Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wątek bezglutenowy

245

Komentarz

  • Własnoręcznie robiony jest prawie zupełnie normalny :-)
    Ale wypróbowałam mnóstwo przepisów zanim dopracowałam się takiego o jaki mi chodziło
    Podziękowali 1In Spe
  • edytowano kwiecień 2016
    Dzieki za pomysl z tostami, moze to jest mysl. Chociaz ten chleb tak strasznie sie kruszy, ze pewnie bede jedna kromke z tostera w kilku czesciach wyjmowac.
    No wlasnie do Biedronki i innych Leclerców z naszej wiochy bedziemy miec kilkadziesiat km
  • A jak jest z miodem przu diecie bezglutenowej? I pylkiem pszczelim? Czy pylek zbórz (o ile pszczoly go zbierają?) moze zawierac gluten?
  • edytowano kwiecień 2016
    Zboża są wiatropylne, więc prawdopodobieństwo zanieczyszczenia miodu glutenem jest nikłe.
  • @Aniuszka
    kupuję pokrojony
    bez różnicy w smaku między krojonym a tym w całości
    ale z krojonym mniej roboty :D
  • kup zapas... w końcu ma termin ok. miesiąca (ten z Biedry)... i mix Schara, zawsze możesz coś upiec wtedy...na;leśniki z kaszy gryczanej niepalonej świetne są, o.
    K.go nawet lubi, ale większość chlebów firmy Bezgluten nie jest jadalna! i ich koncentrat mąki uniwersalnej też jest kiepski!
    Z gotowców to jednak Schar, Barlvieten(ale tylko bochenek szlachecki czy królewski albo jakoś tak) i Incola (jest ich chleb w Netto).
  • A w ktorym miejscu w Biedrze sa produkty bezglutenowe? Tam, gdzie tortille, bulka tarta itp? Bo jakos nie kojarze bezglutenowych rzeczy w naszej Biedrze osiedlowej.
  • Ze mieszanki przypraw odpadaja, to juz wiem. Ale na pieprzu z Biedry tez jest info, ze moze zawierac gluten. I na moich JEDNIRODNYCH przyprawach. Naprawde mam tego nie uzywac? Czy to tylko taki standardowy napis bez przelozenia na stan faktyczny?
  • Ja w biedrze widziałam tylko makaron bezglutenowy.
  • Kupiłam
    Dzis w biedronce ten chleb bezglut
    Jest ciemny i jasny, wzięłam obydwa
    Ale powiem dopiero jutro co i jak z chlebem
    Bo dzis juz chleb jadam :))
    A jem tylko do śniadania tosta
  • ABAB
    edytowano kwiecień 2016
    tam gdzie chleb...
    makaron tam, gdzie makaron
    a w chłodziarce obok pizzy- bezglutenowa pizza (po 9,99)- K.mówi, że dobra

