Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Garnek patelni nie równy (bo czystszy lub brudniejszy)...

edytowano stycznia 2017 w Kuchnia
Z takim oto wątkiem chodzę od dawna, a problem nagły i palący i z różnych moich rozmów wynika, że nie tylko mój.
Otóż, pomimo, że jestem już baaaardzo dorosła :D i prowadzę gospodarstwo domowe wiele, wiele lat, to muszę się przyznać i z bólem wyznać, że... Że... Że nie umiem do dzisiaj myć porządnie garnków, a szczególnie patelni. :(
Jakiś czas temu kupiłam małe patelenki teflonowe, ostatnio  jedną piękną i super porządną dostałam <3 i... I widzę, że nadal nie umiem zadbać o ich czystość, ponieważ już widać na nich brzydkie ślady użytkowania.
Czy tylko ja tak mam?
A może ktoś umie myć porządnie i podzieli się, jak to sie robi?
Mam też taką myśl, że może, gdy już patelni nie widać spod brązowych niezmywalnych plam, to to jest po prostu znak i czas na jej wymianę...?
Jakieś rady i wskazówki? Kopalnio wiedzy wszelakiej - poradź! :*
Podziękowali 1nowa
«1

Komentarz

  • edytowano stycznia 2017
    Nikt, nic...? :wink: 
    Wszyscy mają brudne garnki?
    Czy nie chcą się podzielić wiedzą i umiejętnościami? :smiley: 

    Podziękowali 1nowa
  • Garnki mam czyściutkie, a z patelniami gorzej kiedy smaży Tosia, a lubi smażyć - może używać tylko 2. ze wszystkich, jak je uzłoci tak, że mnie wkurzają, to wynoszę na zewnątrz i spryskuję siurem do czyszczenia piekarników, potem myję, całkiem idealnie nie schodzi, ale na tyle, że akceptuję ich wygląd. 
    Ps. używam kuchni bezogniowej, na gazie utzrymać idealną czystość jest trudniej. Jak jadę do mamy i zapomnę zabrac własne garnki, to długo mi schodzi na doprowadzeniu choć dwóch do kultury, czasem mam wrażenie, że mama myje tylko wewnątrz, tak są osmalone od spodu i boków... A patelnię po prostu kupujemy w G. nową i zostawiamy mamie na zużycie. ;)
    Podziękowali 1Olesia
  • Ojć... 
    Oby moje córki tak mi nie robiły, bo się załamię...
    W środku to nie problem domyć, mam czyste.
    Ale te boki...
    I masz rację, że gorzej jak córki używają... :/
  • Do piekarników, mówisz...?
    Próbowałam... Ale może mam za słaby preparat...?
  • najlepszy jaki dotąd mamy i na razie jestem mu wierna to Tesco ekspert, piekarnik-grill-kominek. Spróbuj.
    Podziękowali 2Olesia kowalka
  • Bo ten sprzęt się zużywa:P dłużej lub krócej w zależności od użytkownika i czyszczenia, ale się zuzywa. Mam jedną taką patelnie, o którą bardzo dbam od prawie 6 lat. Niedługo dno będzie prześwitujace. I co mi z tego, że brzegi czyste i dno wydaje się też? 

    Podziękowali 1Olesia
  • Moje żeliwne patelnie też skrywają swój oryginalny kolor pod brązowo-czarną warstwą. Kiedyś wyszorowałam pół patelni,na całość sił nie starczyło i miałam plan drugą połową zająć się następnym razem. Następnego razu niestety nigdy nie było. A ta czysta część zdążyła znów się zabrudzić ;teraz przynajmniej wyglądają symetrycznie ;)

    Podziękowali 1Olesia
  • Ja gotuje na piecyku w ktorym pale weglem lub drzewem i spod patelni / garnka i boki nie potrafie do myc 
    Podziękowali 1Olesia
  • Zmywarki nie mam , garnki emaliowane , czesc przynajmniej 
    Podziękowali 1Olesia
  • Wiecie co, kupiłam kilka mcy temu sobie rondle dwa z tkmaxa, nie chce już innych, żadnych olkuskich czy niby porządnych. Niemieckie grube, jak troche przywrze to się odmoczy. Przecenione do 50zł za jeden.
  • A jak je umyjesz...? :wink: 
  • Olesia powiedział(a):
    Do piekarników, mówisz...?
    Próbowałam... Ale może mam za słaby preparat...?
    A zostawiłaś po popsikaniu na godzinę?
    Myłam w5 z lidla i po odczekaniu godziny bardzo ładnie zeszły wszystkie przypalenia (znaczy z wierzchu,bo środek był ok).
    A tak na co dzień do butelki płynu do mycia garów dodaję łyżeczkę sody rozpuszczonej w wodzie.Tylko trzeba uważać, bo mocno zagęszcza płyn.można  najpierw odlać trochę płynu ,dodać wody z sodą i za kilka dni dodać ten odlany płyn do butelki jak już się miejsce zrobi. Ale naczynia czyściutkie i błyszczące pomimo że zmywają moje chłopaki.
    I gary też.(patelnie olewam bo i tak co jakiś czas psują im się "rączki" i kupujemy nową)

    Podziękowali 2Olesia nowa
  • Kupiłam sobie ceramiczną patelnie w pięknym, groszkowym kolorze. Za punkt honoru wzięłam sobie utrzymanie jej w tym stanie. No niedasie! W środku super ale ta zielona zewnętrzna powłoka juz nie jest zielona.
    Czas przestać sie przejmować rzeczami, na które nie mamy wpływu. ;)
    Na kuchence gazowej nie utrzymasz takiej czystości patelni o jakiej marzysz. Stalowe garnki tak, ale emalia i patelnie nie. 

