Bo z moim cos jest nie tak
Najpierw gotuje biała kiełbasę, dodaje czosnek i grzyby, gotuje az zmiękną. Dodaje zakwas, gotuje wszystko jeszcze jakies 10 minut, zabielam śmietana. Ziemniaki osobno, dodaje ugotowane do gotowej zupy.
Co robię zle? Jakaś bez smaku zupa mi wychodzi.
Komentarz
Ale ja prawie nie uzywam soli.
Duzo?
Mam ze 3l gotowej zupy.
A przepis na żurek tu ;-)
Czyli jednak z warzywami. Spróbuje.
Ja w każdymbądźrazie zaczęłabym od pół łyżeczki, tym bardziej, że leyla jak pisze, mało soli.
Ciekawe, kto zauważy?
Dosolilam i dolałam łyżkę wazową rosołu, który gotował sie na garze obok (z braku wywaru warzywnego) - jest dużo lepiej!
Dzieki
Podaje z gotowanymi osobno ziemniakami i z jajkiem na twardo.
Moja tesciowa gotuje mega dobrze ale maz mowi, ze moj zurek bije zurek mamy na glowe.
Acha i jeszcze odnosnie przypraw: do zimnej wody wrzucam ziele angielskie a do gotowania lubie w zurku kminek. Jedna z corek nie lubi kminku calego wiec dosypuje mielony
Czyli 2szklanki ciepłej wody,szklanka mąki żytniej (typ minimum 720 ale im wyższy tym lepiej) ,ze 3 łyżki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych),ziele angielskie,liść laurowy,ze 2 ząbki czosnku.
Oraz najlepiej łyżka własnego zakwasu ale jeśli się go nie ma, to chociaż skórka z razowego chleba na zakwasie.
Wymieszać wszystko w ok.litrowym naczyniu (może być słoik) i odstawić do ciepłego i ciemnego miejsca (np.do szafki kuchennej).Bez zakrywania.
Dobrze jest co dzień do niego zajrzeć i zamieszać go,sprawdzić kwaśność oraz czy nie zapleśniał.
Po około 10 dniach powinien być na tyle kwaśny,żeby zakwasić zupę.Jeśli nie-niech jeszcze się jeszcze pokisi.
A jeśli jest odpowiednio kwaśny to go zamknąć szczelnie i do lodówki.
I dolewać do zupy.
Jeśli się dodaje własny zakwas warto sprawdzać kwasność-mój pierwszy na zakwasie ukwasił się elegancko po 3 dniach.