Jeszcze żadnej nie stuklam, a mam zdolności ogromne w temacie tluczenia naczyń, cięższe są niż blacha, drogie, to nie wiem bo moje nie są, te których używam. Ale estetycznie wygrywają, jak dla mnie.
W moim domu, zainwestowałam w takie małe formy ceramiczne, jak do creme brulee, świetne są, a tutaj mam uzyczone od gospodarzy i bardzo polubiłam. Z 15 lat temu pierwszy raz piekłam w ceramicznych, też nie moich, i podobało mi się bardzo
@nowa polecam tę sstronę: http://www.chleb.info.pl/ Kobieta piecze od lat. Zacznij od najprostszych przepisów. Zwykły, biały chleb na drożdżach, potem można dodawać inne elementy czy inne mąki. Najpierw pszenny, bo on jest łatwiejszy, potem żytni na zakwasie. To chodzi tylko o złapanie takiej wiedzy o gęstości ciasta i kilku innych. Jak chleb pszenny twardy, to albo ciasto było za krótko wyrabiane, ale złe proporcje, albo nie taka temperatura piekarnika. Smaczny chleb - to dobra mąka i dłuższy czas wyrastania pieczywa. Czyli nie daje się dużo drożdży, by chleb szybko rósł, ale warto robić z takich przepisów, gdzie drożdży mniej, a czas wyrastania ciasta dłuższy, najlepiej etapowy. To naprawdę nie jest trudne. A zakalec - jak za dużo wody, to będzie zakalec. Podstawa - koniecznie - zacznij od prostych przepisów, sprawdzonych.
też polecam tę stronę, a blachy kupowałam zwykłe w markecie po kilka zł za sztukę, do chleba smaruję je tłuszczem i wysypuję grubą mąką. A jak raz na kilka lat wymienię je to koszt jest niewielki. Te wszystkie z powłokami wymagają dużego dbania, żeby nie zadrapać nie porysowac itp, poza tym nie wiem jak kwas działa na powłokę więc do chcle bym zwykłe blaszane kupowała.
Komentarz
A twarda skórka..... No jest
Ale estetycznie wygrywają, jak dla mnie.
W moim domu, zainwestowałam w takie małe formy ceramiczne, jak do creme brulee, świetne są, a tutaj mam uzyczone od gospodarzy i bardzo polubiłam. Z 15 lat temu pierwszy raz piekłam w ceramicznych, też nie moich, i podobało mi się bardzo
Jak chleb pszenny twardy, to albo ciasto było za krótko wyrabiane, ale złe proporcje, albo nie taka temperatura piekarnika. Smaczny chleb - to dobra mąka i dłuższy czas wyrastania pieczywa. Czyli nie daje się dużo drożdży, by chleb szybko rósł, ale warto robić z takich przepisów, gdzie drożdży mniej, a czas wyrastania ciasta dłuższy, najlepiej etapowy. To naprawdę nie jest trudne. A zakalec - jak za dużo wody, to będzie zakalec. Podstawa - koniecznie - zacznij od prostych przepisów, sprawdzonych.