@Aneczka08 - przepis na zupę??? Toż się wkłada do gara to, z czego ma być zupa, gotuje i już! Do pokrzywowej pasują jarzyny (tylko mało marchewki, bo kolor popsuje, a dużo białych i zielonych), ziemniaki, trochę masełka, dużo pokrzywy (można dodać inne zielska - lebioda, bluszczyk kurdybanek, szczaw, zielona pietruszka, szczypiorek itp). Na koniec wszystko zmiksować na gładko i już.
@Elunia robiłam zupę ze świeżych ogórków, bez serka topionego.
Ponieważ robię zupy "na oko" to nie podaję ile, czego tylko algorytm postępowania.
Cebule w całości gotować z marchewką, pietruszką (wywar) ziemniaki w kostkę dodać do wywaru, ogórki obrane zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle, dodać do zupy, gotować do miękkości, dodać śmietanę, doprawić solą i przyprawami do smaku, jak kto lubi.
W tym roku jeszcze nie robiłam i spadła na mnie pomroczność , ale zamierzam w tym tyg zrobić. No gniazda out, male kawałeczki, smażę na maśle , dalej blender plus rosół.
Ja eksperymentuję z zupami. A oto moja zupa z cukinii (kabaczka) z kalafiorem i marchewką. Wodę (1,5 l) z łyżką soli gotuję z dwiema małymi cebulkami. Do wrzątku dodaję 2 obrane ze skórki, wydrążone, pokrojone w kostkę (1cm) cukinie i różyczki kalafiora oraz marchewki pokrojone w talarki. Wszystko gotuję do miękkości z 2liściami laurowymi, zieleniną poszatkowaną (natka pietruszki, zielona cebulka) i szczyptą pieprzu. Pod koniec gotowania dodaję łyżkę masła. Gdy zupa za gęsta- dolewam wody.
proszę o przepis na niebanalną łatwą smaczną zupę deo obiadu we dwoje drugie danie dzięki @Olesi mam ,teraz zupa i co tam jeszcze pasuje do eleganckiego ale z prostych składników obiadku
Paprykowa (Wszystko co sie da pokroić: w kostke) zesmażone i dobrzenie posolone 2 cebule i 4 papryki , pół kilo mięsa wieprzowego, zalać wodą i 1kg przecieru pomidorowego (passata), na koniec wrzucić ziemniaki i czosnek posiekany, 3-4 ząbki, oraz oregano i papryka słodka w proszku.
Robiłam jeszcze zupę porową ale nie potrafie określić proporcji. Zesmażone pory dusi się z kawałkami kurczaka i serkiem topionym (sporo), zalewa wodą,wrzuca pietruszke, marchewke, selera dla aromatu, dodaje ziemniaczków w kostke, na koniec śmietana i dużo, dużo koperku.
kurkowa pyszna. U nas kurki jeszcze dość tanie. Z tego przepisu robię. Z makaronem lubię. I zostawiam warzywa z wywaru zwłaszcza marchew, seler i pietruszke.
zupa "oszczędnościowa" czyli jak na koncie wieje chłodem ziemniaki i marchew (ilość dowolna ja daję po 5) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, potem blenduję i dodaję dużo zielonego np: pietruszki dobre z suchym chlebem B-)
A ja się pochwalę pomidorową - przepis prosty, nic takiego wymyślnego - nie mniej zawsze wychodzi. Duży garnek wody 3,5 do 4 litrów wywar rosołowy lub 2 kostki rosołku ekologicznego 2 słoiczki koncentratu pomidorowego lub jeden duży 30% (najlepszy Pudliszki lub Łowicz - bo nie dają kwasu) Można dodać świeże pomidory bez skórki do gotowania, a potem je wyłowić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków po czym pulpę zatopić znów. 1 łyżka ryżu dla posmaku 1-2 cenule kilka ząbków czosnku __________ w/w gotujemy Na sam koniec dodajemy pół kostki masła lub całą oraz 1 większe opakowanie śmietany. Osobno oczywiście gotujemy wg uznania makaron lub ryż lub grzanki.
Zupa z mięskiem? Rozpusta! ;-) Zupy na wodzie robię. Czasem dorzucę łyżkę (nie kostkę!) masła albo cebulkę zrumienioną na oliwie. Na duży garnek. Znaczy się - 8-9 litrów. Tak 4-litrowy, to u mnie by na przystawkę zjedli. Ostatnio do trzech podrośniętych żarłocznych braci dołączył jeszcze żarłoczny ES - ma rok, a zjeść już potrafi jak stary chłop. Generalnie, u nas towarzystwo raczej żarte jest. Mięsko u nas w zupie bywa od święta - szynka i kiełbasa w barszczu wielkanocnym, kiełbasa w żurku w wielkanocny poniedziałek i kura w rosole przy okazji chrzcin lub przyjęcia komunijnego. Na co dzień - jarzyny i kasze muszą wystarczyć.
