Jak w tytule. Za kilka godzin zaczynamy z moją pięciolatką piec tort urodzinowy. W założeniu miał być prosty i z grubsza zdrowy - biszkopt orkiszowy przekładany truskawkami w różnych postaciach (na bazie handmadu: mrożonego musu i dżemu truskawkowego, oraz galaretki i jogurtu), ozdobiony bitą śmietaną i truskawkami z kompotu.
Przed chwilą moja pięciolatka w rozmarzeniu wypaliła, że będzie miała wreszcie swój wymarzony tort-Minionek, taki jak ten, co widzieliśmy kilka miesięcy temu na wystawie cukierni. Na moje delikatne próby odwiedzenia jej od tego pomysłu zareagowała mieszanką zdziwienia i smutku. Przecież tak się wcześniej umówiłyśmy i ona się tak cieszyła! Faktycznie powiedziałam coś w stylu: "Tak to bardzo ładny tort. Może uda się kiedyś coś podobnego zrobić".
Reasumując - czy macie jakieś pomysły na pofarbowanie bitej śmietany na żółto, bez użycia niezdrowych barwników i zmiany smaku na kurkumowy? Jak zrobić to czarno białe oko? Może lukier z kakao? A co z niebieskimi portkami??? Filmu nie oglądałyśmy, więc nawet nie wiem, czy oni nosili jeszcze jakieś inne?
Ze względów zdrowotnych i poglądowych staramy się unikać sztucznizny w kuchni, ale tym razem chyba czuje się pokonana...
PS. Zlitujcie się!!! Właśnie mam wykonywany test obciążenia glukozą 75 gram co dodatkowo zaburza moje myślenie o słodkim. Z chęcią zrobiłabym polewę o smaku papryczki chili...
Komentarz
A jeśli decydujesz się jej użyć, to moim zdaniem równie dobrze możesz tego barwnika trochę użyć i zrobić dziecku wymarzony tort. Tym bardziej, że to jednorazowy incydent, nie będziesz jej przecież karmić tym codziennie...
PS. Galaretka miała być po prostu żelatyną połączoną z tym musem truskawkowym, więc barwników by nie było...
w sumie będzie wtedy biało brązowe, ale myślę, że może się sprawdzić
Super zdrowe nie jest ale kolor daje i raz na jakiś czas nie zabija
A tak to poprostu zolty i niebieski barwnik i juz:) wymieszać z masą wycisnac kropki i gotowe.
Aaa są też niebieskie galaretki.
DZIĘKI ZA WSPARCIE!!!
Dziecię było zachwycone w sposób zero - jedynkowy. Minionek!!! Hurrraa!!!