krupnik z jaglanką, cukinią i kalarepką i górą koperku kremy - szpinakowy, brokułowy, cukiniowy ziemniaczana soczewica/pomidory by @AB :x pomidorowa i ogórkowa to pewnie banał
@Aneczka08 - przepis na zupę??? Toż się wkłada do gara to, z czego ma być zupa, gotuje i już! Do pokrzywowej pasują jarzyny (tylko mało marchewki, bo kolor popsuje, a dużo białych i zielonych), ziemniaki, trochę masełka, dużo pokrzywy (można dodać inne zielska - lebioda, bluszczyk kurdybanek, szczaw, zielona pietruszka, szczypiorek itp). Na koniec wszystko zmiksować na gładko i już.
@Elunia robiłam zupę ze świeżych ogórków, bez serka topionego.
Ponieważ robię zupy "na oko" to nie podaję ile, czego tylko algorytm postępowania.
Cebule w całości gotować z marchewką, pietruszką (wywar) ziemniaki w kostkę dodać do wywaru, ogórki obrane zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle, dodać do zupy, gotować do miękkości, dodać śmietanę, doprawić solą i przyprawami do smaku, jak kto lubi.
W tym roku jeszcze nie robiłam i spadła na mnie pomroczność , ale zamierzam w tym tyg zrobić. No gniazda out, male kawałeczki, smażę na maśle , dalej blender plus rosół.
zupe ze swiezych ogórków robie tak: marchew, pietruszka, seler we wiórki, por w półplasterki- podduszam na maśle albo oleju jakimś zalewam wodą, zagotowuję, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, po 10 minutach startewgrube wiórki ogórki(gruntowy, zeskórką trę), gotuję 5-10minut, doprawiamsolą i pieprzem, dodaję dużooooo koperku
Ja eksperymentuję z zupami. A oto moja zupa z cukinii (kabaczka) z kalafiorem i marchewką. Wodę (1,5 l) z łyżką soli gotuję z dwiema małymi cebulkami. Do wrzątku dodaję 2 obrane ze skórki, wydrążone, pokrojone w kostkę (1cm) cukinie i różyczki kalafiora oraz marchewki pokrojone w talarki. Wszystko gotuję do miękkości z 2liściami laurowymi, zieleniną poszatkowaną (natka pietruszki, zielona cebulka) i szczyptą pieprzu. Pod koniec gotowania dodaję łyżkę masła. Gdy zupa za gęsta- dolewam wody.
@Marzena33 robię podobnie, ale najpierw podsmażam cebulę, dodaję startą marchewkę i cukinię (ze skórką), kalafior, ziele i liść laurowy, czosnek, lekko solę, podsmażam, po chwili zalewam wodą, gotuję do miękkości, zieleninę kroję i wrzucam do wyłączonej już zupy, zostawiam pod przykryciem na kwadrans, żeby "doszła"
proszę o przepis na niebanalną łatwą smaczną zupę deo obiadu we dwoje drugie danie dzięki @Olesi mam ,teraz zupa i co tam jeszcze pasuje do eleganckiego ale z prostych składników obiadku
Paprykowa (Wszystko co sie da pokroić: w kostke) zesmażone i dobrzenie posolone 2 cebule i 4 papryki , pół kilo mięsa wieprzowego, zalać wodą i 1kg przecieru pomidorowego (passata), na koniec wrzucić ziemniaki i czosnek posiekany, 3-4 ząbki, oraz oregano i papryka słodka w proszku.
Robiłam jeszcze zupę porową ale nie potrafie określić proporcji. Zesmażone pory dusi się z kawałkami kurczaka i serkiem topionym (sporo), zalewa wodą,wrzuca pietruszke, marchewke, selera dla aromatu, dodaje ziemniaczków w kostke, na koniec śmietana i dużo, dużo koperku.
kurkowa pyszna. U nas kurki jeszcze dość tanie. Z tego przepisu robię. Z makaronem lubię. I zostawiam warzywa z wywaru zwłaszcza marchew, seler i pietruszke.
