Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Bardzo proszę o pomoc, kurczak pieczony w kawałkach...

2»

Komentarz

  • No właśnie ja też - wzorem młodzieży - zbieram szczękę z podłogi w sprawie tych coming-outów :DDD

    PS
    a ja dzisiaj na obiad kotlety mielone panierowałam w ziarnie sezamu zamiast tartej bułki. 
  • No właśnie, odnośnie kotletów mielonych...konieczna jest panierka? ja piekę bez, ale słyszałam , ze trzeba w panierce, choć nie usłyszałam dlaczego.
    Sezam wypróbuję koniecznie. Siemię lniane tez można jako panierkę stosować?
  • edytowano listopada 2014
    Bez panierki można jak najbardziej, smażę i tak i tak. Siemienia nigdy nie próbowałam.
  • Zastanawiałam się, czy jest jakaś teoria do tego dopisana ;) Muszę spróbować z siemieniem.

    Ja zdejmuję skórkę w rozczłonkowanym kurczaku, bo nie lubię jej. Przyprawy wcieram więc w mięso.Niestety zawsze wierzch mięsa jest wtedy suchy i przypieczony, ale ja to lubię.
  • Właśnie dlatego opory miałam... Dodatkowo żadnej jaglanki w owych skrzydełkach nie ma.
    Czekam na bana.
    =))
  • Ja kawalki kurczaka mokre po myciu posypuje sola, pieprzem, papryka slodka, czosnkiem I w naczyniu zaroodpornym pieke z przykrywka. Czas zalezy od ilosci, po godzinie sprawdzam I pieke dopoki mi nie przypasuje (lubie mocno wypieczone) a temp to kolo 200 (piekarnik ma program pieczen).

    Czesto klade kawalki kurczaka na ryz lub kasze, zalewam woda lub jak mam to rosolem, I pieke.
  • Z siemienia moze sie zrobic glut. Moze jakies platki owsiane czy zytnie?
  • w mące gryczanej można obtaczać też
  • edytowano listopada 2014
    @Cart, edytuj i dopisz szybciutko, " podawać z kaszą jaglaną ". Może ocalejesz... ;;)
  • Mamuma mam jeszcze sporo siemienia i nie wiem już do czego sypać. Dlatego pytałam. Nie bede ryzykowac
  • bułki z siemieniem upiecz
  • cały czas piekę i chleb i bułki ;)
  • to masz wiadro tego siemienia?
    MI kg siemienia wystarcza na miesiąc półtora, sypię sowicie do chleba i bułek.

  • Ale w tym sezamie to się świetnie smaży - łatwiej niż w bułce tartej.
  • Aneczka my wbrew pozorom niewiele jemy. Rok temu zamówiłam z badapaka pare rzeczy i nadal ich nie wyjedliśmy. Siemienia zostało małe pudełko, a wystarczy jeszcze na długo. Z czarnuszką to dopiero przegięłam.

    Ojejuju dzięki za przypomnienie.
  • A ja nóżki marynuję kilka godzin w zalewie z oleju i przypraw(często wykorzystuję marynatę staropolską z Prymatu lub według mojego widzimisię-papryka słodka,dużo czosnku,majeranek,cząber,rozmaryn,tymianek,sól,pieprz-zależy od dnia i nastroju),układam na folii aluminiowej i do piekarnika,ok.1,5godz w 180-200 stopniach.W połowie czasu przewracam,a pod koniec czasami smaruję miodem-wtedy skórka jest mocniej podpieczona.
    Moje dzieciaki wprost uwielbiają-jak robiłam całego kurczaka to nikt nie chciał jeść piersi,bo one są suche z natury i po prostu nie lubimy :P
  • @avija
    jak tam Twój kurczaczek? Żebyś go nie zwęgliła ;)
  • Bardzo, bardzo dziękuje za wszystkie rady, wszystko notuje i jutro zabieram się za pieczenie. Trzymajcie kciuki. Pojutrze zdam relacje z efektów.

    Małgorzato, kurczak na butelce o co chodzi?/ Moja mama nie jest najlepsza w gotowaniu (ma wiele innych wspaniałych zalet) i wszystko co umiem to albo z własnych doświadczeń lub z babcinych nauk ale o kurczaku na butelce nie słyszałam.
  • @avija http://smaker.pl/przepis-kurczak-general,37062.html
    koniec butelki musi wystawac z szyi, zeby piwo go oblewalo. Przyprawic mozna jak kto chce, u gesslerowej z tego co pamietam byla sol, pieprz, paprika I czosnek.

    @isa7 ja do platkow wszelakich dosypuje siemie I z jogurtem na sniadanie zjadam. Siemie znika dosc szybko. Mozna tez lyzeczka zajadac, na jelita I zoladek dobre.
    A kiedys alergolog mi kazala do kapieli gluta z siemienia sobie dolewac.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.