    był też łosoś w sosie pomidorowym w puszkach dla dzieci z certyfikatem, teraz jakaś czekolada i sosy w ramach tygodnia włoskiego(???) itp.
  • Jak oni ten chleb robią ciekawe. Bo w opisie była pszenica a rzekomo bezglutenu chleb?
  • To jak z tymi jednorodnymi przyprawami z napisem, ze moga zawierac sladowe ilosci? Nawet taki pieprz z Biedry?
    To chyba takie samo ryzyko, jak to, ze gotuje makaron bezglutenowy w tym samym garnku, co wczesniej kiedys gotowalam taki ze zwyklej pszenicy?
    Tak w ogole to jeszcze o czyms pomyslalam - mam mlynek do zboza, w ktorym miele glownie gryke i jaglanke, i soczewicę, rzadziej orkisz. To moja maka jaglana tez jest potencjalnie zanieczyszczona glutenem? Ile kg kaszy mam przez nia przepuscic po zmieleniu orkiszu, zeby sie pozbyc "sladowych ilosci"???
    To jakas kwadratura koła sie robi...
  • Chleb z Biedry wypróbowany
    póki co ten ciemny
    na tosty mało się nadaje, długo wilgotny jest :(
    ale zjadliwy i rzeczywiście bardziej przypomina normalny chleb, w dotyku tez ;)
  • @karolinamika - najtańsze pieczywo bezglutenowe jest robione z mąki pszennej bezglutenowej. To jest pszenna mąka pozbawiona glutenu - wypłukuje się go. Moim zdaniem - straszny syf.
  • @Aniuszka - wszystko zależy jak bardzo i w jakim mechanizmie Twój syn na ten gluten reaguje.
  • @Aniuszka jak z nietolerancja nie wiem, ale kolezanka ma celiakie i ona uzywa innych naczyn/sztucow do glutenu i bezglutenu, bezgluten myje w zmywarce, gluten w zlewie... Gluten sie generalnie mocno "lepi" i bardzo zanieczyszca, tak mi mowil facet z gastronomii "specjalnej". Kolezanka nie moze nic zjesc w normalnej restauracji, bo wszystko moze byc zanieczyszczone, na obiadybdo rodziny boerze swoje jedzenie... Jest jakies stowarzyszenie chorych na celiakie, oni maja rozne wytyczne dot. codziennego zycia, mozesz poczytac.
    Ale pewnie u Was problem jest mniejszego kalibru i sladowi ilosciami sie nie musisz przejmowac, bo jest dieta zero glutenu (przy celiakii, przynajmniej ostrej), sladowe ilosci glutenu i niskoglutenowa.
    Przy diecie zero glutenu koniecxna jest zmiana calego trybu zycia, jak piszesz kwqdratura kola. Najlatwiej po prostu wywalic z domu gluten w takim przypadku
    Ja bym sie osobisxie bardziej przejmowala glutenem w domu i w gosciach, po ktory dziecko moze nieppatrznoe siegnac, niz glutenem w pieprzu z biedry ;) ale mam jedno dziecko dwuletnie, ono jeszcze nie rozumie
  • A, okreslenie" problem mniejszego kalibru" jest pocieszeniem, a nie diagnoza - nie mam pojecia, jakiego kalibru jest problem :)
  • Dzieki! Po mału dzięki Wam coraz wiecej rzeczy mi sie rozjasnia.
    Synek ma alergie na gluten, tak powiedzial gastrolog, miał robione badanua z krwi. Poszlismy do gastrologa, bo on czesto wymiotowal, jako niemowle - odkad zaczal jesc pokarmy stale - nawet codziennie, nawet kilka razy dziennie (ale jak sie odbeknął w środku posiłku, pochodził trochę, to było ok). Do tej pory czasem wymiotuje, ale głównie na tle nerwowym. Lekarz powiedział, ze objawyvto bardziej bole brzucha, na ktore synek czasem sie uskarżał, niż wymioty. Żadnych innych objawów nie widzę, wiec ta alergia raczej chyba ma łagodną formę.
    Pytałam lekarza o mieszanki przyprawowe - powiedział, że odpadają. Jutro jeszcze bede z nim rozmawiac.
  • No i nasz gastrolog powiedzial, ze przyprawy jednorodne z info o potencjalnie wystepujacych sladowych ilosciach nie mogą byc. Czy jest jakas ogolnie dostepna firma, ktora ma przyprawy bez tego nieszczesnego glutenu? Gdzie Wy przyprawy kupujecie? W sklepach specjalistycznych???

    I czy jak czytam sklad i nie ma tam nic o glutenie ani skrobi roslinnej nieznanego pochodzenia, to jest ok? Czy tez mam tylko produkty z przekreslonym klosem kupowac?

    Na Wolumenie jest taka fajna pani z przyprawami i orzechami/straczkowymi/bakaliami na wage. Na tych przyprawach nic nie ma o żadnych sladowych ilosciach. Nie pamietam, jaka firma, takie przezroczyste opakownie z białą naklejką. Brak info= mogą byc???
  • I wiecie co? Zrobilam specjalnie dla M kokosanki, wyszly mega pycha (2 białka, 100g masła, 150g cukru, 250g wiórków - bialka ubijamy, maslo z cukrem i wiorkami podgrzewamy w garnuszku, wszystko łączymy). Ale... w trakcie robienia dopiero zayważyłam na wiorkach z Biedry info o glutenie! Skurczybyk prawie wszedzie jest, no!!!
  • http://bezglutenowy.blog.pl/2013/10/22/przyprawy-na-diecie-bezglutenowej/
    Takie cos znalazlam - badania pokazuja, ze niby wszystkie przyprawy są bezpieczne.
    Tylko czemu nasz lekarz ma inne zdanie?
  • Ciekawe info dla tych na diecie bezglutenowej http://zdrowedzieci.blox.pl/2015/09/GLUTEN.html
  • Faktycznie ciekawe.
    Tylko tak czytam te różne wypowiedzi i zastanawiam się, gdzie jest prawda?
    Zacytuję jedno zdanie z powyższego linku: "Kasza jaglana jadana codziennie (niezależnie od właściwości, jakie jej się przypisuje) jest zagrożeniem. "
    Można dojść do wniosku, że wszystko szkodzi... Na każdą tezę są jakieś badania naukowe.
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Ogólnie całość kupy się trzyma. Ja myślę , że to zależy kto na co choruje i jak poważnie. Można czasowo tylko na podreperowanie zdrowia czy sprawdzenie co taka dieta da. Czy będzie poprawa. I za jakiś czas. po regeneracji jelit powoli wprowadzać określone produkty.
  • @Aniuszka
    ja myślę, że ten lekarz ciut przegina...
    jesli pieprz nie ma certyfikatu i "może zawierać śladowe ilości" i Ty użyjesz 1/4 czy 1/2 łyżeczki na gar potrawy, to ile z tych potencjalnych śladowych ilości będzie w porcji syna????
  • Też czytam ze zdumieniem... @Aniuszka na razie pozbądź się "grubego" glutenu, a drobiazgi zostaw na potem :) zobaczysz poprawę :)
  • to by było sensowne przy reakcji na gluten typu IgE z szansą na wstrząs
  • to by to dziecko do tej pory nie przeżyło...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.