Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

przetworowe must have .

edytowano lipca 2015 w Kuchnia
wpisujcie, najlepiej z przepisami....
«1

Komentarz

  • Kiszone ogórki.
    Powidła śliwkowe.
    Kiszona kapusta.
    Innych nie robię. Kiedyś jeszcze pomidory, ostatnio już nie. Nie bawię się w kompoty, dżemy, soki, musy, przeciery, sałatki, warzywa w słoikach. Korzystamy na maksa z wszystkiego w sezonie. Jeszcze jak mam możliwość, to mrożę sobie trochę papryki i wydrelowanych wiśni.
  • a jak robisz kapuste kiszoną?
  • U mnie to pomidory są najbardziej wykorzystywane. I mus jabłkowy.
  • pomidory pelati bez skórki (potem do zupy, sosów do pizzy, itepe)
    powidła (do bigosu)
    tarte ogórki na ogórkową zupę
    konserwowa papryka

  • nie umiem przetworować, pozostaje mrożenie
  • @Aneczka08 jak robisz pomidory bez skórki?
  • Czy wiśnie trzeba drukować przed mrozeniem? Tzn czy pestka jakoś szkodzi zdrowiu?
    U nas najkonieczniejsze są tarte ogórki na zupę, synek zimą wypija kwas z tych ogórków:) reszta jak czas, siły i chęci pozwolą, zazwyczaj staram się po kilka sloiczkow roznosci zrobić. Kapustę kiszona robimy na bieżąco
  • Drylowac wiśnie miało być oczywiście, wkurza mnie ten tel
  • My mrozimy w sporych ilościach: cukinia, papryka, wiśnie, botwinka. Nie wiem czy coś jeszcze...kiedyś mroziliślmy fasolkę- ale śmierdziała myszami....więc tak jakoś...
  • Już sobie zdążyłam pomyśleć "no tak - drukować wiśnie - tyle się jeszcze muszę tych specjalistycznych pojęć nauczyć" ;))
  • @Basja parzę wrzątkim zdejmuję skórę, kro ję na połówki lub ćwiartki, upycham w słoichach, z koprem i czosnkiem zalewam wrzącą solanką (łyżka na litr), pasteryzuję 15 minut. Potem do zupy blenderuję cąłość, do sosu zaś same odsączone pomidory
  • Ogórki kiszone - całe i przecier na zupę
    Powidła śliwkowe (bez cukru)
    Mus jabłkowy i jabłkowo-gruszkowy (bez cukru)
    Przecier pomidorowy
    Suszone jabłka
    Kiszona kapusta
    Leczo
    Ajwar
    Inne w ilościach śladowych - papryka w occie, ogórki z czosnkiem w occie, śliwki w occie, czasem jakieś inne wynalazki.
    Nie robię dżemów, soków, kompotów ani innych słodzonych przetworów.
  • @apowojek czy cukinię przed mrozeniem obgotowujesz? Na daje się potem na leczo czy to taka raczej do zupy?
  • Pierwszy raz mrozimy, ale bez gotowania. Mam być do zupy gulaszowej, sosów, lecza...
  • Ja nie robię na sprzedaż
    Ja robię bo jestem w ciąży i MUUUUSSSSZZZĘĘĘĘĘ

    (nie wiem co ja potem z nimi zrobię...)
  • edytowano lipca 2015
    :( link nie istnieje
  • Katarzynamarta u mnie to samo:(
  • nie działa - ciekawe, kopiowałam z pliku "fajne linki z wd"
    musiał się gdzieś zagubić
  • Wystraszył się ten/ ta, co na sprzedaz miał/a robić:) kto tam najbardziej podejrzeń,any? :D
  • Może autor wątku go usunął?
  • Chyba chodzi o to, że nie można wątków sprzedażowych robić na forum, i wszystko się na privach toczy
  • @Jadwiga miała jakieś przetwory @Bea i nie wiem kto jeszcze
    @jukaa była oskarżona o nielegalny obrót zdechłymi rybami, ale się wyparła
  • nielegalny obrót zdechłymi rybami by mi sie podobał, tzn. mam namiar na człowieka od wędzonych, ale jakby jakis przemyt świeżych, to by było pieknie!
  • dzięki @Aneczka08. będę robić :)
  • @Aneczka08 ... jak sie robi tarte ogorki do sloikow?
    Ja mam duze ogorki bo nie zerwalam w pore . Do kiszenia troche za duze. Robilam salatke szwedzka ale jakos w tym roku nam nie poszla. Da sie z nich zrobic cos ? Np takie tarte na zupe ogorkowa?
  • A ja robie
    kiszone ogorki
    Mus jabkowy.
    Przeciery owocowe w stylu jezyny + jablka/marchewka/banan duzo przecierow
    Soki przecierowe jablkowo-marchwiowo-bananowe
    Suszone sliwki
    Suszone jablka
    Dzemy, powidla
    Soki wisniowe, truskawkowe, malinowe i z winogron jak sa winogrona
    Maliny w soku
    Salatka szwedzka
    Pomidory w formie przecieru w litrowych sloikach w ilosciach ogromnych
    Pqpryka marynowana
    Grzybki suszone i marynowane i mrozone
  • Marchewka banan? Jak? I do czego? I po co? w zimie pod dostatkiem marchewki i bananów; )
    A to ciekawe pierwsze słyszę o takim przetworze
  • http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ogorki-kiszone-na-zime-do-zupy-ogorkowej-4

    na przykład tak z tym, że ja po 3-4 dniach pasteryzuję bo nie mam chłodnej piwnicy
  • o, ja mam wspaniałą piwnicę, mogę przechowywać w zamian za pomoc w zrobieniu przetworów ;)
  • @aga---p - najprościej. Szatkuję kapustę, solę (10-15 dag soli na 10 kg kapuchy), mąż ubija. Jak mało soku, to dodaję słonej wody. Wszystko stoi w garze wielkim, wielkim ok. 4 dni. Musi być przyciśnięte czymś ciężkim, coby kapusta nie wystawała, tylko na górze na być sok. Potem przekładam do wielkich słoików, ubijam, musi być kapucha przykryta dobrze sokiem. Zakręcam i siup do piwnicy. Stoi wiele miesięcy bez problemu. Jak woda wyparowuje, bo mam ciepłą piwnicę, to dolewam słonej wody. Nie daję marchewki, kminku i innych rzeczy, sama kapusta i sól. I to jest pyszne!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.