zupy np : rosół tradycyjnie i wiosennie zupa krem z zielonego groszku
mięsa : piersi kurczaka drobno pokrojone z przyprawą kebab/gyros kotlety z piersi lub schabu ( dla tadycjonalistów) roladki z piersi kurczaka np ze szpinakiem i serem
tort z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną na biszkopcie
placek drożdżowy z owocem sernik z czekoladą lub sernik na zimno
Oj, tak tuż po serii przygotowań świątecznych to mało kto ma wenę.. Zacznę od końca: jeśli tort, to następnie sernik na zimno i może ciasto z owocami mięsa: upiec indyka (choćby filet, nie całość), roladki lub zrazy z wołowego, pieczeń rzymska (ja lubię bez jaja) lub wieprzowina słodko-kwaśna dodałabym coś z rybą - np.faszerowaną lub choćby nieśmiertelny pieczony łosoś zupy: gulaszowa lub krem z groszka, ewent. pieczarek sałatki i surówki to chyba najłatwiej - dużo ich do wyboru do koloru
Sałatka 1. z brokułów: 1 obgotowany brokuł podzielić na różyczki, ser feta w kostkę, polać sosem jogurtowym, posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi i można ubogacić cząstkami pomidora i jajka
2. z pomarańczy pomarańcze w plastry, na to drobniutko pokrojona czerwona papryka, dymka ze szczypiorkiem, grubo mielony pieprz i sól, oliwa do skropienia
Mięsa: 1.zwijka z piersi z brokułem i fetą 2. Schab pieczony z morelą w galarecie 3. pałki kurczaka faszerowane kaszą gryczaną i ryżem z marchewką
Z pałek usuwam kość, gotuję osobno równe porcje kaszy i ryżu, do wystudzonych dodaję tartą na jarzynkę marchew, surowe jako i drobno krojone kawalki mięsa, które odeszło z kością, przyprawiam i napełniam tym farszem pałki i do piekarnika na ok godz.
200g ciemnej czekolady (kuwertury np. z lidla, zwykla czasem zle sie topi) 200g masla 200g cukru Wszystko razem roztopic na malym ogniu. Ostudzic, wbic 4 cale jajka, wymieszac.
Piec ok. 40 minut w 180 st. C.
Lepiej upiec dzien wczesniej i schlodzic w lodowce.
@chabrowa to porcja na zwykla tortownice, albo mala kwadratowa foremke. Jest niskie, ale bardzo sycace, mysle, ze ok 12 porcji wyjdzie. @Megan troche bardziej niz klasyczne brownie.
Mysle, ze powinnas zastanowic sie nad "przekrojem" gosci. Czy sa dzieci? Osoby starsze? Wegetarianie? Jesli np. sa jw, to ja bym zrobila jedna najprostsza zupe typu rosół (zwykle wszystkim dzieciom smakuje a i dorosli nie wzgardza lub ewentualnie czysta pomidorowa na rosole + druga typu krem z dyni, krem z pora lub brokuła z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami (nie na wywarze z miesa). Na drugie jedno mieso "bezpieczne" - jak masz kogos do pomocy w smazeniu to typu panierowane schabowe lub z piersi, jak nie bardzo to pieczony kurczak lub same udka z kurczaka. Drugie mieso moze byc bardziej wymyslne - ja np. lubie schab z suszonymi morelami lub śliwkami, moga byc jakies rolady itp. To wszystko podgrzewa sie samo, trzeba tylko wyłozyc, pokroic itp. Wegetarianie bywaj wiekszym wyzwaniem, chyba, ze jedza ryby, to np. kawalek pieczonego łososia lub inna ryba pieczona w papierze (kawalek ryby lub cala zawija sie w papier do pieczenia i tak piecze - nie dusi sie tak jak w folii i nie wysycha jak luzem). Z ciast tez warto uwzglednic, ze niektórzy nie jadaja np. owoców w kremie, albo nienawidza serników (u mnie tak jest , wiec najbardziej odpowiada im proste ciasto typu np. marchewkowe lub dyniowe z polewa czekoladową, piernik z foremki, jogurtowe itp. Oczywiscie do tego tort, u mnie najbardziej porządany jest prosty - biszkopt, przekładany śmietana z owocami (z puszki lub świeżymi) + na wierzch polewa z czekolady.
Kochane, ślinianki na wysokości pięt mam Litości!!! Nawet po świętach "> Ale sama dorzucę... Polędwiczki po madrycku. 1 cebula- drobno pokroić w kostkę + 2 ząbki czosnku -j.w. + 2 gałązki natki pietruszki- j.w. + 1,5 łyżeczki słodkiej papryki + sól +pieprz+ tyle oliwy żeby składniki się skleiły (ok. 2 łyżeczki), nie za dużo. Ok. 400 g polędwicy pokroić na talarki mniej więcej ok.1,5 cm.(nie rozbijać!!!) Obtoczyć w tym co wcześniej przygotowane. Ja wkładam do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Możne dać kilka kropel oliwy na dno. Musi być oliwa- olej nadaje inny smak. Jak otoczki zostaje to włożyć resztę do naczynia z polędwicą. Nagrzać piekarnik do 210 st C i piec 13 min. z każdej strony. Smacznego :-*
No wlasnie, jak ma byc wiosennie, to raczej lekko. Troche bym odpuscila mieso, a dala np. ryby. Bardzo szybki i wykwintny sposob mam na lososia. Kawalek zawija sie w papier do pieczenia (kazda porcja to taki pakuneczek), do srodka daje troche ziol, plasterek cytryny, kawalek masla, pieprz cytrynowy. Na ok 15-20 minut do pieca dac i wsio. Moim gosciom zawsze smakowalo.
