Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Zupy

Nie mam już pomysłów obiadowych.
Po operacji najlepiej "wchodzą" mi zupy.
Macie jakieś fajne przepisy?
«1

Komentarz

  • teraz szczawiowa.
  • Były w zeszłym tygodniu.
  • pomidorowa/rosół/pomidorowa/rosół no moze krupni - tyle dla moich dzieci ;)
  • cukiniowy krem, szpinakowy, porowy, brokułowy lub z dowolnej kombinacji tych warzyw, z jaglanką, owsianka albo ziemniakiem

    pomidorowo-soczewicowy krem

    cebulowa z soczewica
  • Krem z pieczonej papryki
  • kminkowa
  • dajcie przepis na pokrzywową jutro jedziemy zbierać pokrzywy:-)
  • krupnik z jaglanką, cukinią i kalarepką i górą koperku
    kremy - szpinakowy, brokułowy, cukiniowy
    ziemniaczana
    soczewica/pomidory by @AB :x
    pomidorowa i ogórkowa to pewnie banał :)
  • @Aneczka08 - przepis na zupę??? Toż się wkłada do gara to, z czego ma być zupa, gotuje i już! Do pokrzywowej pasują jarzyny (tylko mało marchewki, bo kolor popsuje, a dużo białych i zielonych), ziemniaki, trochę masełka, dużo pokrzywy (można dodać inne zielska - lebioda, bluszczyk kurdybanek, szczaw, zielona pietruszka, szczypiorek itp). Na koniec wszystko zmiksować na gładko i już.
  • zupa ze świeżych pomidorów.

    robiłam raz i średnio mi wyszła.

    Ma ktoś może sprawdzony sposób? jakiś sekret?:>
  • @Katarzyna wołają o zupę ze świeżych pomidorów!
  • @Elunia robiłam zupę ze świeżych ogórków, bez serka topionego.

    Ponieważ robię zupy "na oko" to nie podaję ile, czego tylko algorytm postępowania.

    Cebule w całości gotować z marchewką, pietruszką (wywar)
    ziemniaki w kostkę dodać do wywaru, ogórki obrane zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle, dodać do zupy, gotować do miękkości, dodać śmietanę, doprawić solą i przyprawami do smaku, jak kto lubi.
  • @Dorotak, po pierwsze muszą być smaczne pomidory.
    Koleżanka robi super i ona je wpierw dusi, żeby zredukować..
  • miałam te takie podłużne... śliwkowe, z warzywniaka, smaczne, dojrzałe.

    ale jak to krok po kroku uczynić?
  • W tym roku jeszcze nie robiłam i spadła na mnie pomroczność , ale zamierzam w tym tyg zrobić.
    No gniazda out, male kawałeczki, smażę na maśle , dalej blender plus rosół.
  • najpierw pomidory potem włoszczyznę?

    włoszczyzna mi się twardsza wydawała... no to może spróbuję:D

    az jakich pomidorów? w warzywniaku na przeciwko jest chyba z 8 róznych rodzajów...
  • zupe ze swiezych ogórków robie tak:
    marchew, pietruszka, seler we wiórki, por w półplasterki- podduszam na maśle albo oleju jakimś
    zalewam wodą, zagotowuję, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, po 10 minutach startewgrube wiórki ogórki(gruntowy, zeskórką trę), gotuję 5-10minut, doprawiamsolą i pieprzem, dodaję dużooooo koperku
  • Ja eksperymentuję z zupami.
    A oto moja zupa z cukinii (kabaczka) z kalafiorem i marchewką.
    Wodę (1,5 l) z łyżką soli gotuję z dwiema małymi cebulkami. Do wrzątku dodaję 2 obrane ze skórki, wydrążone, pokrojone w kostkę (1cm) cukinie i różyczki kalafiora oraz marchewki pokrojone w talarki. Wszystko gotuję do miękkości z 2liściami laurowymi, zieleniną poszatkowaną (natka pietruszki, zielona cebulka) i szczyptą pieprzu. Pod koniec gotowania dodaję łyżkę masła. Gdy zupa za gęsta- dolewam wody.
  • @Marzena33 robię podobnie, ale najpierw podsmażam cebulę, dodaję startą marchewkę i cukinię (ze skórką), kalafior, ziele i liść laurowy, czosnek, lekko solę, podsmażam, po chwili zalewam wodą, gotuję do miękkości, zieleninę kroję i wrzucam do wyłączonej już zupy, zostawiam pod przykryciem na kwadrans, żeby "doszła"
  • proszę o przepis na niebanalną łatwą smaczną zupę deo obiadu we dwoje drugie danie dzięki @Olesi mam ,teraz zupa i co tam jeszcze pasuje do eleganckiego ale z prostych składników obiadku
  • Paprykowa
    (Wszystko co sie da pokroić: w kostke)
    zesmażone i dobrzenie posolone 2 cebule i 4 papryki , pół kilo mięsa wieprzowego, zalać wodą i 1kg przecieru pomidorowego (passata), na koniec wrzucić ziemniaki i czosnek posiekany, 3-4 ząbki, oraz oregano i papryka słodka w proszku.
  • Robiłam jeszcze zupę porową ale nie potrafie określić proporcji.
    Zesmażone pory dusi się z kawałkami kurczaka i serkiem topionym (sporo), zalewa wodą,wrzuca pietruszke, marchewke, selera dla aromatu, dodaje ziemniaczków w kostke, na koniec śmietana i dużo, dużo koperku.
  • @mańka robi rewelacyjną kremową zupę porową. Bez serka topionego, ale za to z podpieczonymi, drobno pokrojonymi grzankami,
  • kurkowa pyszna. U nas kurki jeszcze dość tanie. Z tego przepisu robię. Z makaronem lubię. I zostawiam warzywa z wywaru zwłaszcza marchew, seler i pietruszke.
  • zupa "oszczędnościowa" czyli jak na koncie wieje chłodem :)
    ziemniaki i marchew (ilość dowolna ja daję po 5) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, potem blenduję i dodaję dużo zielonego np: pietruszki
    dobre z suchym chlebem B-)
  • Kryzysowe, to zacierkowa, ryżanka lub krupnik.
  • u nas krupnik musi być z mięskiem - więc już nie oszczędnościowa
  • Marchewkowa! Albo cebulowa (ale taka zwykla, nie francuska) z grzankami z suchego chleba;-)
  • A ja się pochwalę pomidorową - przepis prosty, nic takiego wymyślnego - nie mniej zawsze wychodzi.
    Duży garnek wody 3,5 do 4 litrów
    wywar rosołowy lub 2 kostki rosołku ekologicznego
    2 słoiczki koncentratu pomidorowego lub jeden duży 30% (najlepszy Pudliszki lub Łowicz - bo nie dają kwasu)
    Można dodać świeże pomidory bez skórki do gotowania, a potem je wyłowić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków po czym pulpę zatopić znów.
    1 łyżka ryżu dla posmaku
    1-2 cenule
    kilka ząbków czosnku
    __________ w/w gotujemy
    Na sam koniec dodajemy pół kostki masła lub całą oraz 1 większe opakowanie śmietany.
    Osobno oczywiście gotujemy wg uznania makaron lub ryż lub grzanki.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.