Z takim oto wątkiem chodzę od dawna, a problem nagły i palący i z różnych moich rozmów wynika, że nie tylko mój.
Otóż, pomimo, że jestem już baaaardzo dorosła
i prowadzę gospodarstwo domowe wiele, wiele lat, to muszę się przyznać i z bólem wyznać, że... Że... Że nie umiem do dzisiaj myć porządnie garnków, a szczególnie patelni.
Jakiś czas temu kupiłam małe patelenki teflonowe, ostatnio jedną piękną i super porządną dostałam
i... I widzę, że nadal nie umiem zadbać o ich czystość, ponieważ już widać na nich brzydkie ślady użytkowania.
Czy tylko ja tak mam?
A może ktoś umie myć porządnie i podzieli się, jak to sie robi?
Mam też taką myśl, że może, gdy już patelni nie widać spod brązowych niezmywalnych plam, to to jest po prostu znak i czas na jej wymianę...?
Jakieś rady i wskazówki? Kopalnio wiedzy wszelakiej - poradź!
Komentarz
Wszyscy mają brudne garnki?
Czy nie chcą się podzielić wiedzą i umiejętnościami?
Ps. używam kuchni bezogniowej, na gazie utzrymać idealną czystość jest trudniej. Jak jadę do mamy i zapomnę zabrac własne garnki, to długo mi schodzi na doprowadzeniu choć dwóch do kultury, czasem mam wrażenie, że mama myje tylko wewnątrz, tak są osmalone od spodu i boków... A patelnię po prostu kupujemy w G. nową i zostawiamy mamie na zużycie.
Oby moje córki tak mi nie robiły, bo się załamię...
W środku to nie problem domyć, mam czyste.
Ale te boki...
I masz rację, że gorzej jak córki używają...
Próbowałam... Ale może mam za słaby preparat...?
Myłam w5 z lidla i po odczekaniu godziny bardzo ładnie zeszły wszystkie przypalenia (znaczy z wierzchu,bo środek był ok).
A tak na co dzień do butelki płynu do mycia garów dodaję łyżeczkę sody rozpuszczonej w wodzie.Tylko trzeba uważać, bo mocno zagęszcza płyn.można najpierw odlać trochę płynu ,dodać wody z sodą i za kilka dni dodać ten odlany płyn do butelki jak już się miejsce zrobi. Ale naczynia czyściutkie i błyszczące pomimo że zmywają moje chłopaki.
I gary też.(patelnie olewam bo i tak co jakiś czas psują im się "rączki" i kupujemy nową)
Czas przestać sie przejmować rzeczami, na które nie mamy wpływu.
Na kuchence gazowej nie utrzymasz takiej czystości patelni o jakiej marzysz. Stalowe garnki tak, ale emalia i patelnie nie.
Garnki z ikei sie wymywaja w zmywarce. Jak nie w zmywarce to druciakiem te przypalone boki.
Ale czytajac Was widze ze jednak raz na jakis czas zmienia sie te rzeczy...
Wewnętrzna strona jest biała i daje się domyć po namoczeniu. Z zewnątrz chyba musiałabym moczyć w kwasie solnym
Raz na jakiś czas.
A patelnia?musi taka być jak jest i na ile się da ją wyszorować.
Moja mama ileś lat temu namaczała i wynosiła na podwórko i tam piaskiem doszorowała wszystko.
I cos ostatnio wszystko mi zaczela przypalac, to chyba juz cos nie tak z powłoką..