Pomóżcie proszę bo dzisiaj to już wyje z tego powodu a na męża patrzeć nie mogę. Jak doprawiacie kurczaka którego będziecie piec w kawałkach w piekarniku?. Niby sprawa banalna, a ja już lata próbuje i za przeproszeniem figa z tego wychodzi przynajmniej w opinii mojego męża to danie wychodzi mi wiecznie mdłe, niedoprawione, bez smaku. Więc bardzo proszę napiszcie mi krok po kroku i jakich ilościach oraz jakiego rodzaju przyprawy stosujecie bo jak tak dalej pójdzie to kurczak zniknie z naszego menu. Kurczaka kupuje w całości dajmy na to w Lidlu i dziele na kawałki, co wy robicie z tym dalej?
Komentarz
Z gotowych przypraw moja rodzina lubi tylko z prymatu "przyprawa do dań z drobiu po myśliwsku", ma fajną nutę jałowca.
a mi najbardziej smakuje pieczony na rożnie (tradycyjnym, z uchylonymi drzwiczkami),
trochę posolony i natarty majerankiem;
tak soczystego nie udało mi się uzyskać innymi sposobami
Edit: znalazłam przepis że trzeba marynować 24h. Czyli, że nie krócej niż 2h i nie dłużej niż 24.
ale ja ogólnie z tych piekących długo jestem. Mięso ma być mięciutkie i już:-)
\Do tego podaję różne dipy i mamy ulubioną kolację, jak jacyś goście się zlatują.