Słodkie pianki, opiekane nad ogniem, robią się chrupiace z wierzchu i rozpływajace w środku. Popularne w angielskich i amerykańskich bajkach. Dostępne też u nas:)
@mama_asia akurta dziś w większości diecezji jest dyspensa na okoliczność ŚÐM i uroczystości św Marii Magdaleny, więc się zorientuj czy u Ciebie nie ma. U nas jest
Ale ja na Mazurach jestem, tu dyspensy nie ma. Pieczemy jabłka i ciasto zawijane wokół kijka. Nie możemy przełożyć,bo sąsiedzi z domków obok nas zaprosili
Nie, nie, nie już, Monika, jeszcze ser do tego chlebka, podpieczony tak, żeby trochę chrupał, a trochę się rozpływał. Mniam. Ale pewnie już i mama_asia i sąsiedzi śpią...
My w piątki robimy podpłomyki na kiju. Ciasto: mąka, sól, woda + opcjonalne przyprawy (np. zioła prowansalskie, kminek). Wyrabia się sztywnego gluta, z którego formuje się wężyk lub cienki placek, a następnie owija koniec kijka. Można to podawać na słodko (z dżemem) lub w wersji wytrawnej (np. żółty ser + keczup). Generalnie smakuje przeciętnie, ale zabawy przy tym jest masa.
Komentarz
mamaasia, mamy dyspensę:
http://diecezja.waw.pl/4931
Ale nie dla mnie
Mężu piecze placki na kamieniu w ognisku
Chyba nieprędko pójdę spać
Moje dzieci wyprobowaly,że banan i truskawki też się nadają
Można piec jabłka na patykach
albo ziemniaki zagrzebać w żarze
i cukinia w plastrach doprawiona solą i bazylią... MNIAM
@Kasik
Ostatnio mialam dyskusje z osobą, która twierdzi, ze słonina to nie mieso