Też dobre jest pesto z pietruszki, jak już Skatarzyna wywołała zastępniki Albo pół na pół bazylia i pietruszka. Można też dać z orzechów migdały - ciekawy smak wychodzi. Polecam eksperymenty
Oliwę można przelać do naczynia płaskiego i na chwile do zamrażalki dać i potem można smarować jak masłem, i w lodówce trzymać. Tylko w temp. pokojowej szybko przechodzi w stan ciekły. Ja pesto robię zawsze z pietruszki i bez sera i jest ok. Jako zamiennik twarożku polecam serki orzechowe, migdałowe. Najlepszy wychodzi z nerkowców (tylko muszą być dobrej jakości -niezjełczałe). Namaczamy orzechy na noc. Rano wylewamy wodę i nalewamy odrobinę świeżej, trochę soli i sok z cytryny. Miksujemy. Jak trzeba to jeszcze dodajemy wodę lub sok, aby uzyskać pożądana konsystencję i smak. Taki serek potem można mieszać z czosnkiem, szczypiorkiem. Pyszny jest też do nadzienia do pierogów ze szpinakiem
Ja lubię chleb z olejem rzepakowym świeżo tłoczonym z Targu Pietruszkowego na Podgórzu w Krakowie. Jest pyszny i polecam tym, którzy mogą się tam zaopatrzyć. Ale to raczej do maczania niż smarowania.
Jest olej lniany z odmiany lnu złocistego który nie ma rybiego posmaku ( a raczej sezamowo-orzechowy) jak olej z odmiany Szafir. Oba oleje są wysokooleinowe.
Orzechy zalać gorącą wodą, odstawić na 30 min. Odcedzić, dodać olej, dodawać stopniowo zimną wodę i miksować do uzyskania odpowiedniej do smarowania konsystencji. Masa nie musi być zupełnie gładka, kawałeczki orzechów dobrze smakują na kanapce. Doskonałe źródło omega 3, można przechowywać przez 5 dni w lodówce.
zrobiłam pesto- bazylia, natka pietruszki, orzechy, oliwa ,sól- sama zjadłam większość i pastę z suszonych pomidorów w oliwie (sama zrobiłam), czosnek, pestki dyni , pestki słonecznika prazone na patelni - dobra , ostra i bardzo smakuje mężowi
Tort rewela!!! A chleb szkoda mówić. Ale to moja wina, bo rabnęłam się w przepisie. Twój żytni z orkiszem rządzi. Muszę się jeszcze raz spytać, gdzie żytnią mąkę kupujecie.
@kowalka - w podziemiach Korony w środy po południu i w soboty do południa, w soboty jest więcej dostawców, można tam kupić różne dobre rzeczy i warzywa ekologiczne
@Anulek, a jak tam się wchodzi? Na Koronie byłam z ćwierć wieku temu, i to na zawodach pływackich, a nie na targu - więc plizz, napisz jak cudzoziemcowi , po kolei gdzie mam się udać. k.
Pewnie dostanę lanie, ale lepsze już jest masło a nawet smalec ( oczywiście domowy a nie prasowany !) w małych ilościach niż margaryna nawet najdroższa i najbardziej rozreklamowana :P
@kowalka - wejście jest zaraz obok przystanku tramwaju, oznaczone, zwykle otwarte, bo wchodzą i wychodzą tłumy. Za drzwiami od razu są schody do podziemia.
Komentarz
i nie bylo mi po nim niedobrze!
w sumie po nim jedynym…
k.
Masełko z orzechów włoskich
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżki oleju
zimna woda
Orzechy zalać gorącą wodą, odstawić na 30 min. Odcedzić, dodać olej, dodawać stopniowo zimną wodę i miksować do uzyskania odpowiedniej do smarowania konsystencji. Masa nie musi być zupełnie gładka, kawałeczki orzechów dobrze smakują na kanapce.
Doskonałe źródło omega 3, można przechowywać przez 5 dni w lodówce.
Znajomy robi własną oliwę czosnkowo-chilli. Muszą być tylko dobrze ususzone dodatki na tyle duże, żeby nie zatkaly dyszy.
i pastę z suszonych pomidorów w oliwie (sama zrobiłam), czosnek, pestki dyni , pestki słonecznika prazone na patelni - dobra , ostra i bardzo smakuje mężowi
nie przyjechałaś to te wszystkie pasty i torty sami jemy
upiekłaś chleb ?
tort pychotkowy był ?
A chleb szkoda mówić. Ale to moja wina, bo rabnęłam się w przepisie.
Twój żytni z orkiszem rządzi. Muszę się jeszcze raz spytać, gdzie żytnią mąkę kupujecie.
Na Koronie byłam z ćwierć wieku temu, i to na zawodach pływackich, a nie na targu - więc plizz, napisz jak cudzoziemcowi , po kolei gdzie mam się udać.
k.