    Podziękowali 5Olesia MAFJa nowa beabea madzikg
  • Pocieszacie mnie. Dzięki. :*
    Podziękowali 1annabe
  • a ja mam zdarte teflonowe garnki.. bardzo to szkodliwe?
  • Tez sie zastanawialam ostatnio, czy taka patelnie ceramiczna, ktora juz nie ma bialej powloki i te brazowe slady nie schodza, to czy powinnam ja wymienic. Ma z 6 lat. 

    Garnki z ikei sie wymywaja w zmywarce. Jak nie w zmywarce to druciakiem te przypalone boki. 

    Ale czytajac Was widze ze jednak raz na jakis czas zmienia sie te rzeczy...
    Podziękowali 1Olesia
  • @annabe, ale moja groszkowa jest z zewnątrz. Znaczy, była ;)
    Wewnętrzna strona jest biała i daje się domyć po namoczeniu. Z zewnątrz chyba musiałabym moczyć w kwasie solnym B)
    Podziękowali 1Olesia
  • edytowano stycznia 2017
    Garnki doszoruję cifem. 
    Raz na jakiś czas. 
    A patelnia?musi taka być jak jest i na ile się da ją wyszorować. 
    Moja mama ileś lat temu namaczała i wynosiła na podwórko i tam piaskiem doszorowała wszystko.
    Podziękowali 2Olesia MAFJa
  • moja babcia ma takie zwykle patelnie, strebrne w środku. Ma je od kiedy pamiętam, pewno ze 30 lat. I najlpsze naleśniki na nich robiła. Ostatnio jak byłam u niej chciałam sobie obejrzeć dokładnie bo wyglądają na grube taki. No i się okazało ze ona wcale niegrube tylko maja z 1-1.5 cm przypalonego czegoś na sobie. Babcia mówi e to nie robi bo to nie z tej strony co jedzenie i ze zewnątrz się atelni nie myje. Szkoda czasu! Ale to level hard.
    Podziękowali 2Olesia Katia
  • Nie mówię, że chcę tak samo, ale luz mi się podoba. :smiley: 
    Podziękowali 1andora
  • Moja biala powloka juz na srodku patelni ma brazowe kolko nie do wyszorowania. 
    I cos ostatnio wszystko mi zaczela przypalac, to chyba juz cos nie tak z powłoką..
  • Kup nową, ta jest przepalona.
    Podziękowali 1annabe
  • ja kiedyś zgłębiałam temat zdartego teflonu i konkluzja była raczej w kierunku, ze nie jest to szkodliwe
  • Najlepiej nie używać sprzętów, które się nie domywają ;) Zastanawiam się właśnie nad wyrzuceniem (?) foremek do ciast z silikonu - są ohydne! Lepkie i brązowe, nie wiem, jak to-to usunąć :(
  • Ja bym wyciepnęła. 
  • @andora jakies zrodla? Bo wszystkie te, ktore sprawdzalam mowia co innego..
  • no my jemy i zyjemy ;-) pytanie jak dlugo
  • Katia powiedział(a):
    Najlepiej nie używać sprzętów, które się nie domywają ;) Zastanawiam się właśnie nad wyrzuceniem (?) foremek do ciast z silikonu - są ohydne! Lepkie i brązowe, nie wiem, jak to-to usunąć :(
    Ale one z brudu takie czy ze starości?Bo jak ze starości to znaczy że ten silikon ,jak by to nazwać,sparciał i jest do wywalenia.A jak nie to można je przepchnąć na lewą stronę i wyszorować szczoteczką w płynie do garów z dodatkiem sody albo wrzucić do pralki i uprać ze ścierkami do naczyń też w płynie do garów i sodzie.
  • ja nie pamiętam źródła ale generalnie to było jakieś medyczne, płatne. Chodziło tam o pozdzierany teflon i ze się nie wchlania do organizmu. Ale jak pisze, czytałam raz, mam jeden teflon i używam sporadycznie wiec się nie upieram.
    Podziękowali 1malagala
  • Mam taką jedną patelnię już dobrych kilka lat, ciemna powloka ceramiczna - nic nie widać zuzycia, myję zwyklą gąbka z płynem. Używana codziennie, często po kilka razy. Inne po roku już mają rysy. Sprawdzę firmę jak będe w domu i napiszę.
    Podziękowali 5kasha nowa aqq wielorybek Olesia
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.