Kiszone ogórki. Powidła śliwkowe. Kiszona kapusta. Innych nie robię. Kiedyś jeszcze pomidory, ostatnio już nie. Nie bawię się w kompoty, dżemy, soki, musy, przeciery, sałatki, warzywa w słoikach. Korzystamy na maksa z wszystkiego w sezonie. Jeszcze jak mam możliwość, to mrożę sobie trochę papryki i wydrelowanych wiśni.
Czy wiśnie trzeba drukować przed mrozeniem? Tzn czy pestka jakoś szkodzi zdrowiu? U nas najkonieczniejsze są tarte ogórki na zupę, synek zimą wypija kwas z tych ogórków:) reszta jak czas, siły i chęci pozwolą, zazwyczaj staram się po kilka sloiczkow roznosci zrobić. Kapustę kiszona robimy na bieżąco
My mrozimy w sporych ilościach: cukinia, papryka, wiśnie, botwinka. Nie wiem czy coś jeszcze...kiedyś mroziliślmy fasolkę- ale śmierdziała myszami....więc tak jakoś...
@Basja parzę wrzątkim zdejmuję skórę, kro ję na połówki lub ćwiartki, upycham w słoichach, z koprem i czosnkiem zalewam wrzącą solanką (łyżka na litr), pasteryzuję 15 minut. Potem do zupy blenderuję cąłość, do sosu zaś same odsączone pomidory
Ogórki kiszone - całe i przecier na zupę Powidła śliwkowe (bez cukru) Mus jabłkowy i jabłkowo-gruszkowy (bez cukru) Przecier pomidorowy Suszone jabłka Kiszona kapusta Leczo Ajwar Inne w ilościach śladowych - papryka w occie, ogórki z czosnkiem w occie, śliwki w occie, czasem jakieś inne wynalazki. Nie robię dżemów, soków, kompotów ani innych słodzonych przetworów.
@Aneczka08 ... jak sie robi tarte ogorki do sloikow? Ja mam duze ogorki bo nie zerwalam w pore . Do kiszenia troche za duze. Robilam salatke szwedzka ale jakos w tym roku nam nie poszla. Da sie z nich zrobic cos ? Np takie tarte na zupe ogorkowa?
A ja robie kiszone ogorki Mus jabkowy. Przeciery owocowe w stylu jezyny + jablka/marchewka/banan duzo przecierow Soki przecierowe jablkowo-marchwiowo-bananowe Suszone sliwki Suszone jablka Dzemy, powidla Soki wisniowe, truskawkowe, malinowe i z winogron jak sa winogrona Maliny w soku Salatka szwedzka Pomidory w formie przecieru w litrowych sloikach w ilosciach ogromnych Pqpryka marynowana Grzybki suszone i marynowane i mrozone
@aga---p - najprościej. Szatkuję kapustę, solę (10-15 dag soli na 10 kg kapuchy), mąż ubija. Jak mało soku, to dodaję słonej wody. Wszystko stoi w garze wielkim, wielkim ok. 4 dni. Musi być przyciśnięte czymś ciężkim, coby kapusta nie wystawała, tylko na górze na być sok. Potem przekładam do wielkich słoików, ubijam, musi być kapucha przykryta dobrze sokiem. Zakręcam i siup do piwnicy. Stoi wiele miesięcy bez problemu. Jak woda wyparowuje, bo mam ciepłą piwnicę, to dolewam słonej wody. Nie daję marchewki, kminku i innych rzeczy, sama kapusta i sól. I to jest pyszne!
Komentarz
Powidła śliwkowe.
Kiszona kapusta.
Innych nie robię. Kiedyś jeszcze pomidory, ostatnio już nie. Nie bawię się w kompoty, dżemy, soki, musy, przeciery, sałatki, warzywa w słoikach. Korzystamy na maksa z wszystkiego w sezonie. Jeszcze jak mam możliwość, to mrożę sobie trochę papryki i wydrelowanych wiśni.
powidła (do bigosu)
tarte ogórki na ogórkową zupę
konserwowa papryka
U nas najkonieczniejsze są tarte ogórki na zupę, synek zimą wypija kwas z tych ogórków:) reszta jak czas, siły i chęci pozwolą, zazwyczaj staram się po kilka sloiczkow roznosci zrobić. Kapustę kiszona robimy na bieżąco
Powidła śliwkowe (bez cukru)
Mus jabłkowy i jabłkowo-gruszkowy (bez cukru)
Przecier pomidorowy
Suszone jabłka
Kiszona kapusta
Leczo
Ajwar
Inne w ilościach śladowych - papryka w occie, ogórki z czosnkiem w occie, śliwki w occie, czasem jakieś inne wynalazki.
Nie robię dżemów, soków, kompotów ani innych słodzonych przetworów.
Ja robię bo jestem w ciąży i MUUUUSSSSZZZĘĘĘĘĘ
(nie wiem co ja potem z nimi zrobię...)
musiał się gdzieś zagubić
@jukaa była oskarżona o nielegalny obrót zdechłymi rybami, ale się wyparła
Ja mam duze ogorki bo nie zerwalam w pore . Do kiszenia troche za duze. Robilam salatke szwedzka ale jakos w tym roku nam nie poszla. Da sie z nich zrobic cos ? Np takie tarte na zupe ogorkowa?
kiszone ogorki
Mus jabkowy.
Przeciery owocowe w stylu jezyny + jablka/marchewka/banan duzo przecierow
Soki przecierowe jablkowo-marchwiowo-bananowe
Suszone sliwki
Suszone jablka
Dzemy, powidla
Soki wisniowe, truskawkowe, malinowe i z winogron jak sa winogrona
Maliny w soku
Salatka szwedzka
Pomidory w formie przecieru w litrowych sloikach w ilosciach ogromnych
Pqpryka marynowana
Grzybki suszone i marynowane i mrozone
A to ciekawe pierwsze słyszę o takim przetworze
na przykład tak z tym, że ja po 3-4 dniach pasteryzuję bo nie mam chłodnej piwnicy