Elunia - jeśli u tych twoich znajomych wystąpiła przejściowo taka sytuacja - to przecież rodzic uprawniony może dochodzić roszczeń od tego ,który uzyskał świadczenie bezpodstawnie !
Elunia - alimenty na pewno nie są minimalne z tego tylko powodu ,że ojciec bierze dzieci na weekendy ! W sumie standardem obecnie są kontakty co drugi weekend i jeden dzień w tygodniu plus część wakacji i ferii .
Elunia - jeśli u tych twoich znajomych wystąpiła przejściowo taka sytuacja - to przecież rodzic uprawniony może dochodzić roszczeń od tego ,który uzyskał świadczenie bezpodstawnie !
No ona wystąpiła chyba do sądu ale to wszystko trwa i wstecz nie dostanie. Jak rodzic nie ma odebranych praw to tak to działa.
No wstecz nie dostanie ale chyba ojciec powinien oddać jeśli wziął bezpodstawnie?
Poza tym , to podpada też pewnie pod przestępstwo. Żłożył zapewne fałszywe oświadczenie. Jak człowiek ma na karku prokuratora to zazwyczaj szybko spłaca róże zobowiązania ...
Hmm... Właśnie zaglądam do wniosku na 2 młodszych dzieci, świadczenie mam przyznane do 2019/09/30. Pierworodna do 2021/05/30. Zastanawia mnie, czy czegoś nie pomyliłam... Czy wszystkie dzieci nie powinny być "na jednym terminie".
Ale chyba nie... jak się rodzi kolejne, to wniosek osobny... i inny okres wypłaty świadczenia zależny od miesiąca urodzenia. Chyba dobrze myślę?
Okres wypłaty był ten sam, najwyżej krótszy jeśli dziecko urodzone "w trakcie" okresu.
Nie było na pewno indywidualnych okresów.
A wydłużenie ponad rok przyznania świadczenia to dopiero teraz od lipca jest (chyba że nie zorientowałam się że zdążyłas dwoje dzieci od lipca urodzić @wiesia )
Moja ma do 9 kwietnia czyli do urodzin tak że nic się nie zmieniło
Hmm... Właśnie zaglądam do wniosku na 2 młodszych dzieci, świadczenie mam przyznane do 2019/09/30. Pierworodna do 2021/05/30. Zastanawia mnie, czy czegoś nie pomyliłam... Czy wszystkie dzieci nie powinny być "na jednym terminie".
Ale chyba nie... jak się rodzi kolejne, to wniosek osobny... i inny okres wypłaty świadczenia zależny od miesiąca urodzenia. Chyba dobrze myślę?
No w każdym razie zwątpiłam
@Wiesia a złożyłaś latem wniosek na wszystkie dzieci, czy tylko na pierwsze? Bo jak na wszystkie to się odwołaj - coś pomieszali. Jak nie - to złóż na pozostałe dzieci do 30.09.
ja składałam wniosek na wszystkie dzieci w sierpniu i jest tylko do dnia 18 urodzin córki, , macie gdzieś podstawę prawną że powinno być te 500 + dłużej niż do 18 lat
Wychodzi na to że dziwnie zrobiłam bo większość z Was, o ile dobrze rozumiem zawnioskowała latem na wszystkie dzieci. Do nas świadczenie przychodzi na wszystkie dzieci jednego dnia, jednym przelewem także dopiero teraz przy końcu daty zaczęłam się zastanawiać Dzięki za pomoc
Komentarz
Stad i daty inne
@Wiesia a złożyłaś latem wniosek na wszystkie dzieci, czy tylko na pierwsze? Bo jak na wszystkie to się odwołaj - coś pomieszali. Jak nie - to złóż na pozostałe dzieci do 30.09.