postanowiliśmy czasem zamiast zwykłej herbary pic zioła dla zdrowia
ale ja znam chyba tylko miętę
nie znam zupełnie właściwości innych dobroczynnych naparów.
Czy możecie coś polecić, co i na co?
I od razu pytacie czy ciężarna (czyli ja:)) też może je wszystkie pić?
z góry dziękuję!
Komentarz
Ja jestem wielka fanka ziol, jako nastolatka bardzo sie tym ibteresiwalam, zbieralam na wsi, suszylam na strychu i przywozilam z wakacji cale torby. Teraz tylko pokrzywe susze, i dziurawiec.
Na okraglo pijemy pokrzywe, melise, miete, rumianek i czystek. Ja to wole od zwyklej czarnej herbaty, lepiej mi smakuje po prostu.
Pokrzywa w ciazy nieraz kobietom pomagala na anemie lepiej niz preparaty z zelazem.
Dla kobiet bardzo polecam przywrotnik pospolity, mozna kupic w sklepach zielarskich, w aptekach byc moze tez. Jakis specjalista kiedys powiedzial, ze gdyby kobiety stosowaly to ziolo, to dwie trzecie operacji kobiecych nie bylaby w ogole konieczna. Zaraz sprobuje odszukac watek.
Jeszcze herbatka z kwiatow lipy jest smaczna i zdrowa, zwlaszcza z dodatkiem miodu. Do kupienia w zwyklych sklepach. Szczegolnie polecana przy przeziebieniach, dziala napotnie.
Popijam ale wieczorowa pora
Mialam problemy ze snem a teraz jakby mniej
Do tego zestawu dodalabym jeszcze mochito
Tak w temacie - często piję czystka, lawendę, miętę (ale ostatnio tylko własną, kupna ani mi nie służy ani nie smakuje), rumianek, szałwię libańską.
@Aniuszka do wody z cytryną i miętą polecam spróbować dodać kilka liści bazylii - daje bardzo ciekawy smak, my bardzo lubimy, może i wam posmakuje
Na uspokojenie znajoma lekarka polecała dziurawiec z miodem. Nie próbowałam, ale mój tata pije regularnie i mówi, że działa rewelacyjnie, bardzo wycisza. Koniecznie z miodem!
- kwiat lawendy
- kwiat wrzosu
- korzeń arcydzięgla
- korzeń kozłka
- dziurawiec
- szyszka chmielu
Jest dostepmy w tabletkach.w proszku.jako hetbatka.
http://www.ziolowaapteka.pl/pl/i/Mieszanki-ziolowe-wg-o.-Klimuszko/21
A z herbatek polecam pietruszkową.
Całkiem serio. Gotuje się kilka gałązek przez ok. 8-10 min., lekko studzi, dosmacza miodem i cytryną. Pyszna i bardzo zdrowa.
Piję regularnie pokrzywę (też z miodem i cytryną lub wit. c) oraz herbatę zieloną. Czasami zaparzam mieszankę z czystkiem.
Niedługo maj, znowu będę suszyć własną pokrzywę z okolicznych czystych poletek i rowów.