zupa "oszczędnościowa" czyli jak na koncie wieje chłodem ziemniaki i marchew (ilość dowolna ja daję po 5) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, potem blenduję i dodaję dużo zielonego np: pietruszki dobre z suchym chlebem B-)
A ja się pochwalę pomidorową - przepis prosty, nic takiego wymyślnego - nie mniej zawsze wychodzi. Duży garnek wody 3,5 do 4 litrów wywar rosołowy lub 2 kostki rosołku ekologicznego 2 słoiczki koncentratu pomidorowego lub jeden duży 30% (najlepszy Pudliszki lub Łowicz - bo nie dają kwasu) Można dodać świeże pomidory bez skórki do gotowania, a potem je wyłowić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków po czym pulpę zatopić znów. 1 łyżka ryżu dla posmaku 1-2 cenule kilka ząbków czosnku __________ w/w gotujemy Na sam koniec dodajemy pół kostki masła lub całą oraz 1 większe opakowanie śmietany. Osobno oczywiście gotujemy wg uznania makaron lub ryż lub grzanki.
Komentarz
pomidorowo-soczewicowy krem
cebulowa z soczewica
kremy - szpinakowy, brokułowy, cukiniowy
ziemniaczana
soczewica/pomidory by @AB :x
pomidorowa i ogórkowa to pewnie banał
robiłam raz i średnio mi wyszła.
Ma ktoś może sprawdzony sposób? jakiś sekret?:>
Ponieważ robię zupy "na oko" to nie podaję ile, czego tylko algorytm postępowania.
Cebule w całości gotować z marchewką, pietruszką (wywar)
ziemniaki w kostkę dodać do wywaru, ogórki obrane zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle, dodać do zupy, gotować do miękkości, dodać śmietanę, doprawić solą i przyprawami do smaku, jak kto lubi.
Koleżanka robi super i ona je wpierw dusi, żeby zredukować..
ale jak to krok po kroku uczynić?
No gniazda out, male kawałeczki, smażę na maśle , dalej blender plus rosół.
włoszczyzna mi się twardsza wydawała... no to może spróbuję:D
az jakich pomidorów? w warzywniaku na przeciwko jest chyba z 8 róznych rodzajów...
marchew, pietruszka, seler we wiórki, por w półplasterki- podduszam na maśle albo oleju jakimś
zalewam wodą, zagotowuję, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, po 10 minutach startewgrube wiórki ogórki(gruntowy, zeskórką trę), gotuję 5-10minut, doprawiamsolą i pieprzem, dodaję dużooooo koperku
A oto moja zupa z cukinii (kabaczka) z kalafiorem i marchewką.
Wodę (1,5 l) z łyżką soli gotuję z dwiema małymi cebulkami. Do wrzątku dodaję 2 obrane ze skórki, wydrążone, pokrojone w kostkę (1cm) cukinie i różyczki kalafiora oraz marchewki pokrojone w talarki. Wszystko gotuję do miękkości z 2liściami laurowymi, zieleniną poszatkowaną (natka pietruszki, zielona cebulka) i szczyptą pieprzu. Pod koniec gotowania dodaję łyżkę masła. Gdy zupa za gęsta- dolewam wody.
(Wszystko co sie da pokroić: w kostke)
zesmażone i dobrzenie posolone 2 cebule i 4 papryki , pół kilo mięsa wieprzowego, zalać wodą i 1kg przecieru pomidorowego (passata), na koniec wrzucić ziemniaki i czosnek posiekany, 3-4 ząbki, oraz oregano i papryka słodka w proszku.
Zesmażone pory dusi się z kawałkami kurczaka i serkiem topionym (sporo), zalewa wodą,wrzuca pietruszke, marchewke, selera dla aromatu, dodaje ziemniaczków w kostke, na koniec śmietana i dużo, dużo koperku.
ziemniaki i marchew (ilość dowolna ja daję po 5) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, potem blenduję i dodaję dużo zielonego np: pietruszki
dobre z suchym chlebem B-)
Duży garnek wody 3,5 do 4 litrów
wywar rosołowy lub 2 kostki rosołku ekologicznego
2 słoiczki koncentratu pomidorowego lub jeden duży 30% (najlepszy Pudliszki lub Łowicz - bo nie dają kwasu)
Można dodać świeże pomidory bez skórki do gotowania, a potem je wyłowić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków po czym pulpę zatopić znów.
1 łyżka ryżu dla posmaku
1-2 cenule
kilka ząbków czosnku
__________ w/w gotujemy
Na sam koniec dodajemy pół kostki masła lub całą oraz 1 większe opakowanie śmietany.
Osobno oczywiście gotujemy wg uznania makaron lub ryż lub grzanki.