No właśnie, odnośnie kotletów mielonych...konieczna jest panierka? ja piekę bez, ale słyszałam , ze trzeba w panierce, choć nie usłyszałam dlaczego. Sezam wypróbuję koniecznie. Siemię lniane tez można jako panierkę stosować?
Zastanawiałam się, czy jest jakaś teoria do tego dopisana Muszę spróbować z siemieniem.
Ja zdejmuję skórkę w rozczłonkowanym kurczaku, bo nie lubię jej. Przyprawy wcieram więc w mięso.Niestety zawsze wierzch mięsa jest wtedy suchy i przypieczony, ale ja to lubię.
Ja kawalki kurczaka mokre po myciu posypuje sola, pieprzem, papryka slodka, czosnkiem I w naczyniu zaroodpornym pieke z przykrywka. Czas zalezy od ilosci, po godzinie sprawdzam I pieke dopoki mi nie przypasuje (lubie mocno wypieczone) a temp to kolo 200 (piekarnik ma program pieczen).
Czesto klade kawalki kurczaka na ryz lub kasze, zalewam woda lub jak mam to rosolem, I pieke.
Aneczka my wbrew pozorom niewiele jemy. Rok temu zamówiłam z badapaka pare rzeczy i nadal ich nie wyjedliśmy. Siemienia zostało małe pudełko, a wystarczy jeszcze na długo. Z czarnuszką to dopiero przegięłam.
A ja nóżki marynuję kilka godzin w zalewie z oleju i przypraw(często wykorzystuję marynatę staropolską z Prymatu lub według mojego widzimisię-papryka słodka,dużo czosnku,majeranek,cząber,rozmaryn,tymianek,sól,pieprz-zależy od dnia i nastroju),układam na folii aluminiowej i do piekarnika,ok.1,5godz w 180-200 stopniach.W połowie czasu przewracam,a pod koniec czasami smaruję miodem-wtedy skórka jest mocniej podpieczona. Moje dzieciaki wprost uwielbiają-jak robiłam całego kurczaka to nikt nie chciał jeść piersi,bo one są suche z natury i po prostu nie lubimy :P
Bardzo, bardzo dziękuje za wszystkie rady, wszystko notuje i jutro zabieram się za pieczenie. Trzymajcie kciuki. Pojutrze zdam relacje z efektów.
Małgorzato, kurczak na butelce o co chodzi?/ Moja mama nie jest najlepsza w gotowaniu (ma wiele innych wspaniałych zalet) i wszystko co umiem to albo z własnych doświadczeń lub z babcinych nauk ale o kurczaku na butelce nie słyszałam.
@isa7 ja do platkow wszelakich dosypuje siemie I z jogurtem na sniadanie zjadam. Siemie znika dosc szybko. Mozna tez lyzeczka zajadac, na jelita I zoladek dobre. A kiedys alergolog mi kazala do kapieli gluta z siemienia sobie dolewac.
Komentarz
Sezam wypróbuję koniecznie. Siemię lniane tez można jako panierkę stosować?
Ja zdejmuję skórkę w rozczłonkowanym kurczaku, bo nie lubię jej. Przyprawy wcieram więc w mięso.Niestety zawsze wierzch mięsa jest wtedy suchy i przypieczony, ale ja to lubię.
Czekam na bana.
)
Czesto klade kawalki kurczaka na ryz lub kasze, zalewam woda lub jak mam to rosolem, I pieke.
MI kg siemienia wystarcza na miesiąc półtora, sypię sowicie do chleba i bułek.
Ojejuju dzięki za przypomnienie.
Moje dzieciaki wprost uwielbiają-jak robiłam całego kurczaka to nikt nie chciał jeść piersi,bo one są suche z natury i po prostu nie lubimy :P
Małgorzato, kurczak na butelce o co chodzi?/ Moja mama nie jest najlepsza w gotowaniu (ma wiele innych wspaniałych zalet) i wszystko co umiem to albo z własnych doświadczeń lub z babcinych nauk ale o kurczaku na butelce nie słyszałam.
koniec butelki musi wystawac z szyi, zeby piwo go oblewalo. Przyprawic mozna jak kto chce, u gesslerowej z tego co pamietam byla sol, pieprz, paprika I czosnek.
@isa7 ja do platkow wszelakich dosypuje siemie I z jogurtem na sniadanie zjadam. Siemie znika dosc szybko. Mozna tez lyzeczka zajadac, na jelita I zoladek dobre.
A kiedys alergolog mi kazala do kapieli gluta z siemienia sobie dolewac.