Czy ktoś składał w Poznaniu wniosek? Chodzi mi o to, że zarówno do zasiłku rodzinnego jak i 500+ w zestawie formularzy - publikowanych na stronie PCŚ - jest oświadczenie o wysokości składek ZUS. Natomiast na stronie ministerstwa piszą, że już od zeszłego roku to oświadczenie dotyczy tylko opłacających składki KRUS. Czy to rzeczywiście jest potrzebne?
Mam pytanie, a które dzieci wpisuje we wniosku, jeżeli najstarsza już będzie pełnoletnia, a drugie przejmuje rolę pierwszego? Wpisuje tylko drugie (teraz jakby pierwsze) i pozostałe, o które wnioskuję? A najstarszej już wogole nie, bo w październiku będzie pełnoletnia?
We wniosku, który ja wypełniałam na stronie banku to najstarsze dziecko jest w kategorii: pozostałe osoby zamieszkujące z rodziną, czy jakoś tak. Dziecko pełnoletnie nie jest dzieckiem w rozumieniu ustawy, więc jako pierwsze wpisujesz to drugie.
@Malgorzata a czy zgłaszałas gdzieś to, że będzie pelnoletni, czy sami wyliczyli? Dopytuje się, żeby potem problemów nie mieć :-(. Gdzieś przeczytałam, że trzeba zgłosić, ale no nie pamiętam gdzie. Możliwe też, że coś mi się ubzduralo.
Z tego co sie orientuje, to na decyzji będzie informacja że w miesiącach takich i takich wypłata na to dziecko wynosi 500zl a w miesiącu x (tym, w którym osiąga pełnoletność) tyle i tyle. Z odpowiednim wyliczeniem pod decyzja. Tak tez wygląda decyzja na dzieci, które się dopiero urodziły.
Wiem, że to obok tematu, ale tu zaglądaja fachowcy, to doradzą: czy z racji pełnoletnosci najstarszego dziecka, które otrzymuje zas. rodzinny (bo sie uczy jeszce), tracę dodatek z tytułu wielodzietności na trzecie dziecko? Myśłałam, że dopóki jest rodzinne na pierwsze, to jest to nadal rodzina wielodzietna....
Dostałam decyzję już 2 tyg temu, jakoś niecałe trzy tygodnie po złożeniu wniosku przez stronę banku. @ola_g a jak mogłaś przelew dostać, jak nowe decyzję są od października dopiero? Wrzesień jeszcze podlega pod starą decyzję;)
nie patrzylam w decyzje stad pytanie: Czy na te dzieci urodzone w trakcie programu wnioskuje sie za jednym razem ze starszymi? czy musze odpilnowac kiedy zlozyc na najmlodszego?
Złożyłam wniosek przez mbank w sierpniu ale nie trafił do właściwego urzędu. Zadzwoń pan urzędnik i powiedział że zaszła pomyłka ale przekazuje do właściwego urzędu i od października będzie kontynuowana wypłata Póki co za wrzesień nie przyszła
Nie dostałam ani decyzji, ani kasy za wrzesień. składałam osobiście w urzędzie. Jestem z gminy Oława.. Dodzwonić się nie idzie, więc nie wiem co robić, czy jechać do nich czy nie..
Komentarz
Tak z grubsza. O ile się nie mylę
Nie do końca wypelniony i jedynie z podstawowym dokumentem poleconym listem...
Mam to w nosie od trzech lat.
Stawałam na rzęsach kiedys w kilometrowych kolejkach i tak mi kazali coś donosic przez kilka miesięcy...
@ola_g a jak mogłaś przelew dostać, jak nowe decyzję są od października dopiero? Wrzesień jeszcze podlega pod starą decyzję;)
Póki co za wrzesień nie przyszła