i ładnie wygląda, dzięki, znów się czegoś nauczyłam :)
  • To kolejna rzecz, której nie robi termomix. Nie kroi w żulię
  • O jaka ładna nazwa. 

    @apowojek a jaka ta pasta z tuńczykiem? bo tuuńczyk na stanie i brak pomysłu co z nim zrobić - M nie lubi tuna fish...
  • dobra,to jeszcze raz-smażyć w bulce,czy mace obtoczona?
  • W mące! Może być kukurydziana.
  • @beatasb, no najprościej jak się da....trochę cebuli, sos pomidorowy i tuńczyk z puszki:) i kapaary:) (niekoniecznie, oczywiście) +makaron
    Jutro wybywam na cały dzień a to jest obiad, który robi się tyle czasu, ile gotuje makaron:) 

  • u nas bez cebuli, za to z czosnkiem, danie na dzień, gdy nie ma mamy w cuchni ;)
  • @Dorotak, kiedyś się mocno tarkowaniu dziwiłam, dziś już jakoś nie bardzo, przyzwyczaja się człowiek. ;)
    Do chrzanu tarcia to wszystko! 
    :-j
  • ale mnie zachwyca tarkowanie... to takie piękne słowo :)
  • edytowano października 2014
    Ja też coraz częściej używam słowa "tarkować" ;)

    A do ryby po grecku koniecznie w słupki jak do chińszczyzny
    Wtedy nie wyglada jakby już raz była i w poczatkowym odcinku układu pokarmowego jak i w końcowym :))
  • może i tak, tylko skąd się wzięło, skoro tarcie krótsze?
  • @Dorotak - mnie zaskoczyło bardzo, że tego słowa nie ma w słowniku języka polskiego. Sprawdziłam po dyskusji z koleżanką na ten temat - ona się upierała, że nie ma takiego słowa...
  • @Skatarzyna - bo trzeć można nie tylko na tarce? :-)
  • Och tam, zaraz bym się zagadała w temacie o tarkowaniu, zakluczaniu drzwi lub zamykaniu na klucz, wychodzeniu na dwór albo na pole... a ryba po grecku taka dobra.

    chyba zrobię jutro:D
  • a tarkuje się na?
  • edytowano października 2014
    zakluczanie akurat mnie zachwyca  \:D/

    choć zwyczajnie zamykam drzwi, choć nie wykluczam, że używając klucza, właśnie zakluczam ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.