....no właśnie czy ma ktoś przepis na sernik który zawsze wychodzi ? Ja robiłam parę razy ale zawsze klapa zwykle wychodzi ciężki i nie puchaty..... Znów chcę spróbować i zadziwić męża i dzieci bo oni chyba nie więrzą we mnie
Złota rosa kruche ciasto: 3/4 margaryny 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 żółtka (białka nie wylewać, przyda się!) 2 łyżeczki proszku Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę.
masa serowa: 1 kg sera (mielony z wiaderka) 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 4 całe jajka 1 budyń śmietankowy cukier waniliowy jedna szklanka mleka skórka pomarańczowa albo rodzynki (dodajemy już po wylaniu masy na blachę)
Wszystko
wrzucić do miksera, albo w dużej misie zmiksować. Wylać na surowy spód z
ciasta i piec ok. 40 minut (zależy jak gęsta wyjdzie masa serowa). Musi
się upiec, ale nie musi być rumiany na wierzchu. Wtedy ubijamy
pozostałe 3 białka z połową szklanki cukru i rozsmarowujemy na gorącym
serniku. Włączamy termoobieg, albo górną grzałkę w piekarniku. Wkładamy
sernik na krótką chwilę do piekarnika. Białko musi się lekko zrumienić,
ale nie upiec, bo się zrobi beza. Jak tylko się wierzch się zezłoci-
wyciągamy z pieca. Po ostudzeniu na wierzchu wyjdą złote krople. Dlatego sernik tak się nazywa:cool:
Z moich wypieków sernik pierniczkowy last minute i ten z ricotta tez zawsze się udają i są proste w przygotowaniu. Przepis na wiedeński na tej stronie też jest jeden z lepszych
@Marcelina, ja mam taki, prosty, wręcz banalny przepis, akurat mam zeszyt z przepisami pod ręką, to Ci wpiszę.
Zaletą jest prostota w przygotowaniu.
A smak i wygląd, rewelka, moja teściowa, Ona jest mistrzynią pieczenia ciast, Jej ciasta wyglądają jak z cukierni, zachwalała ostatnio ten sernik kilka razy.
Masa: 1 kg sera 250 g masła (stopionego) 200 g cukru 4 łyżki mąki 6 jaj 500 ml śmietany kremówki (minimum 30%)
Ciasto: połączyć składniki, czyli wciepać wszystko do miski i wyrobić ciasto, wylepić blaszkę.
Masa: Roztopić masło, wciepać wszystko do miski, wymieszać. !! Jak lubicie z rodzynkami, to namoczyć we wrzątku kilka minut i wciepać do masy. Wymieszać.
Wylać masę na blachę z ciastem i piec. 160 stopni około godziny.
Z moich wypieków migdałowy i na spodzie brownies, zawsze wychodzą. Kiedyś w tym pierwszym zapomniałam dodać jajek a już wylałam na tortownicę. Zlałam z powrotem do miski dodałam jajek i tez wyszedł także polecam
To też wrzucę przepis na sernik najszybszy i zawszewychodzący
1kg twarogu półtłustego ( z biedronki delikate 4 kostki w folii ), nie może być taki w wiaderku 6 jaj 1,5 lub 1 szklanka cukru 3/4 kostki margaryny 4 łyżeczki grysiku 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmiksować wszystko, na końcu dodając ser. Można dodać rodzynki, ale już nie miksować :)Przelać na tortownicę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec na 180stopni ok 50min ( aż będzie złotobrąz. ) Smacznego, najlepszy na drugi dzień po upieczeniu.
Z ciepaniem muszę spróbować, ale jestem za sernikiem Odrobinki - @Marcelina, to był mój pierwszy (i jedyny )sernik w życiu, który zrobiłam. Wyszedł i do tej pory jest wspominany, jako pyszny. Jak nie jestem w ogóle sernikowa, to ten mi bbb. smakuje.
podaje mój przepis: Spod: 250gr orzechów włoskich z mielic, dodać 100 gr maki, 100gr cukru oraz 150 gr margaryny kasia. Mase wyłożyć na tortownice (okragla) razem z bokami. masa: Z 6 jajek oddzielam zoltka od białek, białka ubijamy na pjane, zoltka ucieramy na biały krem z 1,5 szklanki cukru pudru, następnie dodajemy 1 kg twarogu (w wiaderku piatnica z biedronki), 120 mililitrów śmietany kremówki 36%, sok z polowy cytryny, otarta skórne z cytryny i laske wanili. Na końcu delikatny łączymy z białkami. Wylewany na wcześniej przygotowany spod. Pieczemy 40min w 180 stopniach. Następnie kolejne 40 w 140. Moze trzeba będzie piec dłużej. Polewa. Sok z mandarynki lub cytryny podgrzać, rozpuścić buala czekaolade, dodać 100 ml keasnej śmietany 18%. Polać ostudzony sernik.
