Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

w czym pieczecie?

chodzi mi o piekarniki itp 
mam w kuchence piekarnik elektryczny i tu kłopot bo jeśli mogę wstawić 2-3 blachy to super bo wykorzystam ciepło .
Ale co jeśli mam upiec blaszkę np 20 na 20 cm , no i właśnie nie wiem w czym jak rozwiązać ten problem bo toż to prądu mój piekarnik zeżre mnóstwo proszę o rady i dziękuję 

«1

Komentarz

  • rady dot. blach też przyjmę a jak jest taki wątek to proszę ten usunąć 
  • latem w piecu chlebowym, zimą w elektrycznym piekarniku, zawsze staram się by było pieczenia więcej niż mała blaszka, zwykle pieczemy w weekend, gdy prąd mamy tańszy.


  • U nas nie ma nocnej taryfy, mam cały czas jedną stawkę za prąd, ostatnio jak upiekę taka blachę z piekarnika to mają też co jeść zwierzaki , u mnie bardzo mało jedzą gotowanego czy pieczonego
  • U nas się nie piecze na takich małych blaszkach :) Może po prostu nie piec takich małych ciast. Jest wiele ciast bez pieczenia. Bo inaczej, to tylko zakup małego piekarnika, a to są koszty większe niż ten prąd na pieczenie.
    Ja piekę w elektrycznym. Nie liczę, ile za prąd wychodzi, ale też piekarnik zawsze jest pełny. Co najmniej jednak duża blacha.
  • To ja mam odwrotnie - piekarnik za mały, nie mieści mi się obiad dla rodziny :( Moi potrafią zjeść. A jak jeszcze jacyś goście w planach, to całkiek kicha. Piec chlebowy mi się marzy. Na 15 bochenków...
    Podziękowali 1Dorotak
  • Z blaszki 20/20 to sama ciasto zjem i dużo czasu mi nie zajmie; ) jak piekę chleb to odrazu jakieś danie obiadowe czy ciasto.
    Podziękowali 3mamaw MAFJa Barbasia
  • A nie wydłuża się Wam czas pieczenia jak wkładać np dwie blachy, bo mi się baaardzo wydłuża, nieproporcjonalnie.
    Podziękowali 2Aneczka08 MAFJa
  • edytowano sierpnia 2017
    Ja piekę dwie duże blachy na raz i zamieniam blachy miejscami w połowie czasu. Piekarnik elektryczny
    Podziękowali 2Aneczka08 nowa
  • ja tak z pizzą to nawet trzy blaszki robię i co 7-9 min wymieniam wysokości
  • też w elektrycznym...i już sobie gazówki nie wyobrażam
    Podziękowali 1madzikg
  • zapominajka powiedział(a):
    A nie wydłuża się Wam czas pieczenia jak wkładać np dwie blachy, bo mi się baaardzo wydłuża, nieproporcjonalnie.
    ale nawet jedno po drugim lepiej, niż dwa różne włączenie piekarnika, najwięcej prądu podgrzanie, nie utrzymanie temp. żre.
    Podziękowali 1Katia
  • Na takie male rzeczy, to prodiz dobry, ale pradowo nie wiem, czy to duza oszczednosc.
    Mieszkalam kiedys bez piekarnika, prodiza uzywalam, teraz mamy wieksze mieszkanie, piekarnik, a rachunki za prad podobne.
  • U nas też zwykle załadowany piekarnik.
  • Ja mam kuchenkę z 2 piekarnikami i kompletnie nie znam się na ekonomicznym ich wykorzystywaniu!

    Czasem piekę tylko jedną małą blaszkę bezglutenowego chleba dla synka.

    Podziękowali 1MAFJa
  • Jak byli mali to też piekarnik był za mały i kilka razy w tygodniu używany, teraz 3 udka starcza na obiad dla wszystkich , 6 osób, mój piekarnik ma ponad 1000 wat i jak walczę to wywala korki, 
  • Ja ciast nie lubię piec, wlasnie dlatego, ze nas jest malo, bez gości jest bezsensu. Ciasto w sobotę, i meczymy je do czwartku... Dramat!

    Za to uwielbiam piec pizze, pieke wtedy 4 blaszki, 3 duze i jedną wielką dolaczona do piekarnika i jemy pizzę na obiad, Mąż bierze do pracy i b drugi dzien tez jemy pizzę. 
    Podziękowali 1MAFJa
  • MonikaN powiedział(a):
    Ciasto w sobotę, i meczymy je do czwartku... Dramat!


    To chyba mało jecie, bo nas tyle samo, a muszę pilnować, żeby na niedzielę starczyło ;)
  • Kupilismy elektryczny wolnostojacy na 3 blachy. Fajny ...ale zre niestety. Staram sie piec wiecej od razu.
  • edytowano sierpnia 2017
    Nigdy się nie zastanawiałam ile piekarnik żre prądu. Ale często piekę piętrowo, bo mi czasu szkoda, żeby dwa razy czekać.
    Kusi mnie, żeby słone ze słodkim też piec razem. Jednak to już chyba byłoby przegięcie... Próbował ktoś? Da się bez przenikania smaków/zapachów? Z tym, że żadnych rękawów i innych plastików w pieczeniu nie toleruję...
  • Ja obiad czasem robię w trzech warstwach: mięso, mięso a na górze ziemniaki w plastrach
  • Ja podobnie ;)tylko u nas dwie blachy "frytek"
  • Ja wprawdzie piekę tylko jedną rzecz na raz, ale - w okresie świątecznym np. - przynajmniej jedną po drugiej. A gorący piekarnik wykorzystuję jako "autoklaw" - wtykam deski do krojenia czy drewniane łyżki, żeby je troszkę "wysterylizować" :)
  • czekolada powiedział(a):
    MonikaN powiedział(a):
    Ciasto w sobotę, i meczymy je do czwartku... Dramat!


    To chyba mało jecie, bo nas tyle samo, a muszę pilnować, żeby na niedzielę starczyło ;)
    Słodyczy raczej malo jemy, to prawda. 
  • @nowa, to upiecz podwójna porcję i na dwa dni będziesz miała albo zamrozisz. Wiadomo, kurczak najlepszy prosto z piekarnika, ale odgrzany zły nie jest. Na zimno też dobry.
    Podziękowali 1Katia
  • Blachy Galicja silwer - ktos uzywa? U nas w sklepie są takie blaszka 39,5 cm na 24 chyba ? Kosztuje 15 zł , są matowe czymś powlekane? 
    Ktoś ma jakieś opinie 
  • @Elunia dziękuję, u nas 15 zł taka jedna blaszka , 
    Reklamuje fajny kanał na YouTube jest pokazane jak zrobić chleb drożdżowy ,
  • A co do pieczenia chleba co zrobić żeby 
    1 skórka na chlebie była chrupiąca ale nie twarda że nie da się ukrócić tego chleba
    2 zeby chleb  był  smaczny jak kupczy 
    3 nie było zakalca i innych historii 
  • Ojeny. Nigdy się nie przestane uczyć. Ja naraz to piekłam 2bezy tylko. Jak pizzę nawet 2 to pokolei , i wkurzam się jak mam obiady i ciasta do piekarnika bo to czasem dzień cały. Jak piec warstwami żeby się dopiekło wszystko? Może nie wystarczy zwykła kuchenka ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.