U nas must have są tylko dwa, ale za to w dużych ilościach:
ogórki konserwowe/korniszony - chłopcy mogą/chcą jeść prawie do każdego drugiego dania dżemy truskawkowe i inne - do naleśników, które muszą być praktycznie co drugi dzień..
ale poza tym robię i są mile widziane: buraczki, powidła, leczo, przecier pomidorowy
a zna ktoś przepis na zlewę octową uniwersalną taką do wszystkiego? grzybki, dynie, ogórki i inne warzywa wychodzą bardzo dobre (zgubiłam gdzieś przy remontach)
@uJa bo moze nieprecyzyjnie powiedzialam Moj maly bardzo lubil wszelakie przeiery same i do kaszek zamiast kupowac robilam. Ze swojskiej marchewki i jablek czy jezyn. Dokupowalam banana zeby nie wsypywac cukru i cala zime jak znalazl Nie mam mozliwosci przechowywac marchewki ani innych owocow.
Mój przepis, to przepis mamy - takie nam najbardziej smakują..
Ogórki, przyprawy (koper, czosnek, gorczyca, chrzan, listek laurowy i ziele ang. po trochu, nie za dużo bo można też przedobrzyć) Zalewa: 1 szklanka octu, 5 szklanek wody, 6 łyżek cukru, 1 łyżka soli
Komentarz
Ja bym chciała przepis na jarzynkę na zupę, celinka mnie kiedyś obdarowała taka i zupa z tego była jak cud miód...
Ja robie :
dżemy porzeczkowe
soki porzeczkowe
soki z czarnego bzu
ogórki kiszone
mus jabłkowy
mus brzoskwiniowy
konfitura z truskawek
ogórki konserwowe/korniszony - chłopcy mogą/chcą jeść prawie do każdego drugiego dania
dżemy truskawkowe i inne - do naleśników, które muszą być praktycznie co drugi dzień..
ale poza tym robię i są mile widziane: buraczki, powidła, leczo, przecier pomidorowy
jakieś niespecjalne mi wyszły
taką do wszystkiego?
grzybki, dynie, ogórki i inne warzywa wychodzą bardzo dobre
(zgubiłam gdzieś przy remontach)
Moj maly bardzo lubil wszelakie przeiery same i do kaszek zamiast kupowac robilam. Ze swojskiej marchewki i jablek czy jezyn. Dokupowalam banana zeby nie wsypywac cukru i cala zime jak znalazl
Nie mam mozliwosci przechowywac marchewki ani innych owocow.
A czarny bez? Do czego pozniej?
Ogórki, przyprawy (koper, czosnek, gorczyca, chrzan, listek laurowy i ziele ang. po trochu, nie za dużo bo można też przedobrzyć)
Zalewa: 1 szklanka octu, 5 szklanek wody, 6 łyżek cukru, 1 łyżka soli
krótko pasteryzuję, żeby zachowały jędrność
Jak na nasze możliwości of course
jarzynka
sos słodko kwasny..
dostałam rok temu od celinki i było pycha
kto robił?