Jak przyprawiacie zupy bez miecha? Jak bym nie robiła wychodzi bez smaku... Daję dużo warzyw, majeranek, liść, ziele, sól pieprz i czegoś brakuje. Czy jak piszecie podsmazyc to musi być na patelni czy wystarczy podlac olejem w garnku i też się podsmazy? Bez wpływu na smak? Nie chce mi się dwu naczyń zmywac. Może powinnam przenieść post do szeregu głupich pytań hehe. Bez kości lub zasmazki nie umiem zrobić smacznej zupy. Może jakiś postawowy błąd popełniam.
@karolinamika - zdarza mi się podsmażać cebulę w garnku, w którym potem gotuję zupę. Rozgrzewam na dnie garnka oliwę, podsmażam na niej cebulę, dorzucam resztę włoszczyzny, chwile smażę i zalewam wodą, dorzucam liść laurowy i ziele angielskie i mam bazę na zupę. Z przypraw ziołowych do zupy, bardzo lubię cząber i czosnek niedźwiedzi.
Komentarz
robiłam raz i średnio mi wyszła.
Ma ktoś może sprawdzony sposób? jakiś sekret?:>
Ponieważ robię zupy "na oko" to nie podaję ile, czego tylko algorytm postępowania.
Cebule w całości gotować z marchewką, pietruszką (wywar)
ziemniaki w kostkę dodać do wywaru, ogórki obrane zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle, dodać do zupy, gotować do miękkości, dodać śmietanę, doprawić solą i przyprawami do smaku, jak kto lubi.
Koleżanka robi super i ona je wpierw dusi, żeby zredukować..
ale jak to krok po kroku uczynić?
No gniazda out, male kawałeczki, smażę na maśle , dalej blender plus rosół.
włoszczyzna mi się twardsza wydawała... no to może spróbuję:D
az jakich pomidorów? w warzywniaku na przeciwko jest chyba z 8 róznych rodzajów...
A oto moja zupa z cukinii (kabaczka) z kalafiorem i marchewką.
Wodę (1,5 l) z łyżką soli gotuję z dwiema małymi cebulkami. Do wrzątku dodaję 2 obrane ze skórki, wydrążone, pokrojone w kostkę (1cm) cukinie i różyczki kalafiora oraz marchewki pokrojone w talarki. Wszystko gotuję do miękkości z 2liściami laurowymi, zieleniną poszatkowaną (natka pietruszki, zielona cebulka) i szczyptą pieprzu. Pod koniec gotowania dodaję łyżkę masła. Gdy zupa za gęsta- dolewam wody.
(Wszystko co sie da pokroić: w kostke)
zesmażone i dobrzenie posolone 2 cebule i 4 papryki , pół kilo mięsa wieprzowego, zalać wodą i 1kg przecieru pomidorowego (passata), na koniec wrzucić ziemniaki i czosnek posiekany, 3-4 ząbki, oraz oregano i papryka słodka w proszku.
Zesmażone pory dusi się z kawałkami kurczaka i serkiem topionym (sporo), zalewa wodą,wrzuca pietruszke, marchewke, selera dla aromatu, dodaje ziemniaczków w kostke, na koniec śmietana i dużo, dużo koperku.
ziemniaki i marchew (ilość dowolna ja daję po 5) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, potem blenduję i dodaję dużo zielonego np: pietruszki
dobre z suchym chlebem B-)
Duży garnek wody 3,5 do 4 litrów
wywar rosołowy lub 2 kostki rosołku ekologicznego
2 słoiczki koncentratu pomidorowego lub jeden duży 30% (najlepszy Pudliszki lub Łowicz - bo nie dają kwasu)
Można dodać świeże pomidory bez skórki do gotowania, a potem je wyłowić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków po czym pulpę zatopić znów.
1 łyżka ryżu dla posmaku
1-2 cenule
kilka ząbków czosnku
__________ w/w gotujemy
Na sam koniec dodajemy pół kostki masła lub całą oraz 1 większe opakowanie śmietany.
Osobno oczywiście gotujemy wg uznania makaron lub ryż lub grzanki.
Rozpusta! ;-)
Zupy na wodzie robię. Czasem dorzucę łyżkę (nie kostkę!) masła albo cebulkę zrumienioną na oliwie. Na duży garnek. Znaczy się - 8-9 litrów. Tak 4-litrowy, to u mnie by na przystawkę zjedli. Ostatnio do trzech podrośniętych żarłocznych braci dołączył jeszcze żarłoczny ES - ma rok, a zjeść już potrafi jak stary chłop. Generalnie, u nas towarzystwo raczej żarte jest.
Mięsko u nas w zupie bywa od święta - szynka i kiełbasa w barszczu wielkanocnym, kiełbasa w żurku w wielkanocny poniedziałek i kura w rosole przy okazji chrzcin lub przyjęcia komunijnego. Na co dzień - jarzyny i kasze muszą wystarczyć.
Czy jak piszecie podsmazyc to musi być na patelni czy wystarczy podlac olejem w garnku i też się podsmazy? Bez wpływu na smak? Nie chce mi się dwu naczyń zmywac. Może powinnam przenieść post do szeregu głupich pytań hehe. Bez kości lub zasmazki nie umiem zrobić smacznej zupy. Może jakiś postawowy błąd popełniam.
Z przypraw ziołowych do zupy, bardzo lubię cząber i czosnek niedźwiedzi.