Ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem. Czosnek (całą główkę) przekroić na pol, dodać trochę słodkiej papryki i gotować. Długo to trwało, już nie pamiętam dokładnie, ale z 40minut chyba. A, ważne! Przed gotowaniem w innym garnku zagotować wodę i we wrzątku zamoczyć 3 razy ośmiornicę a potem dopiero ją włożyć do właściwego garnka z przyprawiona wodą i gotować. Po ugotowaniu pokroić na kawaleczki, pokropić oliwą z oliwek i posypać papryką w proszku. I nic więcej! To tak delikatne mięsko, że nie można przesadzić z przyprawianiem.
Będzie stosunkowo miękka i elastyczna. Sprawdź przed gotowaniem, czy ma usunięty narząd gębowy. Takie dwie ostre łuski w tej dziurce od spodu. I porządnie pościągaj ewentualne błony na wewnętrznej stronie brzucha.
Osmiornica jest piekna! Ale... Nie smakuje tak dobrze jak wygląda. ;-) Wierzchnia warstwa, taka niby skora, w konsystencji nie do przebrnięcia. Białe mięsko ok, ale... ten-tego nie urywa. Jakby gdzies mi podano to spoko, zjem, ale sama juz robic nie będę.
PS. Blon nie bylo (a moze jednak byly i zostaly pod postacią "skory"?) pyska tez nie.
No właśnie tak to już z ośmiornicą jest -albo się ją polubi od pierwszego gryza, albo nie. Skoro skóra była twarda, to znaczy, że mogła się gotować dłużej...
Pooglądałam troche filmików. Jest tego mnóstwo w necie. Mozna ją przyrządzić na wiele sposobów. Na razie oczysciłam toto (świeża) i wrzuciłam do przemrożenia.
Przeczytaj, co napisałam wyżej. Najlepiej pulpo przygotowują w Galicji ( tej hiszpańskiej) Jak nie masz przekonania do moich instrukcji, to szukaj na YT: "pulpo gallego"
Podoba mi sie taki przepis jednego gościa, gdzie najpierw gotuje te osmiornice z czosnkiem, czerwonym winem oliwą, lisciie laurowym i chili. Potem marynuje w sosie z oliwy, soku z cytryny i pasty hariissa. Pytanie czy zamiadt tej pasty moge uzyc czerwonego ostrego pesto? Osmiorniczki mam dwie, nieduże...
Komentarz
Po ugotowaniu pokroić na kawaleczki, pokropić oliwą z oliwek i posypać papryką w proszku.
I nic więcej!
To tak delikatne mięsko, że nie można przesadzić z przyprawianiem.
B-)
Na pewno napisze :-)
Sprawdź przed gotowaniem, czy ma usunięty narząd gębowy. Takie dwie ostre łuski w tej dziurce od spodu. I porządnie pościągaj ewentualne błony na wewnętrznej stronie brzucha.
Osmiornica jest piekna!
Ale... Nie smakuje tak dobrze jak wygląda. ;-)
Wierzchnia warstwa, taka niby skora, w konsystencji nie do przebrnięcia. Białe mięsko ok, ale... ten-tego nie urywa. Jakby gdzies mi podano to spoko, zjem, ale sama juz robic nie będę.
PS. Blon nie bylo (a moze jednak byly i zostaly pod postacią "skory"?) pyska tez nie.
NB: przyznam żem podła: mój mąż jednak zjedł, z nienacka jednego ślimaka. )
Na razie oczysciłam toto (świeża) i wrzuciłam do przemrożenia.
Schab drozszy niż ośmiornica.
A tak w ogóle to moi mie przepadają za schabem.
Najlepiej pulpo przygotowują w Galicji ( tej hiszpańskiej)
Jak nie masz przekonania do moich instrukcji, to szukaj na YT: "pulpo gallego"
Osmiorniczki mam dwie, nieduże...