do średniej wejdzie ale jak bardzo wysoki wtedy, lepszy jest trochę niższy w dużej tortownicy. Ale ja mam właśnie tortownice srednia i w niej piekę. Raz miałam pozyczona dużo i było lepiej. Ale w sumie bez znaczenia i tak znika za 2 dni
orzechy mogą być rozdrobnione w melaserze (ja tak robię), a margaryna powinna być roztopiona, ja roztapiem w mikrofali. I dobrze tym trzeba powyklejać w środku tortownice żeby masa nie wyciekla przez szpary.
przeklejam przepis podawany przeze mnie w potrawach wielkanocnych
sernik pyszny - 1 kg sera ( taki, którego nie trzeba mielić), 8 żółtek +
białka ubite, 1 i 1/2szklanki cukru + cukier waniliowy, 20 dag masła, 4
łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej, 2 łyżki spirytusu .............................................................................................................................................. 3/4
szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować,
dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl
cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne
mieszanko przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 -
55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi
w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu
śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią
rodzynki- można dodać ........................................................................................................................................... czas przygotowania 1/2 godziny ; czas zjadania - kilka minut
Upiekłam sernik rosa z przepisu @Cart&Pud, wyszedł super. Tylko nie przemyślałam, że muszę go zamrozić- czy ktoś mroził? Czy szlak nie trafi tej bezy?
Albo zamrozić jak za dużo na raz (kiedy sernika jest za dużo, ja się pytam? ) A jak się rozpływa beza to ją zdjąć a sernik polać czekoladą. I znów jest przyjemnie
Zdrapalam beze, będzie się mrozic bez:) Niestety nie mam pewności czy uda mi się zrobić nowy na święta, pieczenie przy mojej "milusińskiej" prowadzi prosta droga do nerwicy
Komentarz
Złota rosa
kruche ciasto:
3/4 margaryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 żółtka (białka nie wylewać, przyda się!)
2 łyżeczki proszku
Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę.
masa serowa:
1 kg sera (mielony z wiaderka)
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
4 całe jajka
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy
jedna szklanka mleka
skórka pomarańczowa albo rodzynki (dodajemy już po wylaniu masy na blachę)
Wszystko wrzucić do miksera, albo w dużej misie zmiksować. Wylać na surowy spód z ciasta i piec ok. 40 minut (zależy jak gęsta wyjdzie masa serowa). Musi się upiec, ale nie musi być rumiany na wierzchu.
Wtedy ubijamy pozostałe 3 białka z połową szklanki cukru i rozsmarowujemy na gorącym serniku. Włączamy termoobieg, albo górną grzałkę w piekarniku.
Wkładamy sernik na krótką chwilę do piekarnika. Białko musi się lekko zrumienić, ale nie upiec, bo się zrobi beza. Jak tylko się wierzch się zezłoci- wyciągamy z pieca.
Po ostudzeniu na wierzchu wyjdą złote krople. Dlatego sernik tak się nazywa:cool:
Zaletą jest prostota w przygotowaniu.
A smak i wygląd, rewelka, moja teściowa, Ona jest mistrzynią pieczenia ciast, Jej ciasta wyglądają jak z cukierni, zachwalała ostatnio ten sernik kilka razy.
To przepis:
Spód: 2 szklanka mąki
1/2 masła
2 jajo
1/2 szklanki cukru
Masa:
1 kg sera
250 g masła (stopionego)
200 g cukru
4 łyżki mąki
6 jaj
500 ml śmietany kremówki (minimum 30%)
Ciasto: połączyć składniki, czyli wciepać wszystko do miski i wyrobić ciasto, wylepić blaszkę.
Masa: Roztopić masło, wciepać wszystko do miski, wymieszać.
!! Jak lubicie z rodzynkami, to namoczyć we wrzątku kilka minut i wciepać do masy. Wymieszać.
Wylać masę na blachę z ciastem i piec. 160 stopni około godziny.
1kg twarogu półtłustego ( z biedronki delikate 4 kostki w folii ), nie może być taki w wiaderku
6 jaj
1,5 lub 1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny
4 łyżeczki grysiku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmiksować wszystko, na końcu dodając ser. Można dodać rodzynki, ale już nie miksować :)Przelać na tortownicę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Piec na 180stopni ok 50min ( aż będzie złotobrąz. )
Smacznego, najlepszy na drugi dzień po upieczeniu.
@Marcelina, to był mój pierwszy (i jedyny )sernik w życiu, który zrobiłam. Wyszedł i do tej pory jest wspominany, jako pyszny.
Jak nie jestem w ogóle sernikowa, to ten mi bbb. smakuje.
Zawsze wychodzi
Polac rozpuszczona czekoladą
waham się między tym sernikiem a "ciampcianym" MonikiN.....
sernik pyszny - 1 kg sera ( taki, którego nie trzeba mielić), 8 żółtek + białka ubite, 1 i 1/2szklanki cukru + cukier waniliowy, 20 dag masła, 4 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej, 2 łyżki spirytusu
..............................................................................................................................................
3/4 szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować, dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne mieszanko przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 - 55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią rodzynki- można dodać
...........................................................................................................................................
czas przygotowania 1/2 godziny ; czas zjadania - kilka minut
A jak się rozpływa beza to ją zdjąć a sernik polać czekoladą. I znów jest przyjemnie