Komentarz
jakies 16-20 ludzia.
Szybkie i bardzo smaczne.
mięsa :
piersi kurczaka drobno pokrojone z przyprawą kebab/gyros
kotlety z piersi lub schabu ( dla tadycjonalistów)
roladki z piersi kurczaka np ze szpinakiem i serem
tort z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną na biszkopcie
placek drożdżowy z owocem
sernik z czekoladą lub sernik na zimno
żeberka w sosie słodko kwasnym z przepisu IrenyB
pieczone udka z kurczaka
mizeria,
marchewka z pomarańczą lub pekińska z brzoskwinią (też od IrenyB)
ciasto koniecznie z owocami i galaretką ! jak ma być świeżo i wiosennie
Zacznę od końca:
jeśli tort, to następnie sernik na zimno i może ciasto z owocami
mięsa: upiec indyka (choćby filet, nie całość), roladki lub zrazy z wołowego, pieczeń rzymska (ja lubię bez jaja) lub wieprzowina słodko-kwaśna
dodałabym coś z rybą - np.faszerowaną lub choćby nieśmiertelny pieczony łosoś
zupy: gulaszowa lub krem z groszka, ewent. pieczarek
sałatki i surówki to chyba najłatwiej - dużo ich do wyboru do koloru
1. z brokułów:
1 obgotowany brokuł podzielić na różyczki, ser feta w kostkę, polać sosem jogurtowym, posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi i można ubogacić cząstkami pomidora i jajka
2. z pomarańczy
pomarańcze w plastry, na to drobniutko pokrojona czerwona papryka, dymka ze szczypiorkiem, grubo mielony pieprz i sól, oliwa do skropienia
Mięsa:
1.zwijka z piersi z brokułem i fetą
2. Schab pieczony z morelą w galarecie
3. pałki kurczaka faszerowane kaszą gryczaną i ryżem z marchewką
..
pierwszy raz czytam o czymś takim a brzmi zachęcająco !
musze i to uwzględnić.
@Maciejka dawaj przepis na pieczony fenkul.co żeś tam ladowala?
na ciasto tez dawaj
Na goracy jeszcze wrzucic kawalek masla, zeby sie roztopil
Dodac:
czosnek
czarne oliwki
pomidorki koktajlowe
Przyprawy:
Oliwa
Tymianek
Pieprz, sol
Troche octu balsamico
Piec ok 30-40 min w ok 200st C.
200g ciemnej czekolady (kuwertury np. z lidla, zwykla czasem zle sie topi)
200g masla
200g cukru
Wszystko razem roztopic na malym ogniu.
Ostudzic, wbic 4 cale jajka, wymieszac.
Piec ok. 40 minut w 180 st. C.
Lepiej upiec dzien wczesniej i schlodzic w lodowce.
a ile porcji tego czekoladowego?
tzn ile wychodzi z tych proporcji?
@Megan troche bardziej niz klasyczne brownie.
moze komus jeszcze cos..
Ale sama dorzucę...
Polędwiczki po madrycku.
1 cebula- drobno pokroić w kostkę + 2 ząbki czosnku -j.w. + 2 gałązki natki pietruszki- j.w. + 1,5 łyżeczki słodkiej papryki + sól +pieprz+ tyle oliwy żeby składniki się skleiły (ok. 2 łyżeczki), nie za dużo.
Ok. 400 g polędwicy pokroić na talarki mniej więcej ok.1,5 cm.(nie rozbijać!!!)
Obtoczyć w tym co wcześniej przygotowane. Ja wkładam do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Możne dać kilka kropel oliwy na dno. Musi być oliwa- olej nadaje inny smak. Jak otoczki zostaje to włożyć resztę do naczynia z polędwicą. Nagrzać piekarnik do 210 st C i piec 13 min. z każdej strony.
Smacznego :-*
Bardzo szybki i wykwintny sposob mam na lososia. Kawalek zawija sie w papier do pieczenia (kazda porcja to taki pakuneczek), do srodka daje troche ziol, plasterek cytryny, kawalek masla, pieprz cytrynowy. Na ok 15-20 minut do pieca dac i wsio. Moim gosciom zawsze smakowalo.
Jakby to tylko ode mnie (i dla mnie zalezalo), to bylo by lekko i zdecydowanie mniej.
Ale poniewaz to rowniez goscie moich rodzicow i to TRADYCJONALISCI (mieso i najlepiej schab, to obowiazkowo), wiec to rowniez musze uwzglednic
ja na razie z rodzicami mieszkam.
I powiedzmy, ze chwilowo nie mam sily ich przekonywac.
Tzn. robie to, ale malymi kroczkami - dlatego to ja w wiekszosci bede gotowac i przemycac co nieco
A nie ma wodzie z nie słodkim jabłkiem:/;)